Gordijnen kiezen: deze tips maken het makkelijker

beeld vtwonen Beeld

Hoe je het ook wendt of keert: gordijnen kunnen een kamer nooit ruimer laten lijken, ze werken altijd verkleinend. Wel kun je dat effect zo klein mogelijk maken. Tijd om gordijnen te kiezen? Met de volgende tips wordt het een stuk gemakkelijker.

Lees verder onder de advertentie

De juiste gordijnen kiezen

Het verkleinende effect van gordijnen kun je beperken door te kiezen voor een stof waar nog licht doorheen komt of voor niet-geplooide gordijnen. Wil je juist een intieme sfeer? Combineer dan vitrage met een overgordijn in een warme tint. Er zijn tegenwoordig mooie, moderne versies van vitrage verkrijgbaar, zoals organza’s met een weerschijnend effect in een andere kleur (changeant). Het overgordijn krijgt volume door te kiezen voor een dubbele plooi en een gewatteerde voering. Natuurlijke materialen met een grove structuur, zoals linnen en katoen zorgen voor een stoere uitstraling.

Kijk ook naar de stijl van je huis: in oude huizen staan geplooide, rijke stoffen mooi, terwijl rechte gordijnen het goed doen in nieuwbouw. Tip: gordijnen tot op de vloer staan eigenlijk altijd het mooist.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Mooie gordijnen kiezen

vtwonen heeft een prachtige collectie raamdecoratie, zelf ontworpen. Deze collectie bestaat uit stoffen gordijnen tot plisségordijnen en van rolgordijnen tot jaloezieën. Deze raamdecoratie met een hoge kwaliteit is verkrijgbaar in allerlei kleuren en uitvoeringen. Bovendien is deze decoratie geschikt voor in elke ruimte en iedere woonstijl.

Ontdek ook de nieuwste vtwonen-collectie gordijnen op maat. Alle stoffen van zowel de rolgordijnen als de overgordijnen uit de collectie passen bij elkaar. Zo wordt kiezen en stylen alleen maar makkelijker.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wanneer gordijnen voeren?

Sommige stoffen verkleuren in het zonlicht, maar een voering gaat dat tegen. In de slaapkamer is het ook slim om gordijnen met een (lichtdichte) voering te nemen, zodat het er zo donker mogelijk wordt. Bij ramen met enkel glas zorgt een gewatteerde voering voor isolatie.

Hoeveel stof heb je nodig?

 • Neem een gordijnrail of -roede die 20 centimeter breder is dan de ramen, zodat de gordijnen niet voor het raam hangen als je ze openschuift. Stem de hoeveelheid stof af op de lengte van de rail.
 • Voor gordijnen met een enkele plooi heb je de raillengte maal 1,8 aan stof nodig. Stel dat je gordijnen van 4 meter wilt, dan heb je 4 x 1,8 = 7,20 meter stof nodig.
 • Voor een dubbele plooi moet je de breedte van de stof maal 2 nemen. Gebruik je nestelringen, dan heb je genoeg aan de breedte maal 1,6.
 • Als de stof niet kamerhoog verkrijgbaar is, dan moet je banen stof aan elkaar stikken. Let erop dat je voor beide kanten evenveel banen berekent. Banen berekenen doe je zo: deel de railbreedte door de stofbreedte. Bijvoorbeeld 500/150 cm = 3,3 meter x 1,8 = 6 banen. Dan bepaal je de hoogtemaat van de gordijnen: kamerhoog min 2 centimeter afstand tot de vloer, plus 35 centimeter stoftoeslag voor de dubbele zoom en de gordijnband. Deze uitkomst vermenigvuldig je met het aantal banen en je weet hoeveel stof je nodigt hebt.
 • Vind je het lastig om de gordijnmaat te berekenen? Gebruik dan dit hulpmiddel.

Weetjes en tips over gordijnen

 • Als de kamer hoger is dan drie meter, is het verstandig om voor een dubbele plooi te kiezen, anders is er geen plooivorming meer over aan de onderkant.
 • Stem de gordijnen af op de inrichting. Bij een moderne betonnen vloer, kunnen warm getinte gordijnen voor sfeer zorgen. Bij een houten vloer staan moderne gordijnen in een off-white tint prachtig.
 • Als je voor een dessin kiest met een groot patroon, heb je extra stof nodig. Het is namelijk het mooist als op elke baan het hele patroon terugkomt.
 • Bij een zeilmakerij kun je nestelringen door de stof laten slaan. Dat combineert goed met een industrieel ophangsysteem.
 • Gordijnstoffen uit speciaalzaken worden voorgewassen, maar dan nog moet je rekening houden met een krimp van drie procent. Chemisch reinigen is het veiligst.
 • Natuurlijke stoffen, zoals wol en linnen, reageren sterk op de luchtvochtigheid. Het is slim om bij deze stoffen een ruime zoom te nemen en de gordijnen vijf centimeter over de voer te laten slepen. Dit is ook handig bij een ongelijk vloerverloop.
Lees verder onder de advertentie

Gordijnen shoppen…

Bron: vtwonen catalogus najaar 2017