Stappenplan: zo kies je een rolgordijn

beeld vtwonen Beeld

Ben je toe aan nieuwe raambekleding maar vind je gordijnen stoffig of teveel ruimte innemen? Dan kan een rolgordijn een mooie oplossing zijn. Ga voor een exemplaar dat past bij jouw woonstijl. Met deze stappen helpen we je op weg. (in samenwerking met Trendiy)

Stap 1. Wat moet het rolgordijn voor je doen?

Een rolgordijn kan verschillende functies hebben:
– Verduisterend, omdat er bijvoorbeeld in de kamer wordt geslapen.
– Zonwerend voor ramen waar de zon op het heetst van de dag naar binnen schijnt.
– Filterend, wat mooi sfeervol is in de woonkamer of net de zon uit je beeldscherm kan halen in de werkkamer. Bovendien kan het overdag net de gewenste privacy bieden.

Er bestaan ook speciale rolgordijnen voor draai-kiepramen. Deze zijn eenvoudig te bevestigen doormiddel van een klemsteun. Handig!

Stap 2. Kies de stijl

Of je nu van basic houdt of juist voor industrieel gaat, een rolgordijn past al snel in je interieur. Vind je alleen een rolgordijn net te kil in de woonkamer? Kies dan een transparante versie en combineer die met dunne overgordijnen. Zo breng je net wat meer warmte in het interieur.

Stap 3. Bepaal de maat

Wanneer je de maat voor de rolgordijnen opmeet zijn er 2 manieren:
– ‘In de dag’. Dat betekent dat je het rolgordijn tussen de kozijnen van het raam of tussen de muren wilt ophangen.

– ‘Op de dag’ houdt in dat er gemeten wordt op de kozijnen van het raam en dat het rolgordijn dus voor de kozijnen valt en de zijkanten ervan vrij hangen.

Kies je voor ‘in de dag’, meet dan de breedte van het kozijn op twee punten op. De kleinste maat schrijf je op. Ook de hoogte meet je op twee plaatsen, hiervan ga je voor de grootste maat. Wil je het rolgordijn ‘op de dag’ ophangen, tel dan bij de breedte de gewenste overlap op. Meet de hoogte vanaf het punt waar je de ophangrail wilt bevestigen. Zorg er voor dat het rolgordijn ruim breder is dan het raam zelf.

Let op: als je rolgordijnen meet, houd er dan rekening mee dat de stofmaat altijd smaller is dan de totale breedte maat.

Stap 4. Doe het zelf

Veel rolgordijnen zijn kant-en-klaar te koop. Wijkt jouw raam net wat af van de standaard maten van deze rolgordijnen? Geen nood. Vaak zijn de rolgordijnen eenvoudig op maat te maken. Meet de gewenste breedte van het gordijn zelf op volgens bovenstaande instructie en knip de overtollige stof af. Met een ijzerzaagje maak je de strip en de roede van het rolgordijn korter. Wil je graag maatwerk rolgordijnen kopen of meer opties qua afwerking? Dat kan! Bestel je rolgordijnen via KARWEI.

Tip: bedenk voordat je het rolgordijn weer in elkaar zet, aan welke kant je het koord wilt hebben. Nu kun je dat nog gemakkelijk wijzigen.

vtwonen collectie

We hebben een nieuwe collectie raamdecoratie. De rolgordijnen uit de collectie passen op elk venster, met de speciale klemsteunen óók op draai-kiepramen. De kant-en-klare rolgordijnen zijn er in verschillende formaten en je kunt de breedte zo nodig laten aanpassen met de inkortservice van KARWEI. Naast de rolgordijnen bevat de vtwonen collectie ook jaloezieën , plisségordijnen en kant-en-klaar gordijnen voor elke stijl.

Lees verder onder de advertentie