WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Let the sunshine in: extra ramen toevoegen in huis

Je kunt op verschillende manieren meer licht in huis halen. Simpelweg door de kleur van de muur te veranderen, maar ook door bijvoorbeeld spiegels op te hangen. Wil je in een klap meer zonlicht binnenhalen? Dan kun je het ook rigoureuzer aanpakken door extra ramen toe te voegen in huis. In de muur, op of in het dak: dit zijn de mogelijkheden.

vtwonen-illustratie-dossier-ramen-raam-glas

Meer, meer, meer

Hoe meer ramen, hoe meer ruimte voor de zon. Een bestaand raam kun je bijvoorbeeld vergroten. Of plaats een extra raam in een dichte muur. En vergeet ook je binnenmuren niet: door daar een raam in te (laten) zetten, kan het licht door het huis stromen. Dit effect bereik je ook met binnendeuren met veel glas, zoals stalen deuren of een complete glazen (tussen)wand.

LEES OOK
De beste raambekleding tips voor niet standaard ramen

Extra ramen toevoegen

Met extra ramen haal je ook extra veel (zon)licht binnen. Het kan bijna overal, maar het is wel zaak om van tevoren te controleren of dat extra glas ook zonder vergunning geplaatst mag worden. Op rijksoverheid.nl vind je onder Bouwen en Wonen allerlei informatie. Maar je kunt ook de online vergunningcheck bij het omgevingsloket van je gemeente doen. En mocht je een raam willen plaatsen waar je buren zicht op hebben, dan kan het zeker geen kwaad om ook even met hen te overleggen.

Het dak op

Ook via het dak kun je zonlicht binnenhalen door extra ramen toe te voegen in huis. Er zijn verschillende mogelijkheden, zowel voor een plat als een schuin dak.

Lichtkoepels

Zijn te plaatsen op platte daken, mits de helling niet meer dan 15º is. Ze zijn er met vlak glas, maar ook met een lichte bolling, waardoor regenwater er makkelijk van afglijdt en de koepels minder vies worden. Ze hebben sowieso vaak een speciale coating waardoor ze langer schoon en helder blijven. De meeste lichtkoepels zijn dicht, maar er zijn ook exemplaren die open kunnen, de zogenaamde daktoegangskoepel.

vtwonen-illustratie-dossier-ramen-raam-glas
vtwonen-illustratie-dossier-ramen-raam-glas-zonlicht-licht

LEES OOK
Ramen wasssen zonder strepen doe je dus zo

Lichtstraat

Als je gaat voor veel zon, dan is een lichtstraat geweldig. Een lichtstraat is een groot oppervlak van lichtdoorlatende vensters in het dak, vaak in een serre of uitbouw. Maar het kan in elk plat dak worden geplaatst. Zo’n lichtstraat laat veel zon binnen en geeft je een super uitzicht op de lucht. Ze zijn er in allerlei vormen en maten, van helemaal vlak tot deels diagonaal (lessenaarsdak) en als een klein puntdak (zadeldak of schilddak). Er zijn standaard vensters, maar je kunt ze ook op maat laten maken.

Dakraam

Een schuin dak is een prima plek voor een dakraam. De bekendste dakramen zijn de tuimelramen, die je door de tuimelas in het midden open kunt zetten. De bediening kan handmatig, maar kan ook elektrisch of op zonne-energie zijn. Sommige hebben een regensensor – als het raam open staat en het gaat regenen, sluit het raam automatisch. Je kunt kiezen voor een of meer afzonderlijke ramen, maar er zijn ook complete daglichtsystemen, die bestaan uit meerdere ramen naast en boven elkaar, tot balkonvensters aan toe. Bij de laatste bestaat het raam uit twee delen, het bovenste deel klapt uit, het onderste deel blijft als een glazen balkonbegrenzing staan, waardoor als het ware een inpandig balkon ontstaat.

Dakkapel

Niet alleen meer licht, maar ook meer ruimte, daarvoor zorgt de dakkapel. Een deel van het dak gaat eruit en op die plek komt een uitbouw met veel glas. Er zijn verschillende aanbieders die een dakkapel op maat kunnen maken, van hout of van kunststof. Of je kiest een van de prefab-modellen. Als je ook wat hoogte wilt winnen, kun je ook een dakopbouw laten plaatsen, die deels over de nok wordt geplaatst of ertegenaan. 

Lees ook

nog meer: raamdecoratie