Bye bye pottenkijkers: deze raamdecoratie zorgt voor privacy én licht

beeld vtwonen Beeld

Nu we veel meer thuiszitten kunnen die oude gordijnen weleens gaan vervelen. Ben je toe aan iets nieuws? En wil je het licht in huis behouden, maar ook pottenkijkers weren en dus je privacy behouden? Dan voldoen deze soorten raamdecoratie aan jouw wensenlijstje.

Lees verder onder de advertentie

Raamdecoratie kiezen

Naast het regelen van licht en privacy kan raamdecoratie ook de hele look en feel van bijvoorbeeld je woonkamer veranderen. Niet alleen het soort raamdecoratie kan bepalend zijn, ook het materiaal en de kleur. Wil je bijvoorbeeld dat de raambekleding matcht met de rest van het interieur? Of wil je een statement maken en ga je voor een echte blikvanger?

Jaloezieën

Als het gaat om privacy én licht dan zijn jaloezieën de ideale raamdecoratie. Door de verschillende standen kun je zelf bepalen of je inkijk wilt hebben en wel of geen licht. Je zou de jaloezieën ook niet helemaal naar beneden kunnen laten zakken. Dan is de inkijk in huis niet too much en krijg je wel nog voldoende licht binnen. Ook niet geheel onbelangrijk: jij kunt nog zien wat er buiten gaande is. En nu we allemaal wat meer thuiszitten, kan dat soms een prettige afleiding zijn…

Jaloezieën heb je in allerlei soorten, maten en materialen. Een chique, maar ook stoere look kun je creëren met houten jaloezieën. Ook de kleur kan bepalend zijn. Zorg voor extra licht in huis met witte jaloezieën of maak een klassiek statement en kies voor zwart.

Lees verder onder de advertentie

Het enige nadeel: jaloezieën schoonmaken kan nog weleens een klus zijn. Gelukkig zijn daar heel makkelijke trucs voor.

Doorzichtig

Hecht jij iets minder waarde aan naar buiten kunnen kijken, maar zijn licht en privacy wel heel belangrijk? Dan zijn vitrages jouw ding. Ook deze kun je scoren in allerlei kleuren en materialen. Kies voor een kleur die matcht bij jouw meubels om eenheid en rust te creëren in huis.

Maar tegenwoordig heb je ook half-transparante gordijnen van verschillende materialen. Maak een romantische en lieflijke look door te kiezen voor vitrage met kanten patronen. Ook leuk te gebruiken als ondergordijnen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtwonen collectie
Beeld vtwonen collectie

Combineren

Wil jij licht en privacy graag kunnen afwisselen? Dan is een combinatie van gordijnen waarschijnlijk wel iets voor jou. Je kunt half-transparante gordijnen bijvoorbeeld combineren met zwaardere en verduisterende gordijnen verduisterende gordijnen. Zo kun je pottenkijkers overdag weren, maar wel het licht toelaten met de half-transparante gordijnen. En ’s avonds trek je de zwaardere gordijnen over de half-transparante heen om het goed donker én gezellig te maken in huis.

Extra voordeel: zware gordijnen kunnen er ook voor zorgen dat warmte beter in huis blijft. Omdat de ramen bedekt zijn. Wel zo fijn in de winter. In de zomer kunnen ze de zon goed weren, waardoor het een stuk koeler blijft in huis. Double score!

Lees verder onder de advertentie

50/50

Tegenwoordig is plakfolie vervangen voor raambekleding die het raam ook half kan bedekken. Namelijk: plisségordijnen. Ze vallen eigenlijk een beetje tussen jaloezieën en half-transparante gordijnen in. Het voordeel van plisségordijnen zit ‘m in het feit dat je ervoor kunt kiezen om de helft van het raam af te sluiten. Zo blijft er boven én onder voldoende licht naar binnen vallen, maar kunnen mensen niet meer zo makkelijk naar binnenkijken. Privacy én licht dus.

Voor het raam

Bron: beeld: vtwonen collectie | styling Marlies Does | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie