Wooninspiratie

Project familiehuis bouwen op Vlieland: 'Hoe kies ik (duurzame) vloeren en wanden?'

 
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

'Af en toe denk ik: hoe ga ik dit allemaal regelen?' Toen Reineke samen met haar familie besloot dat hun oude familiehuis op Vlieland plaats moest maken voor een duurzaam en ruimer vakantieverblijf, klopte ze aan bij vtwonen. Omdat wij geloven dat Reineke niet de enige is met prangende (ver)bouwvragen en de hang naar houvast, nemen we je mee in de videoserie Project Familiehuis: bouwen op Vlieland. In deze video's beantwoorden we samen met een team professionals de vragen die komen kijken bij het (ver)bouwen van een huis. Deze week vertalen we het moodboard naar belangrijke basiskeuzes als vloeren en wanden.

Lees verder onder de advertentie

MEER ZIEN
Bekijk hier alle video's van Project Familiehuis

Even voorstellen

Reineke Bakker wil het gezamenlijke vakantiehuis van haar familie, waar veel herinneringen liggen, omtoveren tot duurzaam familiehuis waar ze van elkaar en het eilandleven kunnen genieten. Maar welke materialen ze moeten gebruiken, hoe ze het huis praktisch indelen en welke keuken ze het best kunnen kiezen, weten ze niet.

Tanja Saarberg is manager formule bij vtwonen, waar zij verantwoordelijk is voor het ontwerpen en produceren van de vtwonen collecties. Gedurende het hele proces heeft zij Reineke geholpen en begeleid in alle verbouw- en interieurvragen.

Bij Claas en Willem Frankena van Frankena Bouw is duurzaam bouwen er met de paplepel ingegoten. Vanaf het moment dat ze de bouwtekening van de architect krijgen, zijn ze bij het hele project betrokken.

Martijn Hassefras, architect bij The Modular Movement, vertaalt de wensen van de familie naar een tekening én gaat met de gemeente aan tafel om alles rond te krijgen.

1. Welke keuzes maak je als eerst op basis van het moodboard?

Nu het moodboard voor het familiehuis op Vlieland af is, vertalen we de inspiratie door naar concrete keuzes voor vloeren en wanden. Denk: een tegelvloer of houten vloer, behang en/of verf en welke kleuren en afwerkingen alles moet krijgen. Je begint met deze basiselementen, omdat dit grote sfeerbepalers zijn. Ook zijn ze minder veranderlijk dan meubels en woonaccessoires. Goede keuzes voor vloeren en wanden vormen een sterke basis voor de rest van het interieur.

Lees verder onder de advertentie
Moodboard Reineke | Project Familiehuis bouwen op Vlieland Rolien van der Leeuw
Rolien van der Leeuw

2. Welke vloeren zijn duurzaam?

Het duurzame karakter van het familiehuis is onder andere doorgetrokken in de vloerkeuze. 'In dit geval was marmoleum een hele logische keuze. Dat wordt volledig CO2-neutraal geproduceerd', zegt Tanja. Maar ook met deze vloeren draag je een steentje bij aan de natuur:

  • Bamboevloeren Omdat bamboe een gras is en geen boom, groeit het als kool en is het makkelijk te oogsten en opnieuw aan te planten.

  • Vloeren van kokospalm De kokospalm wordt aan het eind van zijn leven pas omgehakt. Pas dan is de bast voldoende verhout om er vloeren van te maken.

  • Kastanjehouten vloeren Bij het kappen van de kastanjeboom worden de stronken behouden. Zo blijft de bodemstructuur intact.

  • Kurkvloeren Deze vloeren zijn van nature isolerend en geluiddempend en worden gemaakt van de bast van de kurkboom. Het voordeel is dat die bast vanzelf weer aangroeit.

Lees verder onder de advertentie

“In een duurzaam huis is marmoleum een logische keuze”

Tanja Saarberg

3. Welke vloeren gaan goed met vloerverwarming?

Dat vloerverwarming een belangrijk onderdeel van het familiehuis is, blijkt uit de apart geïnstalleerde warmtepomp. Deze verwarmt op 35 graden, wat voor vloerverwarming genoeg is, waardoor het rendement beter is. Maar dan rest nog wel de taak om te kiezen voor een vloer die hier goed mee samengaat. Dat is gelukt. Op de begane grond is er gekozen voor tegels en op de eerste verdieping voor marmoleum, maar ook deze vloeren gaan goed samen met vloerverwarming.

4. Welke vloerkeuzes zijn er verder in het familiehuis gemaakt?

'Voor de vloer wilde ik er rekening mee houden dat iedereen hier binnen komt waaien. Bos, strand, kinderen die het wad op gaan en met vieze schoenen thuiskomen. Daarom hebben we beneden gekozen voor een tegel die makkelijk schoon te maken is en waar je niet alles op ziet', vertelt Reineke. 'Om rust in het interieur te creëren én Reinekes praktische wens niet uit het oog te verliezen, hebben we gekozen voor een grote vtwonen Raw sand tegel van 120x120 cm', voegt Tanja toe. Verder:

  • Waar er beneden is gekozen voor beige, kregen de kelder en bovenverdieping juist een grijze tint. Nog altijd passend in Reinekes moodboard, maar het maakt de bovenverdieping wel wat lichter. Ook oogt marmoleum warmer, wat fijn is voor de slaapverdieping.

  • De kelder is de enige plek in huis die van beton is. Om die reden is er daar gekozen voor een houtlook pvc-vloer. Met al het zand in en om het huis zou een echte houten vloer niet werken en zo is er alsnog warmte gecreëerd.

Lees verder onder de advertentie
Project familiehuis op Vlieland: vloer- en wandkeuzes. Vloertegel Rolien van der Leeuw
Rolien van der Leeuw

Duurzame tip

Vloerretour is een bijzonder recycle-initiatief van vloerenleverancier Cotap. Hiermee worden snijresten van dryback en klik-pvc, zonder kurk, gratis opgehaald om te recyclen tot nieuwe industriële vloeren en rijplaten.

3. Zijn er duurzame alternatieven voor behang en verf?

De hele woning is gemaakt van CLT (Cross Laminated Timber). Dit is een groene en duurzame manier van bouwen en maakt het mogelijk om hout te gebruiken als basisconstructie. 'Omdat veel wanden al van hout zijn, hebben we voor de overige wanden ook voor een zachte, neutrale basis gekozen. Maar omdat alleen neutralen een beetje saai zijn, is er naast hout en verf ook voor behang gekozen', vertelt Tanja. Wat duurzaam behang betreft, kun je verschillende keuzes maken, waaronder behang met een een fsc-keurmerk of recyclebaar behangpapier. Ook qua verf zijn er anno 2023 heel wat duurzamere opties, zoals verf van dichtbij (en dus minder transport), verf met natuurlijke ingrediënten en verf op waterbasis.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Plakken of rollen? Zo kies je tussen behang en verf

4. Welke wandkeuzes zijn er verder in het familiehuis gemaakt?

De kinderkamer mocht wel wat bijzonderder en dus is ervoor gekozen om daar het bos- en strandgevoel op een speelse manier naar binnen te halen met junglebehang. 'Door niet slechts één wand te behangen, maar de print door te trekken, wordt de wand echt onderdeel van de ruimte. Omdat de basis al groen was, hebben we gekozen voor behang in zwart-wit.'

In de slaapkamer is ervoor gekozen om de koof mee te behangen met een licht glanzend seventies motief, waardoor er een soort nis ontstaat. 'Dit geeft een knus en beschut gevoel, maar zo waren we ook gelijk van alle rare hoeken af', zegt Tanja. Op deze manier is de afweging verf óf behang niet aan de orde, maar vullen ze elkaar juist aan tot een warm en sfeervol geheel.

Lees verder onder de advertentie

“Het behang geeft een knus en beschut gevoel”

Tanja Saarberg
Project familiehuis bouwen op Vlieland: vloer en wandkeuzes Rolien van der Leeuw
Rolien van der Leeuw
Project familiehuis bouwen op Vlieland: vloer en wandkeuzes Rolien van der Leeuw
Rolien van der Leeuw

vtwonen biecht op: van les naar succes

Tanja vertelt:

  • 'Omdat de ramen vertraagd waren, schoot het weer in het CLT-hout en ontstonden er vlekken in de wanden. Toen de ramen eenmaal geplaatst waren, besloten we het hout te whitewashen. Dat pakte goed uit: wel de warmte, maar geen klassieke houtlook.'

  • 'Beneden kozen we voor beigetinten op de wanden, maar de zonwerende coating op de ramen zorgde voor groenig daglicht. Rood neutraliseert groen, dus gaven we de muurverf een rode ondertoon. Eind goed, al goed.'

Lees verder onder de advertentie

Stay tuned

Ben je benieuwd naar het eindresultaat van deze duurzame vakantiewoning? Volg wekelijks onze videoserie 'Project Familiehuis: bouwen op Vlieland.' In de volgende video nemen we je mee in hoe je vanuit deze basis volgende grote keuzes als de badkamer en keuken maakt.

SHOP VTWONEN
Bekijk hier alle vtwonen-vloeren