Duurzaam verven: zo kies je verf die goed is voor jou én het milieu

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen 07-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans \n
Beeld JA vtwonen 07-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans \n

Verven is een relatief snelle en goedkope manier om een ruimte te voorzien van een compleet nieuwe look. Het enige nadeel is de verflucht die soms wel dágen blijft hangen. Om over de toxische stoffen nog maar te zwijgen. Dat is echter niet het geval bij duurzame verf. Dít moet je daarover weten.

Lees verder onder de advertentie

Duurzame insteek

Met het oog op duurzaamheid kun je meerdere dingen doen wanneer het om verven gaat. Ten eerste is het belangrijk om een goede grondverf te gebruiken, zodat je niet veel verf nodig hebt. Daarnaast is het goed om te kijken naar hoe dekkend de verf is. Want als ’t niet dekkend is, moet je heel wat lagen schilderen en heb je meer verf nodig. En dat is vanuit duurzaamheidsoogpunt niet de beste keuze.

Transport

Waar de verf geproduceerd wordt, speelt ook een grote rol. Komt deze uit een ver land? Dan kun je beter zoeken naar een soortgelijke kleur die in Nederland of Europa geproduceerd wordt. Dat scheelt transportkosten en minder co2-uitstoot. En dat is weer beter voor de natuur.

Productie

Terwijl je misschien denkt dat de toxische stoffen het schadelijkst zijn, zijn juist de transport en productie de grootste boosdoeners. Het maken van verf kost veel energie omdat de grondstof die de kleur brengt uit de mijnbouw komt. Deze stof, titaniumoxide genaamd, is daardoor heel milieubelastend. Hoe hoger de concentratie van de stof, hoe groter de negatieve impact op het milieu.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Snelle aanpak: kun je over behang verven?

beeld vtwonen Beeld vtwonen 10-2021 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma
Beeld vtwonen 10-2021 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma

Anno 2022 zijn er allerlei verfsoorten op de markt die een stuk minder schadelijk zijn. Deze worden namelijk voor een groot deel gemaakt van natuurlijke producten.

Lees verder onder de advertentie

Minder schadelijk

Minder vaak en minder veel verven is altijd de beste optie. Maar we snappen als geen ander dat het juist zo leuk is om af en toe met een kwast of roller aan de slag te gaan. Een fris kleurtje in huis doet immers wonderen! Gelukkig zijn er anno 2022 ook allerlei verfsoorten op de markt die minder schadelijk zijn. Deze worden voor een groot deel gemaakt van natuurlijke producten.

Natuurlijke producten

Het bindmiddel in deze verfproducten wordt namelijk gemaakt van herwinbare grondstoffen. Dit zijn onder andere producten zoals lijnolie, hennep, soja en natuurharsen. Deze ingrediënten zijn minder belastend voor het milieu maar geven ook een mooi en dekkend resultaat.

Waterbasis

Kies het liefst voor een verfsoort op waterbasis. Hier doe je jezelf én het milieu een plezier mee. De verflucht in huis is minder sterk én blijft minder lang hangen. Daarnaast bevatten de op watergedragen soorten minder schadelijke stoffen, waardoor de negatieve milieu-impact lager is. En nog een pro: wanneer je flink geknoeid hebt in huis of je handen onder de verfresten zitten, was je het er zonder moeite af.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 07-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans