Alles wat je wilt weten over duurzaam behang
Steeds vaker kiezen we voor duurzame opties, ook in ons interieur. En als het gaat om behang valt er nog veel te winnen. Veel behangsoorten zijn namelijk gemaakt van chemische, schadelijke stoffen die een negatieve impact hebben op het milieu. Waar moet je nu precies op letten bij de keuze voor duurzaam behang?
Wat is het FSC-keurmerk?
Ten eerste is het belangrijk om te controleren of het behang een FSC-keurmerk draagt. Dit keurmerk geeft aan dat het hout – dat wordt gebruikt voor de productie van behang – uit duurzaam beheerde bossen komt. Daarnaast geeft dit keurmerk aan dat het behang weinig tot geen chemische stoffen bevat. Heeft het behang dit keurmerk? Lekker bezig: dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid.
Recyclebaar behangpapier
Naast het keurmerk is het belangrijk om het materiaal van het behang te checken. Het meeste behang wordt gemaakt met PVC. Precies, datzelfde PVC dat veelal wordt gebruikt op de vloer. Hoewel dit een voordelige optie is, komt dit het milieu duur te staan. Er komen veel chemische en giftige stoffen vrij tijdens het productieproces. Bovendien kan dit gezondheidsklachten veroorzaken als dit behang eenmaal aan de wand hangt. Kies daarom liever voor milieuvriendelijker materiaal, zoals EcoTex. Dit 100% recyclebare materiaal is PVC-vrij en ook nog eens scheur- en krasvast, brandwerend en met een vochtig doekje af te nemen. Behang gemaakt van EcoTex koop je bijvoorbeeld bij het Nederlandse merk Ministry of Happy Walls.
Spijkerbroek aan de wand
Daarnaast kun je kiezen voor PVC-vrij behang gemaakt van gerecyclede materialen. Weleens gedacht aan een jeans-wand? Dit behang van Denimtex wordt gemaakt van vezels uit oude spijkerbroeken. En ook leuk: als je gaat verhuizen, neem je het behang gewoon mee. Ook het Belgische woonmerk Masureel gebruikt enkel gerecyclede materialen en natuurlijke grondstoffen in hun prachtige collectie ‘Greenwall’. Dit behang bestaat voor 100% uit vezels van PET-flessen en gerecycled papier. Ben je op zoek naar een duurzame budget-optie? Kijk dan eens naar het zogeheten ‘rauhfaserbehang’. Dit behang is gemaakt van houtvezel en bij vrijwel elke bouwmarkt te verkrijgen.
LEES OOK
5 Stylingtips voor een duurzaam interieur
Behang met inkt op waterbasis
Niet alleen het materiaal van het behang, maar ook de inkt die wordt gebruikt om het behang te bedrukken is in veel gevallen erg verontreinigend. Ga daarom voor behang met inkt op waterbasis. Zo voorkom je dat er ongewenst chemische stofjes in je behang zitten. Hiervoor ben je bijvoorbeeld aan het juiste adres bij de Nederlandse ontwerpster Janneke Ursem. Zij maakt handgedrukt behang met aquarelverf en gebruikt een plantaardig bindmiddel. Ook de merken Wolf-Gordon en Farrow and Ball werken uitsluitend met inkt op waterbasis. Het resultaat is vaak minstens zo mooi en de keuze is ruim.
Niet alleen het materiaal van het behang heeft effect op het milieu, ook de inkt en lijm die gebruikt worden zijn van belang
Vintage vondsten voor aan de wand
Voor retro- en antiekliefhebbers is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar tweedehands behang. Op bijvoorbeeld Marktplaats en Etsy kom je allerlei toffe, vintage prints tegen. Is de wand die je wilt behangen niet zo groot en heb je dus niet veel rollen nodig? Dan slaag je hier gegarandeerd, ook als je op zoek bent naar modernere prints. Tweedehands behang is een duurzaam alternatief en je voorkomt dat deze producten worden weggegooid. Natuurlijk geldt hierbij wel: check de materialen en chemicaliën voor zover dat lukt.
Wat is de meest duurzame soort behanglijm?
Heb je een mooi, duurzaam behang gevonden? Super, dan kun je aan de slag. Vergeet niet om vervolgens ook te kiezen voor duurzame behanglijm. En wat dat betreft is het gelukkig niet zo ingewikkeld: kies simpelweg voor een behanglijm in poedervorm. Kant-en-klare behanglijm is namelijk een stuk minder milieuvriendelijk dan deze poederlijm. Doordat kant-en-klare lijm al gemixt is met water blijft de lijm een stuk minder lang houdbaar. Daarnaast kosten de emmers van deze lijm niet alleen meer verpakkingsmateriaal, maar ook meer brandstof om te vervoeren.
Bron: Beeld 1, 3: Greenwall van Masureel | Beeld 2: Denimtex | Beeld 4: Clair van Wolf-Gordon