project familiehuis

Project familiehuis bouwen op Vlieland: 'Hoe maak ik een moodboard?'

 
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

'Af en toe denk ik: hoe ga ik dit allemaal regelen?' Toen Reineke samen met haar familie besloot dat hun oude familiehuis op Vlieland plaats moest maken voor een duurzaam en ruimer vakantieverblijf, klopte ze aan bij vtwonen. Omdat wij geloven dat Reineke niet de enige is met prangende (ver)bouwvragen en de hang naar houvast, nemen we je mee in de videoserie Project Familiehuis: bouwen op Vlieland. In deze video beantwoorden we samen met een team professionals de vragen die komen kijken bij het (ver)bouwen van een huis. In deze video duikt het team in het maken van een moodboard.

Lees verder onder de advertentie

MEER ZIEN
Bekijk hier alle video's van Project Familiehuis

Even voorstellen

Reineke Bakker wil het gezamenlijke vakantiehuis van haar familie, waar veel herinneringen liggen, omtoveren tot duurzaam familiehuis waar ze van elkaar en het eilandleven kunnen genieten. Maar welke materialen ze moeten gebruiken, hoe ze het huis praktisch indelen en welke keuken ze het best kunnen kiezen, weten ze niet.
Tanja Saarberg is manager formule bij vtwonen, waar zij verantwoordelijk is voor het ontwerpen en produceren van de vtwonen collecties. Gedurende het hele proces heeft zij Reineke geholpen en begeleid in alle verbouw- en interieurvragen.
Fietje Bruijn is stylist bij vtwonen en vindt persoonlijkheid en leven in huis het allerbelangrijkst. Om de woonsmaak en wensen van Reineke en haar familie helder te krijgen, heeft Fietje geholpen met het maken van het moodboard.

LEES OOK
Stap voor stap: ontwerp je eigen huis

Lees verder onder de advertentie

1. Waarom zou je een moodboard maken?

Pas als je moet gaan kiezen, zie je hoe veel er mogelijk is. In zo'n situatie is keuzestress geen gek verschijnsel. Daarom maak je een moodboard. Een moodboard geeft houvast bij het maken van keuzes en vormt de basis voor het interieurplan. Doe dit met foto's van interieurs, meubels en kleuren die je mooi vindt, zodat alle woon- en interieurwensen visueel worden. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de eventuele hulptroepen die de ideeën tot uitvoering moeten brengen. 'Maak ook een foto van het uiteindelijke moodboard om mee te nemen naar woonwinkels, dan kun je altijd duidelijk aangeven waar je naar op zoek bent', tipt Fietje.

“Een moodboard maakt veel duidelijk over je smaak en wat je mooi vindt”

Fietje Bruijn

2. Uit welke onderdelen bestaat een moodboard?

Reineke maakte twee moodboards: een voor de architect en een voor de inrichting. Want ook een architect briefen, doe je met zoveel mogelijk referentiebeelden. 'Ik wil zelf altijd zoveel mogelijk input en randvoorwaarden', zegt architect Martijn Hassefras. 'De wens van de klant is namelijk leidend in wat ik ontwerp.' Hetzelfde geldt voor een moodboard voor de inrichting. Op een goed bord komen de volgende onderdelen terug:

  • Interieur-, maar ook sfeerbeelden die je aanspreken. Word je blij van de zee? Gebruik daar dan een beeld van.

  • Ruimtes die je belangrijk vindt, zoals een grote woonkeuken, de tuin of droombadkamer.

  • Meubels die je graag wilt, zoals een plofbank, ovale eettafel of grote bibliotheekkast.

  • Materialen die je mooi vindt, bijvoorbeeld hout, wol of staal.

  • Kleuren en tinten die je aanspreken of je een goed gevoel geven.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Moodboard maken: tips, tricks en fijne inspiratie

Moodboard Reineke | Project Familiehuis bouwen op Vlieland Rolien van der Leeuw
Rolien van der Leeuw

3. Hoe maak je een moodboard?

Een goed en vooral helder moodboard maken, is meer dan een potje scheuren, knippen en plakken. Zo ga je te werk:

Lees verder onder de advertentie
  1. Verzamel (woon)tijdschriften of gebruik een online platform als Pinterest of Canva.

  2. Scheur of selecteer in eerste instantie zo breed mogelijk. Wees nog niet kritisch, maar zie dit als een brainstorm. Ben je gek op planten? Scheur dan ieder plantenbeeld dat je aanspreekt uit. Ga voor groot beeld, dat maakt het duidelijk.

  3. Kies uit die verzameling het beeld dat het best bij de wensen past. Welk beeld vertegenwoordigt die enorme plantenliefde? En welk beeld vangt zoveel mogelijk eisen voor de keuken?

  4. Breng alle gekozen beelden onder in categorieën, zodat je het moodboard overzichtelijk kunt indelen. Denk aan een categorie kleuren of materialen, maar ook ruimtes als de woonkamer of badkamer.

4. Hoe breng je meerdere smaken en wensen samen in één moodboard?

In ons tv-programma vtwonen Weer verliefd op je huis zien we niet anders: smaken, stijlen en woonwensen die soms mijlenver uiteen liggen. Dat kan tussen twee partners of huisgenoten, maar ook als je zelf meerdere woonstijlen mooi vindt. Stylist Fietje: 'Stel deze vragen als je moodboards combineert:

  • Welke eigenschappen komen op beide moodboards terug? Zet de overeenkomsten op een gezamenlijk bord.

  • Waar zijn jullie het niet over eens? Vind een compromis óf laat het helemaal weg.

  • Ben je gebonden aan bepaalde meubels of vaste elementen? Neem ook die mee in het moodboard.'

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Samenwonen? Zó combineren jullie twee woonstijlen

Woonidee

Mix twee woonstijlen door uit beide stijlen een element te kiezen. Combineer romantisch en industrieel bijvoorbeeld door voor een grijze of zwart-witte bloemenprint te kiezen.

5. Hoe rond je het moodboard af?

Je kunt een moodboard maken om eigen woonwensen in kaart te brengen, maar ook als briefing voor specialisten als een architect of interieurstylist. Zorg er in dat tweede geval voor dat je het moodboard pitcht. Wat zijn wensen en wat zijn harde eisen? Welke meubels wil je écht hebben en welke zijn eerder sfeerbeelden? Licht - met de beelden als rode draad - toe wat je belangrijk vindt. Zo breng je het moodboard tot leven.

Lees verder onder de advertentie

Stay tuned

Ben jij benieuwd naar het eindresultaat van deze duurzame vakantiewoning? Volg wekelijks onze gloednieuwe videoserie 'Project Familiehuis: bouwen op Vlieland.' In de volgende video zie je hoe we de wensen van Reineke en haar familie doorvertalen naar grote keuzes als vloeren en wanden. Ondertussen zelf aan de slag met een moodboard? Start met de cursus Moodboard maken met stylist Frans Uyterlinde en creëer in vier modules een eigen woonplan.