MEER ZIEN
Bekijk hier alle video's van Project Familiehuis
Even voorstellen
Reineke Bakker wil het gezamenlijke vakantiehuis van haar familie, waar veel herinneringen liggen, omtoveren tot duurzaam familiehuis waar ze van elkaar en het eilandleven kunnen genieten. Maar welke materialen ze moeten gebruiken, hoe ze het huis praktisch indelen en welke keuken ze het best kunnen kiezen, weten ze niet.
Tanja Saarberg is manager formule bij vtwonen, waar zij verantwoordelijk is voor het ontwerpen en produceren van de vtwonen collecties. Gedurende het hele proces heeft zij Reineke geholpen en begeleid in alle verbouw- en interieurvragen.
Bij Claas en Willem Frankena van Frankena Bouw (links) is duurzaam bouwen er met de paplepel ingegoten. Vanaf het moment dat ze de bouwtekening van de architect krijgen, zijn ze bij alles betrokken.
Martijn Hassefras (rechts), architect bij The Modular Movement, vertaalt de wensen van de familie naar een tekening én gaat met de gemeente aan tafel om alles rond te krijgen. Samen met deze experts realiseren we een mooi gestyled en fijn familiehuis.
1. Verbouwen of nieuw bouwen. Hoe maak je die keuze?
Bij de afweging verbouwen of opnieuw bouwen komen verschillende factoren kijken. Is de woning het nog waard of wórdt de woning alle verbouwkosten waard? Zijn er bepaalde facetten van het huis die behouden moeten worden? Wat staat er in het bestemmingsplan? Daarnaast komt er altijd een stuk emotie om de hoek kijken. Waar hecht je waarde aan en waar wil je naartoe?
'In het bestemmingsplan stond dat het hetzelfde ontwerp moest worden. Enkelsteens en niet geïsoleerd.' Met oog op de toekomst wilden Reineke en haar familie echter een duurzamer huis, waar alle kwaliteiten van het oude huis werden behouden. 'Om het huis goed te isoleren, moest onder andere het plafond met 30 cm worden verlaagd. Aangezien de plafonds al niet heel hoog waren, is ervoor gekozen om het huis af te breken en helemaal opnieuw te bouwen', vertelt Tanja.
'Toen kwamen we met het plan om het huis volledig duurzaam te maken', voegt Reineke toe. 'Daar gingen de gemeente en staatsbeheer gelukkig mee akkoord.'
LEES OOK
Duurzaam bouwen: wat is er mogelijk?
2. Met welke vragen klop je aan bij een architect?
'Bedenk je dat een architect zoveel mogelijk wensen, uitgangspunten en informatie wilt hebben. Denk aan archieftekeningen bij een verbouwproject of referentiebeelden bij nieuwbouw. Het is belangrijk om alle voorwaarden op tafel te krijgen', aldus Martijn. Dat gaat om wensen en voorwaarden rondom de interieurstijl, architectuurstijl en gebruikswensen.
Daarnaast is een architect bekend met alle bouwregels en processen van de gemeente, dus ook voor die vragen kun je terecht. Zo weet je precies welke vergunningen nodig zijn en wat wel of niet mag. Dat zijn dan ook gelijk interessante voordelen van het aanhaken van een expert op dit gebied.
Een goede architect begeleidt het hele denkproces
Martijn Hassefras
3. Welke subsidies kun je krijgen voor het verduurzamen van een huis?
Bij de overheid kun je terecht voor een aantal investeringssubsidies, zoals voor isolatie- en installatiemaatregelen. De meest interessante subsidiepotjes en tips zijn volgens Milieu Centraal:
Landelijke subsidie voor isolatie van het dak, buitenmuren, vloer en ramen.
Landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen of een warmtenet-aansluiting en een elektrische kookplaat.
Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent.
Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de aanschaf van zonnepanelen.
LEES OOK
Nul op de meter: zo maak je een bestaand huis energieneutraal
4. Welke elementen en materialen doen het goed in een duurzaam huis?
'Duurzaamheid zit overal in', stelt aannemer Claas. 'We nemen de natuur zoveel mogelijk mee in het bouwproces en bouwen een woning zo dat je er honderd jaar in kunt wonen.' Zo is er bij het familiehuis op Vlieland onder andere gekozen voor elementen en materialen als:
CLT-hout: een duurzaam en toch sterk alternatief voor staal en beton.
Geïntegreerde zonnepalen, waarbij de zonnepanelen tegelijkertijd functioneren als dakpannen. Tip: check in verband met brandveiligheid altijd bij de verzekeraar wat er mogelijk is bij je woning.
Twee verschillende warmtepompen, waaronder een luchtwarmtepomp met een boiler van 300 liter. Waar de een het (douche)water verwarmt, verwarmt de ander de ruimtes via vloerverwarming. Vloerverwarming heeft minder hitte nodig, zo'n 30 tot 40 graden, dan kraanwater, waar rond de 50 tot 60 graden nodig is. Met twee warmtepompen hoef je niet ál het water constant tot 50 of 60 graden te verwarmen.
Waterbesparende kranen en douchekoppen, waardoor er voor een langere tijd warm water kan worden gebruikt.
Zonwerende coating op de vele raampartijen op het zuiden, waardoor het klimaat in huis ieder seizoen aangenaam is. Let erop dat deze coating het glas een andere kleur geeft, waardoor de kleuren in huis anders kunnen ogen.
LEES OOK
Lucht-lucht warmtepomp: alles wat je wilt weten
Stay tuned
Ben jij benieuwd naar het eindresultaat van deze duurzame vakantiewoning? Volg wekelijks onze gloednieuwe videoserie 'Project Familiehuis: bouwen op Vlieland.' In de volgende video nemen we je mee in de start van ieder bouwproject, namelijk het maken van een moodboard.