WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Potgrond van kamerplanten verversen: zo ga je te werk

Water en voeding geven en af en toe in de weer met een plantenspuit. Je zou denken dat die verzorging voldoende is voor een gelukkige kamerplant, maar dat is niet altijd het geval. Zo kan ook het verversen van de potgrond af en toe nodig zijn om een kamerplant optimaal te verzorgen. Maar wanneer is het tijd om de potgrond van een kamerplant te verversen? En hoe ga je te werk? 

De bloempotten zijn tweedehands.

Waarom moet je potgrond verversen?

Potgrond of aarde bevat allerlei voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de groei van een kamerplant. In verse aarde zitten vaak nog voldoende voedingsstoffen voor de plant. De witte of gekleurde bolletjes in de zak met potgrond? Deze geven langzaam voeding af die de kamerplanten nodig hebben.

Verse aarde heeft meestal slechts de voedingsstoffen om een kamerplant voor een bepaalde tijd van voeding te voorzien. Hierna kun je de plant extra plantenvoeding geven, maar de potgrond verversen kan ook zeker geen kwaad.

LEES OOK
Traktatie voor kamerplanten: zelf plantenvoeding maken

Wanneer heeft een kamerplant nieuwe potgrond nodig?

Meestal merk je dat een kamerplant nieuwe potgrond nodig heeft als-ie er minder levendig gaat uitzien ondanks de juiste verzorging. Ook kun je er vanuit gaan dat een kamerplant na ruim een jaar verse potgrond nodig heeft. Kun je meteen checken of de kamerplant naast verse potgrond ook een nieuwe pot nodig heeft.

Houd er rekening mee dat het ook vaak verschilt per plant. Zo hebben planten die snel groeien vaak ook sneller nieuwe aarde of een nieuwe pot nodig. Planten die langzaam groeien, denk aan bijvoorbeeld een cactus, hebben ook minder snel nieuwe potgrond nodig.

Welke potgrond heb ik nodig?

De meeste kamerplanten groeien goed op universele potgrond voor kamerplanten. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Zo gedijen sommige planten beter op een combinatie van aarde en zand. Voor cactussen heb je bijvoorbeeld speciale cactusgrond. Idem dito voor palmen. Check altijd goed in welke aarde de kamerplant komt of laat je adviseren. 

LEES OOK
Pas op, prikgevaar: een cactus (veilig) verpotten

De potgrond verversen

De potgrond van een kamerplant verversen kan sneller dan je misschien denkt. Het is in de meeste gevallen namelijk niet nodig om alle potgrond te verversen. Je kunt de kamerplant vaak gewoon in de pot laten staan en alleen de bovenste laag van de aarde te vervangen. 

Trek een stel handschoenen aan als je wilt voorkomen dat je handen vies worden. Schep de oude aarde voorzichtig uit de pot, je wilt de wortels namelijk niet beschadigen. Schep minimaal 1/3 deel van de oude aarde uit de pot in een andere bak. Schep vervolgens een laag verse aarde terug in de pot. Druk de aarde aan, maar niet te stevig. De wortels moeten namelijk nog wel de ruimte kunnen krijgen. 

Is de pot vol gegroeid met wortels? Dan is het ook tijd voor een nieuwe en grotere pot. In zo’n geval vervang je alle potgrond voor verse aarde. 

LEES OOK
Wanneer is het tijd om planten te verpotten?

Oude aarde hergebruiken

De oude aarde kun je op een composthoop of in de gft-bak gooien. Gebruik het in ieder geval niet om nieuwe planten in te zetten, want alle voedingsstoffen zijn al opgebruikt door andere planten. 

nog meer: Planten