Een extraatje voor de kamerplanten: 6x zelf plantenvoeding maken

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 11-2021 | Styling Marlies Does | Fotografie Bart Brussee
Beeld JA | vtwonen 11-2021 | Styling Marlies Does | Fotografie Bart Brussee

Planten in de volle grond kunnen daar een leven lang voeding uithalen, maar dat geldt niet voor kamerplanten in een pot. Met goede plantenvoeding kunnen de planten optimaal schitteren in het interieur. En zelf maken is makkelijker dan je denkt met deze 6 verschillende manieren.

Lees verder onder de advertentie

Kookwater eieren

Heb je een eitje gekookt? Dan komt daar calcium bij vrij, een stof waar planten van houden. Giet het kookwater daarom niet direct door de gootsteen, maar laat het eerst afkoelen en giet het vervolgens bij de kamerplant.

Gooi ook de schillen van dat gepelde ei niet weg, of welk andere ei dan ook, als ze maar biologisch zijn. Stamp de eierschillen fijn en gooi ze bij de aarde in een pot. Nóg zo’n fijne bron van calcium.

LEES OOK
Waarom plantenvoeding onmisbaar is voor jouw groene vrienden

Lees verder onder de advertentie

Thee

Een theeliefhebber die dol is op planten: de ideale combinatie om zelf plantenvoeding te maken. Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen en als mest gebruiken.

Koffie

Gelukkig kunnen koffiedrinkers ook hun hart ophalen. Koffie is namelijk geschikt als plantenvoeding, omdat het rijk is aan magnesium en kalium. Zet één kopje voor jezelf en een halve voor de planten. Laat het wel even afkoelen voordat je het erbij giet. Het koffiedik dat overblijft kan als voeding in de potgrond.

LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

Lees verder onder de advertentie

Aardappel- en groentenat

Eigen plantenvoeding maken hoeft niet moeilijk te zijn. Het kookwater van aardappelen of groente kan ook als plantenvoeding in de potgrond worden gebruikt. Let er wel op dat het water ongezouten en afgekoeld is.

Fruitresten

Laat schillen en ander fruit- of groenteafval niet direct in de afvalbak verdwijnen. Scheid het afval in een bak en giet er kokend water overheen. Het aftreksel dat na een dag overblijft is een prima meststof voor planten.

LEES OOK
Ongezonde plant? Zo gaat-ie het toch overleven

Lees verder onder de advertentie

Zelf plantenvoeding maken met as

Je zou het niet zeggen, maar in as zitten bijna alle voedingsstoffen die je ook in plantenvoeding vindt. As van de barbecue, open haard of vuurkorf kun je na een gezellige avond dus inzetten als voeding voor de planten. Let er wel op dat er geen chemische stoffen aanwezig waren bij verbranding (denk aan geverfd hout). Daar houden kamerplanten dan weer niet van.

Let op: niet te veel!

Je kunt ook te enthousiast zijn en de kamerplanten te veel voeding geven. Dan kunnen de wortels beschadigen en dat kan uiteindelijk funest zijn voor de plant. Geef kamerplanten niet vaker dan een keer per maand voeding, maar het is nog beter om het op gevoel proberen te doen. Ziet je kamerplant eruit alsof ie wel een oppepper kan gebruiken? Dan kan hij zomaar eens voeding nodig hebben.

Let ook op het groeiseizoen van planten. Dit valt meestal tussen maart en oktober vanwege de langere lichtperiode. In deze periode hebben kamerplanten vaak meer voeding nodig dan bijvoorbeeld in de winter. In de koude periode groeien planten nauwelijks en hebben ze ook minder water nodig.

Lees verder onder de advertentie

Jij blij, planten blij…

Bron: Beeld: vtwonen 10-2020 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans