1. Is LED verlichting echt zo koud en kil?
Zeker niet! Alle LED-lampen van Philips geven hetzelfde licht als de 'ouderwetse' gloeilamp. Daarnaast bespaar je met een LED tot 80% energie én gaan ze 25 jaar mee. Een echte investering dus. Er zijn ook LED-lampen met dimmers, waardoor je ook nog eens de volledige controle hebt over het licht.
2. Hoe hoog moet de lamp boven de eettafel hangen?
Een van de meestgestelde vragen over verlichting: wat is de juiste hoogte? Hangende verlichting met een kap zijn perfect voor boven keukentafels. Zorg ervoor dat een lamp ongeveer 75 cm boven de tafel hangt. Je creëert zo een gezellige, intieme verlichting die mensen samenbrengt. Kies ook voor een lamp met een dimmer. Zo kan je de verlichting aanpassen naar verschillende stemmingen en gelegenheden zoals studeren (met de laptop), de krant lezen of sfeervol dineren met gasten.
3. Wat is een alternatief voor nieuwe, dimbare matte kaarslampjes voor de kroonluchter?
Heb je een aantal kroonluchters in huis hangen waarvan de huidige matte kaarslampjes vervangen moeten worden door nieuwe en het liefst dimbare lampjes? Dan is het best betaalbare alternatief de EcoClassic kaarslampjes. Deze variant kaarslampjes is iets prijziger, maar ze gaan wel 25 jaar mee en besparen ook nog eens op energiekosten. Fijn!
4. Is er een oplossing voor lichtweerkaatsing via glimmend papier?
Als je aan tafel een tijdschrift leest (natuurlijk vtwonen!) kan de weerkaatsing van het licht van de lamp heel storend zijn. De oplossing hiervoor is dat je een matte lichtbol in de lamp kunt proberen te plaatsen of met een diffuser onder de lamp te werken.
5. Als ik een lamp dim, verbruikt hij dan ook minder energie?
Als een lamp niet op volle sterkte aanstaat, verbruikt hij zeker minder energie.
6. Waarom duurt het zo lang voordat een spaarlamp op volledige sterkte is?
Ken je dat? Dat wanneer je iets zoekt, bijvoorbeeld onder in de kast van de kinderkamer, je pas na een paar minuten kunt zien wat je zoekt. Daar is een betere oplossing voor. LED's gaan namelijk direct aan op volle sterkte, net als gloeilampen. En ze verbruiken tot 80% minder energie.
7. Hoeveel watt is wat?
Snap je ook niets van de nieuwe sterktes? Het is een technisch verhaal over ampère, watt, spanning en lichtsterkte. Gelukkig heeft Philips een heel handige app met antwoorden op veel verlichting vragen.
8. Kan ik van tevoren uitproberen hoe een bepaalde lichtkleur uitpakt in mijn woonkamer?
Durf je niet direct tot een aankoop over te gaan en wil je eerst proberen hoe een bepaalde lichtkleur of lichtsterkte uitpakt in bijvoorbeeld de woonkamer, dan zijn er verschillende websites die een uitgebreide lichtplanner hebben. Je kunt daar precies aangeven hoe jouw huis eruit ziet, tot en met de juiste kleuren op de muur. Zo kan je precies zien hoe een bepaalde lichtkleur uitpakt in de woonkamer. Handig!
9. Bij welke sterkte kan ik goed lezen zonder mijn partner wakker te houden?
Lees je graag in bed? Wat je dan nodig hebt, is een spotlichtje met een flexibele arm. Een bureaulampachtig lichtje, wat je ook veel in hotels ziet. Hij heeft vaak ook een klem, die je aan je hoofdeinde vast kan maken. Deze lampjes geven een klein gebundeld lichtje, dat alleen je boek goed verlicht. En je partner heeft er geen last van!
10. LED's zijn zo duur….
In verhouding kunnen LED-lampen duurder zijn. Maar daar staat tegenover dat ze langer meegaan en minder energie verbruiken. Daarnaast worden LED-lampen niet warm en geven ze ook nog eens mooi licht. Uiteindelijk dus een goede investering!
Direct verlichting shoppen?
Bron: vtwonen januari 2014 | Fotografie Dennis Brandsma | Styling Fietje Bruijn