Net echt: zo creëer je daglicht in een donkere ruimte

beeld vtwonen Beeld vtwonen 03-2021 | Productie Coco Features | Styling Laurien Deken | Fotografie Inge Korver
Beeld vtwonen 03-2021 | Productie Coco Features | Styling Laurien Deken | Fotografie Inge Korver

Het blijft weer langer licht, hoera! Dat daglicht wil je natuurlijk zoveel mogelijk in huis halen om er optimaal van te kunnen genieten. Maar wat als je een donker huis hebt of een donkere woonkamer? No problem! Zo creëer je daglicht in een donkere ruimte.

Lees verder onder de advertentie

Let the light in

Meer licht? Meer lampen! De oplossing is niet altijd moeilijk. Voor een extra donkere ruimte zijn lampen waarvan je de kleur kunt instellen ideaal. Zo kun je de dag beginnen in wit licht om het daglicht zo veel mogelijk te imiteren. ’s Avonds schakel je over naar warmer licht voor de gezelligheid.

Merk je dat je echt te weinig licht binnenkrijgt in een donkere werkkamer? Dan kunnen daglichtlampen de oplossing bieden. Deze lampen hebben vaak een hoge lichtintensiteit om daglicht zoveel mogelijk na te bootsen. Hierdoor worden je hersenen gefopt en zijn er allerlei gezondheidsvoordelen aan te verbinden.

Kleur is key

Natuurlijk zijn kleuren ook allesbepalend voor een ruimte. Donkere kleuren maken een ruimte vaak kleiner. Lichte kleuren maken een ruimte daarentegen ruimer en luchtiger. Wil je dus meer licht een ruimte binnenhalen? Ga dan voor lichte muren. Het liefst met een glanzende verfsoort, omdat die het licht ook nog eens extra zal reflecteren. Nog een stapje verder? Dan zou je ook de vloer wit kunnen verven.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Houten vloer wit verven

Doorkijk

Raamdecoratie kan ook een spelbreker zijn. Zware, donkere gordijnen laten vanzelfsprekend minder licht door, maar door de vaak zware uitstraling doet het een ruimte vaak nog donkerder aanvoelen. Mooie transparante gordijnen zijn dus een goed idee in een donkere ruimte. En daar hoef je je privacy niet per se voor op te geven.

Meer ramen?

Meer ramen in een ruimte nemen is natuurlijk een logische oplossing voor meer daglicht in huis. Maar even een paar nieuwe ramen monteren, is geen simpel klusje en heeft vaak een redelijke verbouwing nodig. Gaat dit je nou een stap te ver? Dan kun je er ook aan denken om de dichte deur te vervangen door een exemplaar met glas. Licht vanuit andere ruimtes kan op deze manier ook de donkere ruimte bereiken.

Lees verder onder de advertentie

Ramen kun je ook gewoon faken met een mooie raamspiegel. Je kunt zo’n nepraam ook zelf maken, door bijvoorbeeld vier recht toe recht aan spiegels mét lijst te kopen en deze aan elkaar te bevestigen. Voilá een nieuw raam! Net echt.

LEES OOK
Let the sunshine in: extra ramen toevoegen in huis

Lekker luchtig

Heb je veel grote en massieve meubels in de kamer staan? Dan is het tijd om misschien het een en ander om te gooien. Transparante meubels of meubels waar je doorheen kunt kijken zorgen voor meer lucht én licht. Denk bijvoorbeeld aan een mooie glazen tafel. Of een fijne stellingkast. Zet deze alleen niet ramvol met accessoires, maar probeer het ‘luchtige’ te behouden.

Lees verder onder de advertentie

Je hoeft de grote en massieve meubels echt niet direct weg te doen, maar zorg wel voor een juiste balans. Kies bijvoorbeeld voor een grote, grove bank en een glazen salontafel. Ook pootjes onder meubels doen wonderen. Zo blijft de vloer zichtbaar en heeft het licht alle ruimte op erop te reflecteren.

Spiegelbeeld

Wil je daglicht faken in een donkere ruimte? Zorg dan dat het beetje licht dat binnenkomt zoveel mogelijk reflecteert. Dit bereik je niet alleen door lichte kleuren te gebruiken, maar ook door spiegels in de ruimte te hangen. The bigger, the better.

Kies voor een groot formaat spiegel of wissel kleine exemplaren af door ze te clusteren aan de muur. Je kunt de spiegels ook verwerken in een gallery wall of zet er een paar weg op een mooie wandplank.

Lees verder onder de advertentie

Mooie verlichting shoppen…

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

DIY Een mooie muur met kleine spiegeltegels

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Inrichting-styling Mag het licht uit? Zo creëer je een extra donkere slaapkamer

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

lampen en verlichting Verlichting op zijn best: een grote opvallende vloerlamp

beeld vtwonen Beeld

raamdecoratie Bye bye pottenkijkers: deze raamdecoratie zorgt voor privacy én licht

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 03-2021 | Productie Coco Features | Styling Laurien Deken | Fotografie Inge Korver