De industriële lamp is een snelle sfeermaker

beeld vtwonen Beeld

De industriële woonstijl is de favoriet van veel interieurliefhebbers: de rauwheid, het pure en het onafgewerkte brengt meteen sfeer en persoonlijkheid in huis. Een van de eerste en snelste zetten richting zo’n stoer interieur zet je met een industriële lamp. We laten je de mooiste toepassingen en exemplaren zien.

Lees verder onder de advertentie

Een industrieel interieur

Een industrieel interieur kenmerkt zich door een no nonsense en stoere stijl, een recht-toe-recht-aan karakter en grootste gebaren. Vaak wordt de stijl gecombineerd met vintage, omdat meubels met een verleden ook zo’n lekker rauw randje hebben. Het liefst zou je dit alles in een mooie loft of oude fabriekshal neerzetten, maar met de juiste vondsten tover je een nieuwbouwhuis ook om tot een industriële plek .

LEES OOK
De industriële woonstijl: zo pas je ‘m toe in je interieur

Zo herken je een industriële lamp

Met een industriële lamp zet je de toon in een interieur. Maar hoe herken je ‘m? Ten eerste aan het materiaal. Vaak is dit staal of metaal, soms met een wat roestige look waardoor hij een extra stoer uiterlijk heeft. Ook zijn industriële lampen vaak groot en opvallend, waardoor ze eyecatchers worden.

Lees verder onder de advertentie

Je herkent industriële lampen ook aan de manier waarop het armatuur is afgewerkt. Waar bij veel lampen de bedrading en het frame zo veel mogelijk wordt weggestopt of gladgemaakt, omarmt de industriële lamp dit soort features juist. Omdat de lampen niet helemaal perfect zijn afgewerkt, stralen ze iets rauws uit.

Alle soorten en maten

De typische industriële lamp bestaat niet. Hij komt in allerlei vormen en variaties. Een bekende variant is die met de grote ronde stalen kap, die je ook weer in verschillende kleuren kunt vinden. Van grijs, zwart en wit, maar ook in stoer groen, rood of blauw.

LEES OOK

Lees verder onder de advertentie

Industriële staande lamp

Een echte blikvanger is de industriële vloerlamp met de looks van een filmset: een soort spotlight op drie poten met een stoer en robuust uiterlijk. Zo’n staande lamp neemt letterlijk en figuurlijk veel plek in, maar de sfeer zit er wel meteen goed in. De staande lamp heeft vooral een sfeerfunctie, maar kan ook heel handig zijn voor wat extra licht bij het lezen van een boek of krant op je favoriete fauteuil.

Industriële wandlamp

De keuken is een perfecte plek voor een paar mooie industriële wandlampen. De verstelbare armaturen van zwenkarm lampen lenen zich perfect voor goed werklicht boven het aanrecht. Maar ook in een wat donkere gang geef je met stoere wandlampen meteen jouw visitekaartje af.

Industriële hanglamp

Boven een grote, robuuste eettafel hoort natuurlijk een flinke lamp (of twee). Industriële hanglampen zijn daar perfect voor. Wat roestig, rafelig en een tikje verweerd geven ze de keuken of eetkamer de juiste stoere touch. Je vindt de mooiste exemplaren op plekken waar ze veel vintage verkopen, zoals Neef Louis en Van Dijk & Ko, maar ook in winkels met oude bouwmaterialen. Alleen al de zoektocht naar de perfecte exemplaren zorgt voor veel voorpret.

Lees verder onder de advertentie

En natuurlijk zijn er ook tafellampen, spots, buislampen en wandlampen met een industrieel karakter.

MEER INSPIRATIE
Industriële lamp: stoere en sfeervolle verlichting

Shop industriële lampen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen februari 2013 | Fotografie James Stokes | Styling Marianne Luning