De verschillende soorten raambekleding: welke is het beste voor de kinderkamer?

beeld vtwonen Beeld

Kinderen slapen het beste in een donkere en koele slaapkamer. Goede raambekleding is dus echt een must. Daarnaast staat een goede nachtrust voor het kindje vrijwel gelijk aan een goede nachtrust voor jou. Deze raambekleding is het beste voor de kinderkamer.

Lees verder onder de advertentie

Verduisterende werking

Kinderen gaan vaak vroeger naar bed of willen nog weleens een middagdutje meepakken. Als de slaapkamer dan gevuld is met licht, wordt inslapen en doorslapen een stuk lastiger. Verduisterende gordijnen zijn dus essentieel in een kinder- of babykamer om een goede nachtrust te garanderen.

Verkoelende werking

Naast een donkere kamer werkt de temperatuur ook een handje mee als het op slapen aankomt. Kinderen en baby’s slapen beter in een kamer waar het lekker koel is. Qua raambekleding voor een kinderkamer is het dus ook handig om te kijken naar de zonwerende werking. Op een hete zomerdag wil je namelijk voorkomen dat de kamer in een broeiende kas verandert. Preventief de gordijnen sluiten kan al de helft schelen!

Veiligheid boven alles

Ook veiligheid is een factor om in het achterhoofd te houden bij het uitzoeken van raambekleding voor de kinderkamer. Jonge kinderen kunnen gaan spelen met bijvoorbeeld de trekkoorden om er vervolgens in verstrengeld te raken. Daarnaast zou het koord ook om de hals van het kind terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien.

Lees verder onder de advertentie

Zaak is dus om het trekkoord te allen tijde buiten het bereik van kinderen te houden. Bevestig ze zo dat alleen een volwassenen erbij kan komen of gebruik een koordkikker om het koord op een hoger punt vast te zetten. Plaats daarnaast ook geen wiegen, commodes of andere meubels in de buurt van het raam of de raambekleding.

LEES OOK
Wonen met kinderen: 7 tips voor een kidsproof interieur

Gordijnen

The all time classic: gordijnen. Gordijnen zijn er voor elk raam, groot of klein en dus ook perfect toe te passen in de kinderkamer. Kies voor verduisterende en zonwerende gordijnen voor een extra fijne slaapomgeving. Extra leuk: omdat gordijnen in veel verschillende stoffen en kleuren komen, kun je ze perfect matchen met de stijl van de kinderkamer.

Lees verder onder de advertentie

Daarnaast zijn gordijnen vrij veilig, aangezien en geen koorden of andere kleine onderdelen zijn die kunnen zorgen voor stikgevaar. Zorg wel dat de gordijnen stevig bevestigd zijn, zeker als deze tot de grond komen. Je wilt namelijk niet dat de gordijnrails naar beneden komt bij een trek- of valpartij.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn ideaal voor op de kinderkamer. Naast dat ze makkelijk te bedienen zijn en een verduisterende werking kunnen hebben, zijn het ook toppers als het aankomt op isolatie. De luchtkamers in de dubbele stof houden in de winter de warmte vast. In de zomer houden plisségordijnen de warmte juist tegen. Ze creëren dus het perfecte klimaat voor een baby of kind om in te slapen.

Kies wel voor een plisségordijn met kettingbediening. De ketting kun je namelijk op elke gewenste hoogte laten vastzetten zodat deze onbereikbaar blijft voor grijpgrage kinderhanden. Daarnaast zit er een veiligheidshaak bij voor extra kindveiligheid.

Lees verder onder de advertentie
Verduisterend plisségordijn op maat in kleur Donkerbeige (18070) vanaf € 204,39. Beeld vtwonen 09-2021 | productie Tanja Saarberg | styling kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 09-2021 | productie Tanja Saarberg | styling kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen

LEES OOK
De 5 meest gemaakte fouten bij het inrichten van de babykamer

Rolgordijn

Rolgordijnen hebben vele voordelen, maar de grootste is toch wel het gemak. Rolgordijnen zijn vaak makkelijk te installeren en bedienen. Daarnaast kun je ze vaak voor een leuk prijsje op de kop tikken in een hoop standaard afmetingen. Let bij het installeren van de gordijnen wel op het trekkoord. Deze moet buiten het bereik van kinderen hangen.

Lees verder onder de advertentie

Daarnaast kun je kiezen voor een zonwerend rolgordijn. Deze zijn voorzien van een coating die het zonlicht weerkaatst. Op deze manier wordt het veel minder warm op de slaapkamer tijdens een warme zomerdag. Ook fijn: rolgordijnen vangen veel minder stof dan andere gordijnen. Zeker bij gevoeligheid voor huisstofmijt een voordeel.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn ideaal om overdag de lichtinval en privacy te reguleren. Perfect als er overdag veel gespeeld of gerommeld wordt in de kinderkamer. Daarnaast voegen jaloezieën een hoop sfeer toe. Met name houten lamellen zorgen voor een warme uitstraling. Maar om de kamer compleet te verduisteren, zijn jaloezieën minder handig. Door de gleuven valt vaak nog wat licht. Het best is om de jaloezieën te combineren met verduisterende gordijnen voor het ultieme effect.

LEES OOK
Jaloezieën schoonmaken: dit is de beste manier

Lees verder onder de advertentie

Moois voor de kinderkamer…

Bron: Foto I: vtwonen x Karwei Foto II: vtwonen 09-2021 | productie Tanja Saarberg | styling kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen