5 praktische tips voor het inrichten van de babykamer

6-baans behang Cloud van vtwonen, 53×300 cm (bxh) per rol, Witte katoenen vlag Rock & Roll xox van A Little Lovely Company, 51×32 cm, Wandplank van Sebra, 80×24 cm (lxb), Tafellamp Konijn van Pols Potten, hoogte 30 cm, Hanglamp Diamond van Sebra, 36×38 cm (bxh), Blauwgrijze handgehaakte katoenen knuffel olifant van Anne-Claire Petit, 17×10,5×15 cm (lxbxh), Mand Toledo van Handed By, 20x13x13 cm (bxhxd) Groene katoenen ledikantdeken Valencia van Koeka, 50×100 cm, Bed Kili baby en junior van Sebra 110x70x90,5 cm (lxbxh), Schommel Done by Deer 35x35x100 cm (lxbxh), Mintgroen kussen Peter Aqua van La Cerise Sur Le Gâteau 50×50 cm, Kleed Carpy van Kidsdepot, 140×70 cm (lxb), Stoel We Play van Sebra, 57x37x34 cm (hxbxd), m.m.v. Dille & Kamille (roze slinger, kaarten, boekjes), Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen shop catalogus najaar 2015 | styling Anke Helmich | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen shop catalogus najaar 2015 | styling Anke Helmich | fotografie Dana van Leeuwen

Het inrichten van de babykamer is voor de één een feest waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen en voor de ander een project met een constante stroom aan twijfels. Want wat is nu het allerbeste voor je kindje? Dit zijn vijf handige tips voor het inrichten van de babykamer.

Lees verder onder de advertentie

1. Zorg ervoor dat de basis af is

Het is enorm verleidelijk om alles van de uitzetlijst in één keer aan te schaffen. Tsja, in de babywinkel is alles ook té schattig. Maar probeer bij de grote uitgaves toch tot tien te tellen en je af te vragen of je het echt nodig hebt. Uiteindelijk zijn de belangrijkste aankopen een bedje, commode en aankleedkussen (bekijk hier wat je ongeveer kwijt bent aan 10 onmisbare babykameritems). Zodra deze basis staat, is de kamer klaar voor de kleine bewoner.

De rest van de babykamer shop je op je gemak als je kindje er is. Vaak weet je dan pas wat je nog mist.

2. Ga voor een handige indeling

Bij de indeling van de babykamer moet je even in de praktische modus. Als je de zoveelste luier vervangt, wil je dat de commode op een prettige plek staat, dat je genoeg bewegingsruimte hebt en dat luiers, doekjes, rompers en alles wat je verder nodig hebt in de buurt staan. Een kledingkast aan de andere kant van de kamer blijkt dan ineens heel onhandig te zijn, net als planken waar je alleen maar je hoofd tegen kunt stoten. Ga goed na wat het fijnste werkt en mocht het in praktijk minder succesvol zijn, kun je het altijd nog veranderen.

TIP: ben je rechtshandig? Zorg er dan voor dat de belangrijkste spullen ook rechts van je staan. En vice versa. Dan grijp je minder snel mis tijdens het verschonen of voeden. Eigenlijk moet je bij de inrichting en indeling niets anders doen dan simpel denken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De kosten van een babykamer

3. Houd de babykamer basic

Je wilt er natuurlijk helemaal niet aan denken nu, maar kleine kinderen worden razendsnel groot. En dan kan die babyblauwe muur ineens heel anders ogen als ze ouder zijn, of past dat zachtroze kastje misschien helemaal niet bij die stoere dochter. Houd de kamer daarom in het begin basic en voeg er steeds interieuritems aan toe.

Daarnaast heeft basic baby- of kinderkamer veel voordelen: de ruimte oogt groter, de kleine kan rustiger slapen en, als je kind wat groter is, tot zichzelf komen.

4. Kies voor zachte verlichting

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar in een babykamer wil je veel verschillende lichtbronnen hebben. Een grote hanglamp is een must, bijvoorbeeld om je kindje in het donker te verschonen of voor andere zaken waar je veel licht bij nodig hebt. Maar als je baby ’s nachts wakker wordt, is het juist fijn om een zachter licht aan te zetten. Daarom is dimbare verlichting of een klein lampje bij het bed ideaal. Bekijk hier de liefste kinderkamerverlichting.

Lees verder onder de advertentie

5. Zorg voor balans

Tegenwoordig kun je met behang twee kanten op: vrolijke prints of juist rustig en neutraal. Ga je voor een gezellige print? Probeer dan in te schatten hoe die er op een grote wand uit komt te zien en of je het niet te heftig vindt. Een drukke print kun je goed in balans brengen met rustige meubels, accessoires en beddengoed. Een rustige wand kun je juist weer meer pit geven met kleurrijke details in lampen, met een vlaggenslinger of een fijn vloerkleed.

Pas ook op met te veel speelgoed in de babykamer. Het is een plek om tot rust te komen. Leg wat speelgoed in een opbergdoos in de woonkamer en berg de rest tijdelijk op. Zo haal je steeds iets nieuws tevoorschijn.

Moois voor de babykamer…

Bron: Beeld: vtwonen shop catalogus najaar 2015 | styling Anke Helmich | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie
Lees verder onder de advertentie