Ga voor stoer en robuust met de industriële keuken

beeld vtwonen Beeld

Stoer, eigenzinnig en een tikkeltje rauw: dat is de industriële keuken. Voor wie geen gelikte designkeuken wilt, maar het net even anders wilt doen dan de rest. Wij geven je volop inspiratie en alle info over de materialen, kleuren, de kosten en nog veel meer om van jouw industriële keuken een echte eyecatcher in huis te maken.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een industriële keuken?

Houd je van stoer en een beetje edgy? Dan past een keuken in industriële stijl perfect bij jou. Waar moderne en designkeukens vaak tot in de puntjes zijn afgewerkt, kenmerken industriële keukens zich juist door ruwe randen en oneffenheden. Denk bij een dergelijke keuken aan grove en robuuste materialen zoals (ruw) hout, beton en metaal. Heb je de ruimte? Een industriële keuken komt goed tot zijn recht in een ruimtelijke, niet-conventionele woning zoals een loods die omgebouwd is tot woning of een loft met hoog plafond.

Regelmatig zie je een industriële keuken in combinatie met een bakstenen muur om het rauwe effect te versterken. Bij een stoere keuken hoort natuurlijk ook grof, en groot apparatuur. Zoals een groot, vrijstaand fornuis met grote, ronde knoppen. Of een grote, vrijstaande koelkast. Door verschillende materialen, kleuren en type meubelen te combineren creëer je een spannend palet.

Welke materialen en kleuren voor een industriële keuken?

Bij een industriële keuken wordt – zoals hierboven al vermeld – veel gebruik gemaakt van grove en robuuste materialen. Denk bijvoorbeeld aan (ruw) hout, beton, metaal, roestvrij staal, inox, natuursteen en baksteen. Zo zie je houten keukenkastjes met een betonnen werkblad veelvuldig voorbij komen in een keuken met industriële look. Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit sobere en ‘fabrieksachtige’ kleuren. Ga bijvoorbeeld voor grijs, zwart, bruin of donkergroen. Felle kleuren worden vrijwel nooit gebruikt bij dit type keuken.

Industriële keukenstijlen

Door te spelen met andere kleuren en materialen dan de gangbare industriële materialen, kun je je eigen persoonlijke industriële stijl creëren. Combineer de industriële stijl bijvoorbeeld met de landelijke, de moderne of de klassieke stijl en geef zo je eigen touch. Onderstaand een aantal keukenstijlen in combinatie met de industriële stijl.

Landelijk industriële keuken

Bij een landelijk industriële keuken is de basis van de keuken landelijk (denk: houten frontjes en granieten aanrechtbladen), maar gecombineerd met stoere, industriële elementen. Deze combinatiestijl geeft de keuken wat meer zachtheid dan een puur industriële keuken en maakt het geheel wat warmer. Combineer bijvoorbeeld een landelijke basis met industriële elementen zoals zwarte, metalen handgrepen, industriële barkrukken, stoere kranen en robuuste hanglampen boven het aanrecht of kookeiland. Nog meer warmte toevoegen? Denk aan typisch landelijke accessoires als grote snijplanken en decoratieve schalen. En bekijk de landelijke keuken voor meer inspiratie.

beeld vtwonen Beeld

Modern industriële keuken

Een moderne keuken in industriële stijl is de ideale balans tussen robuust, stoer én strak. Bij deze stijl staan de ruwe, industriële materialen centraal, maar worden deze strak afgewerkt volgens de moderne stijl. Zo creëer je eigenlijk een industriële designkeuken! Bepaal zelf hoe je de balans tussen industrieel en modern wilt hebben. Kies bij je apparatuur en keukenaccessoires voor de moderne of de industriële stijl om het geheel een meer moderne of meer industriële uitstraling te geven.

beeld vtwonen Beeld vtwonen 10-2017 | Fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 10-2017 | Fotografie Stan Koolen


Klassiek industriële leuken

In een klassiek industriële keuken combineer je het stoere van de industriële stijl met klassieke elementen. De industriële stijl behoud je door gebruik te maken van de kenmerkende robuuste materialen voor de basis. De klassieke touch voeg je toe door bijvoorbeeld voor sierlijke, ronde handgrepen te kiezen op de keukenkastjes, klassieke wand- of vloertegels toe te voegen of voor een klassieke kraan met sierlijke draaiknoppen te gaan. Kortom, combineer de fabrieksachtige basis met een vleugje nostalgie en creëer zo jouw stoere klassieker.

beeld vtwonen Beeld vtwonen 12-2011 | Fotografie Hotze Eisma | Styling Marianne Luning
Beeld vtwonen 12-2011 | Fotografie Hotze Eisma | Styling Marianne Luning

Opstellingen keuken met industriële look

De industriële keuken komt geweldig tot zijn recht in – je verwacht het niet – een industriële omgeving. Denk aan een industriële loft of een omgebouwde loods of fabriekshal. Een woning met een hoog plafond is prachtig bij deze stijl. Als je daarvoor de ruimte hebt, komt een industriële keuken met kookeiland, bar of een open keuken mooi tot zijn recht. Maar deze keukenstijl kan natuurlijk in iedere (kleine) woning en mogelijke keukenopstelling geplaatst worden. Bijvoorbeeld in je:

Voorbeelden van industriële keukens

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Neem dan een kijkje in deze binnenkijkers met een industriële woonstijl:

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken bij ex-partners die gescheiden samenwonen in een oude visrokerij

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een zelf ontworpen havenhuis in Deventer

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een herenhuis uit 1895 met industriële materialen

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Voormalige blekerij in Heemstede

Wat kost een keuken in industriële stijl?

De prijzen van keukens variëren natuurlijk enorm, afhankelijk van de grootte van de keuken, de complexiteit, de gebruikte materialen voor de frontjes en het keukenblad en welke merken en soorten keukenapparatuur je in de keuken laat plaatsen. Houd in ieder geval rekening met een gemiddelde prijs tussen de 6.000 en 30.000 euro. De robuuste materialen die bij industriële keukens vaak gebruikt worden, zijn best prijzig. Denk bijvoorbeeld aan de massief houten keukenpanelen. Daarbij zijn de echte industriële keukens vaak ruim opgezet, en daarom duur(der) dan standaardkeukens.

Daarnaast zijn er nog meer zaken van invloed op de prijs. Moeten er leidingen worden vervangen? Of wil je een keuken met kookeiland? Dan moeten er leidingen naar het eiland worden gelegd, wat meer kosten met zich meebrengt. Ook is er natuurlijk een groot prijsverschil tussen een standaardkeuken kopen of een industriële keuken op maat laten maken. Kortom: van tevoren is er weinig te zeggen over de kosten van jouw nieuwe keuken. Hoe specifieker je wensen, hoe makkelijker je een inschatting kunt maken.

LEES OOK:
Wat kost een nieuwe keuken?

Een betaalbare industriële keuken kopen

Zoals hierboven vermeld zijn industriële (leef)keukens over het algemeen best prijzig. Maar toch zijn er altijd manieren om te besparen op je nieuwe keuken. Wil je in ieder geval zeker weten dat je niet te veel betaalt? Vraag dan offertes op bij verschillende keukenaanbieders. Er zijn talloze aanbieders, dus doe van tevoren goed (online) research welke keukenboeren zich in het lagere of hogere segment bevinden. Zo zijn bijvoorbeeld KeukenKampioen en KeukenConcurrent adressen voor betaalbare industriële keukens.

Vaak valt er overigens nog te onderhandelen over de prijs, dus probeer dat ook zeker! Daarnaast verkoopt ook IKEA industriële keukens. Met hun keukenplanner kun je je eigen keuken zelf samenstellen en helemaal naar je eigen smaak en voorkeuren inrichten. Ga je voor 100 procent industrieel of voeg je een vleugje landelijk, modern of klassiek toe aan jouw industriële kookpaleis?

Industriële keuken in België kopen

Woon je in België of wil je in België jouw industriële keuken kopen? Ook daar is het aanbod van keukenaanbieders enorm. Ga je voor een Belgische prijsvechter of begeef je je liever in het hoge keukensegment? De grootste keukendealers in België zijn Keukens De Abdij, Dovy Keukens, DSM Keukens, de Keukenbouwer en Ixina keukens. Kijk hier voor een overzicht van de top 15 keukendealers in België en hun gemiddelde prijzen. Ook in België kun je prima onderhandelen over de offerteprijs van je keuken. Doe dat dus zeker!

Let op: over het algemeen liggen de prijzen van keukens in België net iets hoger. Er zijn daarom veel mensen die in België wonen die in Nederland hun keuken kopen om te besparen op de kosten.

Een tweedehands industriële keuken

Wist je dat je een (industriële) keuken ook prima tweedehands kunt kopen? Het is een ideale manier om flink wat geld te besparen. En juist omdat oneffenheden een industriële keuken kenmerken, zal een tweedehands industriële keuken er minder snel ‘gebruikt’ uitzien. Dit type keuken leent zich dan ook prima om gebruikt aan te schaffen. Kijk bijvoorbeeld eens op tweedehandskeukenkwaliteit.nl, tweedehandskeukenpaleis.nl, 2dehandskeukens.nl of natuurlijk Marktplaats. Je zult verstelt staan door de mogelijkheden.

Industriële elementen

Wil je je huidige keuken een industriële look geven zonder een complete verbouwing met bijbehorend kostenplaatje? Je kunt ook een aantal industriële elementen toevoegen in jouw keuken of oude items vervangen door nieuwe items met een industriële uitstraling. Zo krijg je toch die stoere touch zónder een geplunderde bankrekening.

Industriële keukenkastjes

Zo hoef je niet meteen nieuwe industriële keukenkastjes of -deurtjes aan te schaffen om de keuken een industriële look te geven. Tegenwoordig kun je je keukenkastjes laten wrappen: het aanbrengen van een dunne folie op jouw kastjes waarmee je je keuken in een handomdraai een geheel nieuwe uitstraling geeft. Ga bijvoorbeeld voor een houtlook voor de basis van je keuken en vervang de grepen voor industriële keukenkast grepen (denk: zwart, metaal, hoekig).

Industriële keukenlamp

Bij een industriële keuken hoort natuurlijk een industriële keuken- of hanglamp: een robuuste, ronde fabriekslamp van metaal aan een ketting van staal of touw. Zwart is een geliefde kleur bij de industriële lamp, maar je vindt ze in oneindig veel kleuren. Ga voor één of twee grote hanglampen of plaats meerdere kleine industriële lampen naast elkaar voor een speels effect. Ook industriële hanglampen vind je in landelijke industriële of modern industriële stijl.

LEES OOK
Meer dan genoeg ruimte met een U-keuken

Industriële keukenkraan

Ken je die kranen die je in de keuken van menig restaurant ziet met zo’n flexibele hand- of vaatdouche? Dat is een typische industriële keukenkraan. Niet alleen heel mooi, maar ook ontzettend handig voor het schoonmaken van je vaat of spoelbak. Ga voor zwart voor een trendy uitstraling of voor roestvrij staal voor die echte industriële vibe.

Industriële keukentafel en keukenstoelen

Om de industriële keuken af te maken ga je natuurlijk voor een industriële keukentafel en keukenstoelen. Denk bij een tafel in industriële look aan een robuust, houten blad met een groot (zwart) metalen onderstel. Hoe groter, hoe beter. Trek het zwarte metalen onderstel ook door in de stoelen. Qua bekleding past bruin leer mooi in het industriële plaatje. Wil je iets meer balans in je interieur? Maak er dan een wat zachter geheel van door de tafel te combineren met een stoel die met stof of fluweel bekleed is in een zachte of lichte kleur zoals zand, ecru of pasteltinten.

Industriële keukenaccessoires

Om het gehele industriële keukenplaatje compleet te maken, decoreer je je keuken met wat keukenaccessoires in industriële stijl. Wat dacht je van een industrieel keukenrek om je kruidenpotjes en keukenaccessoires in op te bergen? Of ga voor een stoere, industriële keukentrolley om jouw keukenproducten een prominente plek te geven. Eet smakelijk!

Shop de stijl…

Bron: Foto 1: styling Liza Wassenaar | fotografie Jeroen van der Spek, foto 2: styling Liza Wassenaar | fotografie: Sonja Velda, foto 3: vtwonen 10-2017 | Fotografie Margriet Hoekstra | styling Barbara Natzijl,, foto 4: vtwonen 10-2017 | fotografie Stan Koolen, foto 5: vtwonen 10-2016 | fotografie Anna de Leeuw | styling Marianne Luning, foto 6: vtwonen 12-2016 | fotografie Peggy Janssen.

Lees verder onder de advertentie