Deze lijst met afmetingen helpt je bij het indelen van de keuken

Keuken Ikea met zelfgegoten betonnen blad. Wandkast zelfgemaakt. Lampen kringloop. Overig via Nørd Conceptstore. Beeld vtwonen 10-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen 10-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

De keuken is een veelgebruikte plek en moet niet alleen stijlvol zijn, maar zeker ook praktisch. Het indelen van de keuken kan dan ook een lastige puzzel zijn. Met de juiste keuken afmetingen op zak, leg je een goede basis voor je ultieme kookpaleis.

Lees verder onder de advertentie

De gemiddelde keuken

Genoeg bergruimte, je vrij kunnen bewegen en een breed werkblad: zomaar een paar wensen voor je keukenindeling. Het startsein van deze indeling ligt bij de afmetingen. Want hoe groot moet een keuken eigenlijk zijn? De minimale breedte van een keuken is zo’n 2,5 meter. Hierin past een fornuis, een gootsteen en een stukje werkruimte.

Een kleine keuken is iets meer dan 6 m², de gemiddelde keuken is ongeveer 10 tot 15 m² en een grote keuken is zo’n 16 m².

Puzzelen met behulp van de keukendriehoek

Maar hoe groot de keuken moet zijn, ligt uiteindelijk aan je persoonlijke voorkeur en aan hoeveel vierkante meters er beschikbaar zijn. Laat je niet verleiden om de ruimte zo vol mogelijk te proppen met kastjes, apparatuur en een riant aanrechtblad. Je hebt namelijk genoeg bewegingsruimte nodig rondom de keuken, zodat je veilig en ergonomisch kunt koken. Een richtlijn is om aan de voorkant van de keuken een vrije doorgang van minimaal 1 meter over te houden.

Lees verder onder de advertentie

Houd bovendien altijd rekening met de keukendriehoek tussen de kookplaat, gootsteen en koelkast. Deze werkdriehoek moet ergonomisch en efficiënt zijn ingedeeld. Zorg ervoor dat de afstand tussen de drie onderdelen niet te groot is: ongeveer drie stappen is voldoende.

Lijst met afmetingen voor de keuken

Je weet nu hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt om vrij te kunnen bewegen en ergonomisch te koken. Maar dan ben je er nog niet, want hoe zit het met de afmetingen van keukenkastjes, apparatuur en kookeilanden? Hierbij een paar standaard afmetingen voor de keuken:

  • Keukenkast: de breedte-afmetingen van bovenkasten lopen uiteen van 30 cm tot 60 cm. De onderkasten variëren van 30 cm tot 120 cm. De hoogte van keukenkasten is ongeveer 90 cm tot 95 cm.
  • Gootsteen: de afmeting van de gootsteen komt logischerwijs overeen met de keukenkasten die je kiest. Zorg ervoor dat je aan beide kanten van de gootsteen minimaal 40 cm aanrechtblad hebt zodat je aan weerszijden genoeg werkruimte hebt.
  • Werkblad: de ideale hoogte van het werkblad is afhankelijk van je lengte. In Nederlandse keukens ligt de hoogte gemiddeld op 90 cm tot 95 cm. Ben je zelf kleiner of juist langer dan gemiddeld? Pas het werkblad daar het liefst op aan, anders heb je kans op rugklachten.
  • Kookeiland: de breedte van een kookeiland is meestal iets meer dan 2,5 meter, maar is afhankelijk van het aantal keukenkasten. De minimale diepte is zo’n 1,10 meter, maar is afhankelijk van of je eraan wilt zitten, koken of werken. De mogelijkheden van een kookeiland zijn eindeloos, dus bedenk je goed welke functies jij het belangrijkst vindt.
  • Keukenbar: kies je voor een kookeiland om aan te zitten en niet om aan te koken? Dan mag de hoogte van de bar overeenkomen met de rest van de keukenblokken, maar je kunt ook voor een slagje hoger gaan. De meeste barkrukken hebben een zithoogte van 65 tot 75 cm.
  • Afzuigkap: er zijn verschillende soorten afzuigkappen. Kies je voor een reguliere variant die aan het plafond hangt? Zorg er dan voor dat de kap minstens even breed is als de kookplaat.
Lees verder onder de advertentie

Verschillende keukenopstellingen

Op basis van bovenstaande afmetingen, zijn er verschillende keukenopstellingen die je kunt kiezen. Wanneer je veel vierkante meters tot je beschikking hebt en je een echte keukenprins(es) bent, zijn een eilandopstelling, G-keuken en U-keuken prachtige opties. Deze keukens hebben maximale opbergruimte. Maar laat je niet verleiden om de keuken standaard in een hoekje te plaatsen (zoals in heel veel Nederlandse keukens). Hij kan namelijk ook tegen een lange wand, met een kookeiland in het midden van de kamer. Zo creëer je de perfecte leefkeuken.

Moet je het helaas doen met iets minder ruimte en heb je een kleine keuken? Geen zorgen, met een beetje gepuzzel en een paar slimme trucjes tover je een onpraktische hoek om tot gezellig kookparadijs. Een L-opstelling en rechte opstelling zijn ideaal met weinig vierkante meters.

Lees hier verder over de verschillende keukenopstellingen.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in de keuken...