De greeploze keuken geeft rust: zo mooi is een strak en minimalistisch design
Bij een greeploze keuken worden handgrepen of knoppen volledig achterwege gelaten. Geen poespas, maar minimalistisch en modern design: greeploos brengt daarom rust in het hart van het huis. Ben je benieuwd naar de verschillende systemen, de voor- en nadelen en inspiratie voor jouw greeploze keuken? Lees dan snel verder.
Bovenstaande keuken is een vtwonen collectie keuken, verkrijgbaar via Mandemakers Groep.
Greeploos past in elke woonstijl
Een greeploze keuken, oftewel een keuken zonder handgrepen of knoppen, is ongekend populair. Vanwege de strakke uitstraling past dit type keuken namelijk goed in veel verschillende woonstijlen. Denk aan de basic woonstijl, moderne woonstijl of design woonstijl. Daarnaast biedt dit type keuken ook veel praktische voordelen. Greeploos straalt subtiliteit en minimalisme uit, wat voor velen een verademing is in de keuken, vooral als ie klein van stuk is.
De keukenkastjes bepalen voor een groot deel de stijl en de sfeer van jouw keuken. Met of zonder grepen is dus een belangrijke en lastige keuze. Wil je een strakke keuken zonder teveel poespas? Of een minimalistische keuken met een modern karakter? Dan is greeploos een goede keuze!
Hoe werkt een greeploze keuken?
Het klinkt misschien simpel: keukenfrontjes zonder grepen. Het ligt alleen iets gecompliceerder, want greeploos is namelijk niet altijd helemaal greeploos. Vaak zijn de handgrepen verwerkt in de lades en er zijn bovendien verschillende systemen, zoals semi-greeploos, het tip-on systeem en het soft-motion systeem. Klinkt nogal ingewikkeld? Geen zorgen, wij zetten de vier meest voorkomende systemen voor je onder elkaar:
1. Greeploze keuken met keellijsten
Bij een greeploze keuken worden achter deur- en ladefronten holle keellijsten geplaatst. Deze worden ook wel greeplijsten genoemd. In de boven- of zijkant van de lades worden ze subtiel weggewerkt, waardoor ze aan de buitenkant van de keuken onzichtbaar zijn. De keukenfronten worden bij dit systeem wat lager gemonteerd dan het werkblad. Zo heb je genoeg ruimte en voldoende grip om de kast te openen.
Een keellijst is vaak van metaal en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo past het perfect bij de rest van jouw keuken. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je de keellijsten zelfs voorzien van led-verlichting!
2. Tip-on druksysteem
Liever helemaal geen greeplijsten voor een optimaal, strak design? Overweeg dan het tip-on druksysteem. Je duwt bij deze techniek simpelweg tegen de kast of lade en hij opent automatisch. Het grootste voordeel is dat je hierbij geen ruimtegebrek hebt. Een greeplijst offert een stuk van je keukenkastje of -lade op, terwijl bij een tip-on systeem elk hoekje wordt benut. Ideaal voor kleine keukens!
3. Semi-greeploze keuken
Wil je de rustige en strakke uitstraling van een greeploze keuken, maar ook het comfort van een handgreep? Dan is de semi-greeploze keuken wat voor jou. Hierbij komt er bovenop de frontjes vaak een platte greep die je bijna niet ziet. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de bovenste kasten greeploos te doen en de onderste met handgreep. Zo mix & match je de keuken naar jouw persoonlijke voorkeur!
4. Het soft-motion systeem
De greeploze keuken komt helaas ook met een nadeel: het dichtdoen van de lades of deuren gaat al gauw veel te hard. Wanneer je in jouw enthousiasme de keukenlade of -deur iets te hard dichtgooit, kun je niet snel een greep vastpakken. Een harde klap, of erger nog, schade aan je keukenkastje ligt dan op de loer. Gelukkig is daar een oplossing voor: het soft-motion systeem. Het zorgt voor een geruisloze sluiting van de keukendeuren en -lades. Wel zo handig!
Voordelen en nadelen van een greeploze keuken
Wel of geen greeploze keuken? Vind je het lastig kiezen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Plussen
- De greeploze keuken heeft een rustige en overzichtelijke uitstraling. Vind jij het belangrijk dat een keuken praktisch is? Dan biedt greeploos een uitkomst
- Het ontwerp is tijdloos en minder stijlafhankelijk
- De keuken lijkt optisch groter
- De fronten zijn makkelijk schoon te maken
- Het is veilig voor kleine kinderen. Door het ontbreken van knoppen en grepen kunnen ze niet zo makkelijk een kastje opentrekken
Minnen
- Vetvlekken zijn eerder zichtbaar, je zit immers met je vingers aan de fronten
- Brede lades zijn bij een greeploze keuken met inkeping iets zwaarder te openen
- Vooral voor kinderen kan dat lastig zijn. Een tip-on druksysteem voorkomt dit probleem
- Een tip-on druksysteem komt ook met een nadeel: vingerafdrukken! Bedenk dus goed of je het materiaal hierop kunt aanpassen. Vooral bij hoogglans keukens zijn vingerafdrukken sneller zichtbaar. Ook zwart ook besmettelijker
- De greeploze keuken is in de meeste gevallen wat duurder dan een keuken met grepen
- Door de lijsten die onder het werkblad zitten, moet een greeploze keuken iets inleveren in opbergruimte
Inspiratie nodig?
De greeploze keuken staat goed in veel verschillende woonstijlen. In onderstaande binnenkijkers vind je misschien wat inspiratie voor je eigen project.
keuken inspiratie Binnenkijken in een cleane keuken met allure in Dordrecht
binnenkijken Binnenkijken in een romantisch Frans gezinshuis
binnenkijken Binnenkijken in een nieuwbouwhuis vol natuurlijke elementen
binnenkijken Binnenkijken in een boerderij in Hemelum
Nog strakker: greeploze apparatuur
Voor de complete minimalistische look met strakke lijnen, kun je ook kiezen voor greeploze keukenapparatuur. Deze apparaten passen perfect bij het moderne karakter van een strakke keuken. Meestal heeft een apparaat een greeplijst, maar er zijn systemen ontwikkeld waarbij een lijst niet nodig is. Met het knock-2-open-systeem kun je door twee keer te kloppen bijvoorbeeld de vaatwasser openen. Ideaal!
Ook bestaan er greeploze ovens die opengaan door middel van een druk op de knop. Of een greeploze koelkast die bij een lichte aanraking de deur opent. Dus houd jij van een ultra moderne, hightech keuken? Dan is greeploze keukenapparatuur een must.
Keuken met kookeiland
Een greeploze keuken kan, afhankelijk van de maten, in verschillende manieren worden opgesteld. Een greeploze U-keuken, hoekkeuken of rechte keuken komen bijvoorbeeld vaak voor. Maar er is één opstelling die voor veel kookliefhebbers bovenaan de wishlist staat: de greeploze keuken met eiland.
Met een kookeiland wordt de keuken naast een plek om te koken, een gezellige ontmoetingsplek voor het hele gezin. Vooral wanneer er een bar aan toegevoegd wordt. Daarbij biedt een eiland vaak zeeën van opbergruimte voor al je potten, pannen en servies. Waarom een greeploos ontwerp zo goed werkt in een eiland keuken? Het straalt rust uit! Dit type keuken is vaak een verlengstuk van het woon- of eetgedeelte, waardoor een beetje rust in de tent geen kwaad kan. Omdat een eiland vaak middenin een ruimte staat kunnen uitstekende handgrepen en knoppen bovendien vervelend zijn – en voor kleine kinderen zelfs gevaarlijk zijn.
LEES OOK
Dit is allemaal mogelijk met een kookeiland in de keuken
Bovenstaande keuken is een vtwonen collectie keuken, verkrijgbaar via Mandemakers Groep.
De zwarte greeploze keuken
Zwart is het nieuwe wit op het gebied van keukens: het is ontzettend populair geworden Zwart is stoer, modern en een tikkeltje industrieel. Vooral bij een greeploze keuken komen deze kenmerken goed tot hun recht. Geen poespas, maar een strakke, zwarte keuken als statement. Durf jij voor een eyecatcher te gaan?
Er is één nadeel: zwart is besmettelijker dan wit. Vooral wanneer je een keuken hebt met veel zonlicht, zie je elke stofje en vlekje. Iets vaker schoonmaken dus, maar dan heb je wel een pareltje van een keuken.
Strakke witte keuken
De witte keuken is ook ontzettend populair. Wit is tijdloos, ruimtelijk en makkelijk. Omdat wit een ruimte groter doet lijken, past het perfect in een kleine keuken. Maar ook in een ruime, open keuken zorgt wit voor rust. Het is namelijk makkelijk te combineren bij het kleurenpalet in de rest van het huis.
De combinaties met wit zijn eindeloos. Wat dacht je van witte fronten en een licht houten werkblad voor een Scandinavische look? Of zoek het contract op en ga voor witte onderkasten gecombineerd met zwarte bovenkasten. Heb je liever een glamoureus effect? Werk dan de fronten af met wit hoogglans. Voeg daar een prachtig marmeren of granieten werkblad aan toe, en het plaatje is compleet.
Greeploos en kleurrijk
Ga jij liever voor meer kleur in de keuken? Dat kan natuurlijk! Wat dacht je van een keuken in een groene tint? Kleur zorgt voor leven in de brouwerij en greeploos houdt het geheel minimalistisch. Ze complementeren elkaar.
Het is ook mogelijk om voor een veilige middenweg te kiezen met een greeploze keuken in het grijs. Wat dacht je bijvoorbeeld van een keuken in betonlook? Die kenmerkt zich door een robuuste uitstraling. Terwijl een keuken in een matte, antraciet kleur weer luxe en design kan uitstralen.
LEES OOK
Rauw en robuust: ga voor een stoere keuken met betonlook!
Mat of hoogglans?
De afwerking is bepalend voor de sfeer die de keuken uitstraalt. Hoogglans is luxe en design en mat is stoer en modern. Vind je het lastig kiezen tussen een matte greeploze keuken of een hoogglans greeploze keuken? Wij hebben de kenmerken voor je tegenover elkaar gezet. Kies je liever voor de middenweg? Dat kan ook! Een satijn- en zijdeglanslak zijn dan goede opties.
Mat
- Heeft een moderne en stoere look
- De matte afwerking zorgt voor een rustig gevoel
- Een mat witte keuken is veel minder gevoelig voor vingerafdrukken en vetvlekken
- Is makkelijk te blenden met de rest van de woning
- Past goed in de moderne, industriële, landelijke of Scandinavische keuken
Hoogglans
- Heeft een chique en luxe look
- Weerspiegeling zorgt voor een ruimtelijk effect
- De glanzende toplaag is makkelijk schoon te maken
- Bij een lichte ruimte moet je rekening houden met schittering
- Past goed in de moderne, design of basic woonstijl
Perfect voor de moderne of basic woonstijl
De greeploze kasten en lades zie je vaak terug in een moderne keuken. En niet voor niets: het weglaten van knoppen en grepen geeft een strakke uitstraling die erg goed past in het moderne interieur. Ook de basic woonstijl en de greeploze keuken zijn een match made in heaven. Een basic keuken heeft rustige kleuren, strakke lijnen en een praktische indeling. Heel tijdloos en no-nonsense dus en dat is precies waar de greeploze keuken voor staat.
Wat kost dat, zo’n greeploze keuken?
Een greeploze keuken is in de meeste gevallen iets duurder dan een keuken met handgrepen. Voor een nieuwe, totale keuken is het slim om in ieder geval € 15.000 te rekenen. Uiteraard is dit bedrag afhankelijk van de materialen, opstelling en apparaten. De prijs van een gemiddelde keuken zonder greep ligt gemiddeld 12% hoger.
Deze extra kosten zitten hem vooral in het stukje techniek. Denk aan de keellijsten, het tip-on systeem of het soft-motion systeem. Maar een ding is zeker: je krijgt er wel modern design en een sterk staaltje techniek voor terug!
LEES OOK
Strakke accessoires voor de keuken
Bron: beeld 1: vtwonen 12-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Liza Wassenaar, fotografie Margriet Hoekstra | beeld 3: vtwonen keukencollectie | styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 4: Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 4 | styling Marianne Luning | fotografie Sonja Velda