Een industrieel interieur in 5 eenvoudige stappen

Werkplek van Michiel onder de trap. Oud Gispen-bureau van Karens opa. Leeslamp Artemide. Stoel Vitra. Krantenbak, spiegel en kast vintage. Aan de wand van glazen blokken v.l.n.r.: kunstwerk van Truyen (familiestuk Michiel), tekening van Karen, kunstwerk gekocht in Istanbul. Beeld vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Erik Paul Jager
Beeld vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Erik Paul Jager

Heb jij een rauwe, gedurfde stijl? Zou jij het liefst in een oud fabriekspand wonen en zie je graag constructiedetails in jouw huis? Kies dan voor een industrieel interieur met vintage elementen. Je krijgt het voor elkaar in vijf simpele stappen.

Lees verder onder de advertentie

1. Typisch industrieel interieur

Bij een typisch industrieel interieur doemen er allerlei beelden uit een lege fabriekshal op. Een gietvloer, metalen trap, stellingkasten van steigerbuizen en een sleetse bakstenen muur. Deze kenmerken zijn naar iedere woning te vertalen, ook als je op weinig vierkante meters driehoog achter woont. Met items zoals een letterbak, een oude bibliotheektrap, vintage lockerkasten en schoolstoelen, designklassiekers en Franse ‘Tolix’ tuinstoelen geef je de ruimte een industriële finishing touch.

Waar je deze industriële meubels en accessoires op de kop tikt? De vtwonen stylisten hebben zo hun vaste adressen voor het zoeken naar unieke items. Marianne gaat graag langs bij Combitex, Fietje is fan van Van Dijk & Ko en onze art director Marlon gaat voor oude bouwmaterialen naar Jan van IJken.

LEES OOK
Alles wat je wilt weten over een gietvloer

2. Kleuren in een industrieel interieur

De basiskleuren voor een industriële woonstijl zijn grijs, zwart, bruin, wit, groen en blauw. Stoere tinten die goed staan bij het vaak aanwezige staal. Heb je behoefte aan meer zachtheid? Voeg dan wat zachtroze of beige toe aan deze stijl. Koper geeft juist een chique twist aan een stoer interieur.

Kleuren uit de vtwonen verfcollectie die echt passen bij de industriële stijl zijn Storm, Soil, Moss, Mire, Charcoal, Bottle, Off Black en Pine.

3. Vormen in een industrieel interieur

De vormen en lijnen in een industrieel interieur zijn strak en zonder veel poespas. Het nut staat voorop, maar dat wil niet zeggen dat het niet mooi kan of mag zijn. De wens om in een oud fabriekspand, een school of een ander industrieel pand te wonen is duidelijk zichtbaar in het interieur en een grote hoge ruimte – zoals een New Yorkse loft – staat bovenaan het wensenlijstje.

Naast strakke lijnen zijn stoerheid en authenciteit ook duidelijke kenmerken. Constructiedetails, krassen en butsen hoeven niet te worden weggewerkt. Sterker nog, ze zijn van harte welkom! De indeling, de keuken en de badkamer zijn liefst zelf ontworpen. Veelgebruikte materialen zijn metaal, beton, canvas en hout.

LEES OOK
De industriële woonstijl: zo pas je ‘m toe

4. Industriële dessins

Dessins hebben in een industrieel interieur vaak een versleten, onafgewerkte en vintage uitstraling. Alsof ze er al een heel leven op hebben zitten. Perzische tapijten waarvan de kleuren wat vervaagd zijn, geven warmte aan een wat kille, betonnen vloer.

Ook stoere grafische dessins als letters, typografieën en stempels passen goed bij de stijl. Zo zou je ook zomaar een vleugje Scandinavisch of bohemian kunnen toevoegen aan de industriële woonstijl.

5. Industriële merken

Goed schatgraven op rommelmarkten, Marktplaats en veilingsites leveren bijzondere items op. Focus je op merken zoals Gispen, Revolt, Eames, Tolix, Jieldé, Neef Louis, Vitra en Combitex om wat gerichter te zoeken. Sommige merken vind je met nieuwe items ook terug in de vtwonen shop. De Revolt en Result stoelen zijn bijvoorbeeld opnieuw uitgegeven door Hay.

LEES OOK
Vlooienmarkt shoppen als een pro

Shop de industriële stijl

Bron: beeld: vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie