Tropisch exemplaar: bananenplant verzorgen met deze 6 tips

Bananenplant (musa) Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Linh Le
Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Linh Le

De bananenplant, ook wel Musa genoemd, is een van de grootste kruidachtige planten ter wereld. Deze exotische spetter groeit onder andere in tropische landen in Zuid-Amerika, maar hij is ook erg populair in huis. En dat is niet voor niets: met z’n grote bladeren en heldergroene kleur is de bananenplant een sfeervolle toevoeging in elke woonkamer. Maar hoe onderhoud je een bananenplant? Verzorgen kan best een uitdaging zijn. Met deze zes tips kan iedereen een bananenplant verzorgen, zélfs als je geen groene vingers hebt.

Lees verder onder de advertentie

1.De bananenplant water geven

De bananenplant is een echte waterslurper, daarom moet je ’m vaak water geven. Omdat z’n wortels stammen uit de tropen, houdt deze plant extra van een vochtige omgeving. De bananenplant houdt van een douchebeurt op z’n tijd. Dit verhoogt de weerstand van de plant en verwijdert meteen stof van de bladeren. Maar let op, de bananenplant kan ook té veel water krijgen. Bij een kamertemperatuur van rond de 20 graden Celsius is twee keer per week in de regel voldoende. Hoeveel water een bananenplant moet krijgen, hangt af van de grootte van de plant. Iets minder dan een halve liter per keer is meestal perfect. Houd ook het seizoen in de gaten: in de zomermaanden heeft de bananenplant meer water nodig dan in de winter. Als het in de zomer warm wordt, verdampt namelijk meer vocht uit de grote bladeren. In warme periodes kun je de plant per week wel twee liter water geven, terwijl in de winter een halve liter per week voldoende is.

Even checken: krijgt de bananenplant genoeg water?

Soms is het moeilijk om in te schatten of een plant water nodig heeft. Hoeveel precies verschilt per situatie en hangt ook af van de plek waar hij staat. Steek je vinger eens zo ver mogelijk in de grond en voel of de potgrond nog vochtig is. Is dit het geval? Dan heeft de bananenplant voldoende water. Voelt de potgrond droog aan, geef dan wat meer. Wie geen zin heeft in zwarte aarde onder z’n nagels kan bij het tuincentrum speciale vochtigheidsmeters kopen. Dit is fijn als je niet zeker weet of de bananenplant water moet krijgen. Steek de vochtigheidsmeter in de potgrond en zie in een oogopslag of de plant water nodig heeft. Een vochtigheidsmeter maakt een bananenplant verzorgen eenvoudiger, want de kans is een stuk kleiner dat de plant verdrinkt of droog komt te staan.

2. Hydrokorrels in de pot

Water geven is dus een belangrijk onderdeel van het verzorgen van een bananenplant. Maar geef je de bananenplant langdurig te veel water, dan hoopt het water zich op onder in de pot. Je loopt hierdoor het risico dat de wortels te nat worden. Zo ontstaat schimmelvorming en kunnen de wortels als het ware ‘verdrinken’. Zorg daarom altijd dat er een gat in de bodem van de pot zit. Op deze manier kan overtollig water worden afgevoerd. Heb je een pot zonder drainagegat, dan zijn hydrokorrels een slimme oplossing. Hydrokorrels zijn verkrijgbaar bij het tuincentrum en absorberen overtollig water uit de potgrond. Vul ongeveer een kwart van de pot met deze hydrokorrels en doe de potgrond eroverheen. Een ander voordeel van deze korrels is dat ze de grond losser maken. Hierdoor circuleert er meer lucht rond de wortels, waardoor ze meer zuurstof krijgen en beter kunnen ademen. Met een mooie en gezonde bananenplant als resultaat.

Lees verder onder de advertentie

3. Zet de bananenplant op een lichte plek

De verzorging van een bananenplant gaat hand in hand met daglicht. De plant blijft door het licht gezonder en groeit sneller dan op een donkere plek. Plaats de bananenplant dus dicht bij een raam. Let er wel op dat de plant in de zomer niet rechtstreeks in de zon staat, want dan kunnen de bladeren verbranden. Ook in de winter is het op zonnige dagen verstandig om de bananenplant niet gelijk rechtstreeks in de zon te zetten. In de winter kun je de plant laten wennen aan de zon door hem elke week iets verder naar het raam te schuiven. In het najaar is zonlicht goed voor de bananenplant, want de plant haalt hier energie uit. Verkleuren de bladeren en worden de randen geel of bruin? Zet hem dan wat verder van het raam af. Om de bladeren van de bananenplant goed te verzorgen, draai je de plant af en toe een kwartslag. Zo varieert de kant waarmee hij naar het raam staat en krijgen alle bladeren evenveel licht. Hierdoor groeit ie ook niet één kant op, richting het raam.

LEES OOK
Vol in de zon: planten voor op de vensterbank

4. Verzorging van bruine bladeren van de bananenplant

Doe je zo je best om de bananenplant goed te verzorgen, krijgt hij alsnog bruine bladeren. Niet getreurd, het is hartstikke normaal als de onderste bladeren bruin worden aan de randen. Als je het niet mooi vindt, kun je de bruine bladranden eenvoudig wegknippen. Of verwijder het hele blad door hem vijf centimeter vanaf de stam af te knippen.

Lees verder onder de advertentie

5. De bananenplant stekken

Wist je dat je een bananenplant ook prima kunt stekken? Doe dit in het juiste seizoen en zet ze op tijd in de grond, met deze groeitips voor stekjes groeien ze als een tierelier. Blijft het niet bij bruine randen en zie je bruine of gele bladeren aan de bananenplant verschijnen? Dan krijgt hij waarschijnlijk te veel licht. Zet de plant verder van het raam af en controleer of de potgrond niet droog is. Ook slappe bladeren zijn meestal een teken dat de bananenplant wel een slokje water kan gebruiken. Ontdek ook wat gele of bruine bladeren bij andere kamerplanten over de gezondheid ervan zeggen.

6. Bananenplant verpotten: ja of nee?

Hoe verzorg je een bananenplant? Verpotten is daar zeker een onderdeel van! De bananenplant is een snelle groeier, dus jaarlijks verpotten is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Het leuke is dat je de plant elk jaar in een nieuwe pot kunt zetten. Heb je de woonkamer omgegooid? Ga dan voor een leuke plantenbak die past bij de woonstijl. Verpot altijd in het voorjaar (tussen maart en midden juni), want in deze periode blijft het langer licht en groeit de bananenplant extra hard. Hij is in deze periode ook sterker en heeft na het verpotten nog genoeg energie om beschadigde wortels te herstellen. Volg deze stappen als je een bananenplant verpot:

  • Gebruik een pot met een diameter die 20 centimeter groter is dan de huidige pot.
  • Doe een laagje potgrond in de nieuwe pot. Zit er geen gat in de bodem? Strooi dan eerst een laag hydrokorrels onderin en voeg daarna wat potgrond toe.
  • Haal de kluit van de bananenplant los door de bovenste potgrond rustig te verwijderen, de plant bij de stam vast te pakken en voorzichtig te schudden.
  • Maak de kluit vochtig met water en verwijder zoveel mogelijk oude potgrond van de wortels. Doe dit zo voorzichtig mogelijk zodat je de wortels niet kapot maakt.
  • Plaats de kluit in het midden van de nieuwe pot en zorg ervoor dat hij twee centimeter onder de rand stopt.
  • Vul de rest van de pot met verse potgrond. Duw de potgrond stevig aan en geef de plant daarna een ruimte hoeveelheid water.
Lees verder onder de advertentie

Zet 'm in een mooie pot

Bron: Beeld via Unsplash | fotografie Linh Le