WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo creëer je meer privacy op het balkon of (dak)terras

Woon je in een appartement en heb je met lekker weer alleen een balkon of terras tot je beschikking? Dikke kans dat er heel wat huishoudens bij jou kunnen meekijken. Als je op een zonnige dag buiten wilt relaxen, dan zit je niet bepaald te wachten op pottenkijkers. Zo creëer je meer privacy op je balkon of terras.

vtwonen 09-2016 | Een rode fauteuil in de tuin

Hekwerk

Een balkon of terras wordt negen van de tien keer omheind door een hekwerk. Ook door de spijlen van het hek kan gewoon gegluurd worden. Om meer privacy te creëren op het balkon of terras is het dus zaak om dit zoveel mogelijk te bedekken. En dat is tegenwoordig echt niet meer moeilijk, want je hebt verschillende soorten balkonschermen om de boel mee af te sluiten. Kies voor hout of riet als je voor een natuurlijke look wilt gaan. 

Beschut

Heb je geen inpandig balkon maar steekt deze als het ware uit de gevel? Dan is het ook een optie om de zijkanten van het balkon te bedekken met schuttingdelen. Deze delen zijn vaak hoger dan het hekwerk. Ideaal om inkijk vanaf de zijkanten de kop in te drukken. Je hebt de delen in verschillende hoogtes, dus bepaal eerst welke hoogte jij precies nodig hebt. Zit je voornamelijk op het balkon? Dan zijn hogere schuttingdelen niet per se nodig. Houd ook in je achterhoofd dat je er ook de zon mee kunt weren en de vraag is of je dat wilt.

LEES OOK
Schutting plaatsen: dit zijn de regels, rechten en plichten

Je kunt kiezen voor een klassiek schutttingdeel, maar grote, stevige bamboestokken zijn ook een optie. Zorg er wel voor dat de schuttingdelen goed bevestigd worden aan het hekwerk, met name als je op een hoge verdieping woont. De schuttingdelen steken boven het hekwerk uit en kunnen daardoor veel meer wind vangen. Zeker op grote hoogte.

Plantenbakken: de hoogte in

Graag gezien op het balkon of terras: balkonbakken. Ideaal als je niet zoveel ruimte hebt, maar het toch een beetje groen wil maken. In de bakken kun je je met planten en bloemen uitleven. Hangplanten met mooie bloeiers zie je vaak terug in het straatbeeld. Super mooi, voornamelijk als ze vol in bloei staan. Maar als je privacy wil creëren kun je beter de hoogte in werken. Kies voor planten en bloemen die mooi rechtop staan en eventueel hoger kunnen groeien. Denk bijvoorbeeld aan lavendel. Dat geurt ook nog eens heerlijk. 

LEES OOK
Zo maak je een klein balkon toch groen

Hoe lager, hoe beter

Tenslotte is het altijd handig om in je hoofd te houden dat lager zitten op een balkon of terras vaak voor meer privacy zorgt. Of eigenlijk: je voorkomt ermee dat mensen je kunnen zien zitten. Een palletbank, waarop je heerlijk kunt wegkruipen achter het balkonhek, is zo’n fijne plek. Of kies voor andere lage tuinmeubelen op je balkon of terras als je meer privacy wilt.

Shoppen voor het balkon of terras…

Lees ook

nog meer: wooninspiratie