WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gezond wonen: de ideale luchtvochtigheid in huis

Een droge of juist te vochtige lucht in huis kan voor een ongezond leefklimaat zorgen: je krijgt ongemerkt last van kwaaltjes, muffe luchtjes en ook je meubels, vloer en muren hebben er onder te lijden. Maar hoe weet je nu of de luchtvochtigheid te hoog of te laag is? En hoe kun je dit verbeteren? Je leest hieronder alles over de ideale luchtvochtigheid in huis.

Wat is luchtvochtigheid?

Wanneer we het hebben over luchtvochtigheid, dan hebben we het eigenlijk over de relatieve luchtvochtigheid: de hoeveelheid waterdamp in de lucht ten opzichte van de hoeveelheid waterdamp die maximaal in de lucht kan zitten, uitgedrukt in procenten. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. De hoeveelheid vocht in huis is afhankelijk van het weer en de mate waarin je ventileert. Ook de staat van je huis kan een oorzaak zijn van een te hoge of lage luchtvochtigheid: oudere huizen zijn vaak vochtig, terwijl nieuwbouwhuizen soms juist zo goed geïsoleerd zijn dat de lucht er veel te droog is.

Ook de hoeveelheid waterdamp die we zelf produceren weegt mee. Denk bijvoorbeeld aan douchen, koken, wassen en drogen. Een gemiddeld huishouden produceert 10 tot 15 liter vocht per dag.

Luchtvochtigheid meten

Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Voor het geld hoef je het niet te laten: een luchtvochtigheidsmeter kost meestal rond de 15 euro en je kunt er de vochtigheid heel nauwkeurig en makkelijk mee vaststellen. Ook op weerstations zit meestal een hygrometer. Met een blik zie je hoe het met jouw leefklimaat is gesteld. Zit de waarde tussen de 40 en 60 procent? Dan is er niets aan de hand. Maar zit je eronder of erboven, dan zul je aan de slag moeten om de vochtige of juist droge lucht in huis te verbeteren.

Hoge luchtvochtigheid

badkamer bad kiepraam shutters Jasno

Vooral in de zomer, of in ‘vochtige’ plekken in huis zoals badkamers en kelders, kan de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomen. Een te hoge luchtvochtigheid in huis herken je vaak zelf aan schimmelvorming. Of als ramen en spiegels lang beslagen blijven. Je meubels, vloeren en kozijnen zetten uit door een teveel aan vocht en je hebt misschien zelf ook een benauwd gevoel. Ook je portemonnee merkt deze hoge vochtigheidsgraad: je zult meer moeten stoken om de vochtige lucht om te zetten naar warmte. Geen ideale woonsituatie dus.

Met deze eenvoudige tips kun je de hoge luchtvochtigheid verbeteren:

  • Verminder het vocht in huis door de was buiten te drogen of in een droger. Zet tijdens het douchen een raam open, zodat het vocht snel wegkan en maak de douche meteen droog na gebruik. Doe tijdens het koken een deksel op de pan en zet de afzuigkap aan.
  • Zorg ervoor dat er altijd aanvoer van frisse lucht in huis is door middel van ventilatieroosters en kiep- en klepraampjes. Wil je een raam openzetten voor wat extra frisse lucht? Doe dit dan langer dan een half uur, anders heeft het geen effect. Ook meerdere keren per dag luchten is heel effectief.
  • Heb je mechanische ventilatie in huis? Zet deze nooit helemaal uit. Wanneer er wordt gedoucht, gekookt of geklust, of als er veel mensen in huis zijn, zet dan het ventilatiesysteem op de hoogste stand. 
  • Krijg je de vochtigheid in huis niet naar beneden met deze tips? Dan kun je een luchtontvochtiger aanschaffen. Dit is een apparaat waarmee je de luchtkwaliteit verbetert en die automatisch aanslaat zodra de luchtvochtigheid te hoog is. 
  • Je kunt ook kiezen voor een airconditioner of vochtvreter voor een goede luchtvochtigheid. Een airconditioner haalt vocht uit de lucht door de lucht te koelen. Een vochtvreter zet de lucht om in water. Dit water wordt opgevangen in een bakje.

Lage luchtvochtigheid

Binnenkijken in een bijnzondere aanbouw in Schoorl planten kast

De oorzaak van een te lage luchtvochtigheid is vaak het gevolg van slechte ventilatie. Ook als in de winter de verwarming te hoog staat, kan de luchtvochtigheid onder de 40% dalen. Je voelt de droge lucht in huis zelf doordat je last krijgt van een droge huid, gebarsten lippen, hoofdpijn of hoesten. Ook houten vloeren en meubilair kunnen krimpen of zelfs barsten door de droogte in huis.

Tips om een lage luchtvochtigheid te verbeteren:

  • Een makkelijke en veelgebruikte manier om de lage luchtvochtigheid aan te pakken, is het ophangen van radiatorbakjes, dit zijn bakjes met water die je aan je verwarming kunt hangen. De warmte zorgt ervoor dat het water verdampt en de lucht vochtiger wordt. 
  • Kamerplanten brengen niet alleen sfeer in huis, maar sommige planten verhogen ook de luchtvochtigheid. Voor een huiskamer van 30 m2 heb je 2 grote planten of 8 kleine nodig. Planten die bekend staan om hun luchtzuiverende werking zijn: de Bananenplant (Musa), Gatenplant (Monstera Deliciosa), Graslelie (Chlorophytum comosum), Scindapsus (Epipremnum pinnatum), Calathea, Krulvaren (Nephrolepis exaltata), Lepelplant (Spathiphyllum), Goudpalm (Areca palm), Blauwvaren/Zinkvaren (Phlebodium blue star), Vioolbladplant (Ficus Lyrata) en de oersterke Sansevieria. 
  • Er zijn speciale luchtbevochtigers te koop. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, tot de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is.

Lees meer over natuurlijke ventilatie

Shop de stijl…

nog meer: wooninspiratie