5x de mooiste grote kamerplanten

Grote kamerplant op een tafel met grote groene bladen Beeld

Met een grote kamerplant in huis maak je in één klap een groen statement. Aan grote kamerplanten hangt vaak een hoger prijskaartje, maar je hebt dan ook niet jaren hoeven wachten tot de kamerplant uitgroeide van stek tot kamerhoge beauty. Maar wat is de mooiste kamerplant? Bekijk tropische paradijsvogelplant tot de oersterke rubberplant: dit zijn de mooiste grote kamerplanten.

Lees verder onder de advertentie

Olifantsoor: grote bladeren uit de regenwouden

De Olifantsoor heeft zijn naam te danken aan de enorme bladeren. De Alocasia, zoals de plant officieel heet, komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Azië waar de bladeren worden gebruikt om te schuilen voor een tropische regenbui. Binnen de Alocasia-familie zijn er meer grote kamerplanten. De bladeren kunnen een doorsnede van wel anderhalve meter krijgen. De Olifantsoor is daardoor een blikvanger in huis, maar wel eentje met een gebruiksaanwijzing. Alocasia’s hebben graag constant een lichtvochtige grond, check daarom regelmatig even met je vinger of dit het geval is. Geef liever niet teveel grote hoeveelheden water in een keer, maar regelmatig kleine beetjes en bij voorkeur met lauwwarm water. De plant houdt van een sproeibeurt, het liefst 1x per week.

Zonnige plek voor de Olifantsoor

Een Olifantsoor groeit naar het licht toe, draai de plant daarom regelmatig en geef hem een plek met veel zonlicht, het liefst 5 uur per dag. Twee meter van een raam op het zuiden of direct op het westen of oosten is ideaal. Wanneer de plant te weinig zonlicht krijgt, dan worden de stengels heel lang om zo toch een lichtstraal te kunnen pakken. Krijgen de bladeren geelbruine randen? Dan zijn de wortels van de plant te nat geworden.

beeld vtwonen Beeld

Rubberplant: flinke groeier

De Ficus Elastica, oftewel de rubberplant of rubberboom, heeft een dik, leerachtig blad. Vroeger in India en Zuidoost-Azië een belangrijke bron voor rubber, maar bij ons is hij bekend als kamerplant. In de vrije natuur kan de rubberplant uitgroeien tot een enorme boom, maar let op: als kamerplant kan hij ook een paar meter hoog worden. De Ficus Elastica houdt van een vaste, tochtvrije plek in huis. Zet hem op een lichte plek zonder direct zonlicht. Een raam op het noorden is perfect. De rubberplant houdt van regelmaat: geef hem 1x per week water en doe dat het liefst steeds op dezelfde dag met dezelfde hoeveelheid. Af en toe sproeien, zeker in de winter als de luchtvochtigheid minder goed is, vindt de plant ook fijn. Groeit de rubberplant een beetje te goed naar je smaak? Snoeien mag! Doe dat in de lente of zomer en snoei maximaal 1/3 van de tak.

Lees verder onder de advertentie

Bladverlies bij de rubberplant

Verliest de rubberplant veel blad? Dan geeft je hem waarschijnlijk teveel water. Geef minder water en zorg voor droge aarde door de plant te verpotten. En heb je huisdieren of kleine kinderen? Dan is de rubberplant misschien een minder goed idee: het witte sap in de bladeren is giftig.

twee grote kamerplanten voor een gedecoreerde wand Beeld vtwonen Binnenkijken special 2019  | fotografie Muk van Lil
Beeld vtwonen Binnenkijken special 2019 | fotografie Muk van Lil

Paradijsvogelplant: bloeiende kamerplant

De Strelitizia Reginae, beter bekend als de paradijsvogelplant, komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en is een van de mooiste grote kamerplanten. Zijn bijnaam dankt hij aan vorm en kleur van de bloemen. De plant heeft veel licht én water nodig. In de zomer heeft de paradijsvogelplant zoveel water nodig dat de grond na een week net weer droog is. In de winter mag de grond opdrogen. Geef dan wel 1x per week water, maar wel minder. Zet de Strelitzia altijd voor een raam, in de winter het liefst voor een raam op het zuiden. Te weinig licht veroorzaakt vaak lelijke bladeren.

Koop een bloeiende paradijsvogelplant

Meestal bloeit de Strelitzia vanaf de herfst. Probeer altijd een exemplaar met veel bloemen te bemachtigen, dan is de kans groter dat de plant het jaar daarna ook bloeit. Het blad van een strelitzia is licht giftig voor huisdieren en kinderen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Kokospalm: makkelijke kamerplant

De Kokospalm, officieel de Cocos Nucifera, heeft geen uitgebreid eisenpakket en kan met de juiste verzorging uitgroeien tot een enorme plant. Er zijn twee zaken waar de kokospalm niet goed op reageert: tocht en teveel water. Geef de palm pas weer water als de plant helemaal droog staat en check regelmatig of er geen water onderin de pot blijft staan. De kokospalm houdt van zonlicht, maar direct zonlicht zorgt in de zomer voor bruine bladeren. Voorkom dus een al te felle zon. In de zomer kan de kokospalm ook naar buiten, maar haal ‘m wel naar binnen als de temperatuur ’s avonds onder de 10 graden zakt.

Tips bij bruine bladeren bij de kokospalm

Verder heb je er eigenlijk geen omkijken naar: oude bladeren vallen vanzelf en worden vervangen door nieuwe bladeren. Krijgt de palm bruine bladpunten? Dan zijn droge lucht, te weinig water en tocht meestal de oorzaak.

Monstera of gatenplant Beeld
Lees verder onder de advertentie

Monstera: razend populaire kamerplant

De Monstera Deliciosa, wie kent ‘m niet? Deze grote gatenplant is razend populair en dat is niet zo vreemd. De gatenplant heeft grote, hartvormige bladeren die tot wel 45 cm lang kunnen worden en de Monstera wordt alleen maar mooier naarmate hij ouder wordt. Bovendien is de plant makkelijk te verzorgen en beloont hij je regelmatig met nieuwe, frisgroene bladeren. Geef de Monstera in de lente en zomer meer water (1 tot 2 keer per week) dan in de winter. In de koelere maanden kun je volstaan met 1x per week. Geef geen enorme hoeveelheden, maar maak de grond licht vochtig. De aarde mag ook bijna uitdrogen tussen de gietbeurten. Een regelmatige sproeibeurt vindt de gatenplant fijn.

Problemen met de Monstera oplossen

Zet de Monstera niet bij een raam op het zuiden, maar wel op een lichte plek. Als de bladeren gelig worden, dan krijgt hij teveel licht. Staat de plant te donker, dan vallen er minder gaten in de bladeren. Draai de plant daarom regelmatig een kwartslag. Wordt de Monstera iets te weelderig naar jouw smaak? Dan kun je de plant opbinden met behulp van een mosstok.

Worden de randen van de bladeren bruin of gaan ze krullen? Dan is de lucht in huis te droog. Zorg dan dat de luchtvochtigheid verbetert door bevochtigers of door bakjes water aan de verwarming te hangen. Helaas is de gatenplant wel giftig, dus kijk uit met huisdieren en kleine kinderen.

5x mooiste grote kamerplanten bestellen

Lees verder onder de advertentie

Bron: foto 1: styling & fotografie MyAttic | foto 2: Unsplash | foto 3: vtwonen maart 2015, styling Inge van Lieshout, fotografie Louis Lemaire | foto 4: Canva | foto 5: vtwonen 2015

Lees verder onder de advertentie