WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hout schoonmaken: dit zijn de beste manieren

Hout zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid in huis en is in elke interieurstijl een fijne toevoeging. Het hoeft niet, maar sommige houtsoorten zijn nogal veeleisend als het gaat om schoonmaken en onderhoud. Hout schoonmaken doe je op deze manieren.

vtwonen | klein budget | houten stoel

Waarom hout schoonmaken?

Hout is gevoelig voor kringen en andere vlekken, omdat het vocht en vet makkelijk absorbeert. Je kunt niet zomaar met een willekeurig middel poetsen, omdat dit de vlekken kan verergeren. Hoe je wel te werk gaat, vertellen we hieronder.

Schoonmaakazijn

Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het schoonmaken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een vaatdoek of spons (nooit met de schuurkant boenen) in het water en knijp het goed uit. Neem het houten oppervlak af en zorg dat je niet te veel water achterlaat. Voeg een klein beetje olijfolie toe om hardnekkige vlekken uit het hout te krijgen.

Groene zeep

Als je het hebt over hout schoonmaken móét groene zeep genoemd worden. De zeep is in verschillende soorten en substanties verkrijgbaar: zowel solide als vloeibaar. Gebruik je de vloeibare variant, doe dan een scheutje (hoeveelheid vind je op de verpakking) in een emmer warm water en sla er even goed doorheen met je handen zodat alle zeep oplost. Gebruik je de solide variant, pak dan met je vingers een hoeveelheid zeep uit de verpakking en laat dit volledig oplossen in het water. Doop er een vaatdoek of spons in en neem het hout af. Wedden dat de vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen?

Fijne inspiratie: Geef je interieur warmte met houten meubels

Soda

Net als met de groene zeep, laat je de soda oplossen in een ruime hoeveelheid warm water. Dit kan even duren, maar het is belangrijk dat alle korrels oplossen om krassen te voorkomen. Nog een fijne tip: poets altijd mee in de richting van de nerf van het hout, om te voorkomen dat vuil dat zich daarin heeft genesteld krassen veroorzaakt.

nog meer: wooninspiratie