Zo geef je het interieur warmte met hout

beeld vtwonen Beeld

Wat is een interieur zonder houten kast, wandplank of tafel? Niks, volgens blogger Rachel. Zolang de balans bewaard blijft, kun je nooit genoeg hout in huis halen. In haar blog deelt ze haar liefde voor hout en hoe het materiaal sfeer, warmte en karakter geeft.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Ode aan hout

Een houten tafel, houten stoelen en een houten vloer: wat mij betreft kun je van hout niet genoeg in huis hebben! Het natuurlijke materiaal geeft zonder moeite sfeer en warmte aan de ruimte. Het combineert fijn met andere materialen en zorgt voor goede akoestiek in een kamer. Ook als vloer zal hout, in vergelijking met steen of metaal, nooit koud aan de voeten voelen. Bovendien geeft de structuur van de nerven karakter aan meubels. Veel mooier en waardevoller dan gelamineerde meubels, waarbij het materiaal en de oorsprong helemaal onzichtbaar zijn. Kortom: er zijn talloze redenen om hout in huis te halen.

Juiste balans

Elke houtsoort geeft een andere uitstraling aan het interieur. Zo passen grove en robuuste houtsoorten perfect bij een landelijke stijl. Zelf houd ik meer van elegante, slanke meubels met aandacht voor bijzondere verbindingen. Transparante meubels zijn een absolute aanrader in een kleine woning: het blokkeert het zicht en ruimte niet en laat de boel groter lijken.

Oud en nieuw hout

Bij het kiezen van houten meubels kun je alle kanten op. Antiek, vintage, modern, zelfgemaakt. Combineren kan natuurlijk, maar ik zou er dan voor zorgen dat de meubels een paar overeenkomsten hebben en elkaar niet tegenspreken. Ik heb gekozen voor een donkere vloer in combinatie met lichte meubels. De verschillende houtsoorten en tinten geven diepte en contrast aan het interieur.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Lakken en beitsen

Hout vraagt de nodige liefde en aandacht. Onbewerkt zacht hout, zoals Fins vuren, is heel betaalbaar en licht van kleur, maar kan al snel donkerder kleuren door de zon. Onbewerkt hout is ook niet altijd praktisch, omdat vetvlekken er direct intrekken. Het is handig om hout een beschermlaagje te geven, door het te lakken met blanke lak. Blanke lak haalt de originele houtkleur naar boven. Meng lak met een beetje witte verf om de lichte houten kleur te behouden. Voor een andere tint kun je natuurlijk ook gaan voor een gekleurde lak of beits. Belangrijk is wel om dit eerst te testen: bij elke houtsoort kan dit weer anders uitvallen.

Rachel Terpstra

Rachel Terpstra zit in de afrondfase van haar studie ‘Spatial Design’ aan de Hogeschool voor de Kunsten en loopt stage bij Avenue Design Studio. ‘Simpel en eigen’, dat vindt ze belangrijk. Haar minimalistische en warme stijl is kenmerkend voor haar interieur, werk én leven. Ze is altijd op zoek naar bijzondere verhalen en ziet schoonheid in alles. Dit deelt ze door middel van styling en fotografie. Met haar blogs wil ze laten zien dat een fijn interieur geen fortuin hoeft te kosten.

Bron: Tekst en fotografie Rachel Terpstra

Lees verder onder de advertentie