WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Samen klussen met je kind: dit werkt het beste per leeftijd

Is er íets leuker dan samen met je kind klussen? Een muurtje verven, een meubelstuk in elkaar zetten: het lijken misschien dingen waar je kleintje nog niet echt bij kan helpen, maar daar vergis je je wellicht in. Deze klusjes kun je prima met je kind (van 0 tot 15 jaar) doen.

Klussen met je kind

Als je ervan houdt om DIY-projecten te doen en je hebt kinderen, dan is er weinig leuker dan samen aan de klus gaan. Een projectje dat jij met je kleintje gemaakt hebt, is net meer waard dan iets wat je alleen doet. Bovendien is samen klussen gezellig én goed voor de ontwikkeling van je kind. Maar een 1-jarige met een hamer aan de gang laten gaan, is dan misschien weer niet het slimste plan. Dit kun je doen per leeftijdscategorie.

LEES OOK
Wat te doen met al die kunstwerken van de kinderen?

Kinderen tussen 0 en 3 jaar: zelfvertrouwen geven

Zodra ze goed kunnen staan, kunnen ze meer dan we denken. Wat dacht je van kleuren uitkiezen voor een bepaald project? Gereedschap aangeven, samen schoonmaken, de tuin onderhouden: allemaal dingen die ze prima kunnen. Ook is het heel goed om deze projecten op te pakken, zo krijgen ze vertrouwen in zichzelf. Projecten waar je kleintje bij kan helpen:

 • De planten water geven
 • Gaten graven
 • Timmeren – maar dan met een speelgoedhamer. Zo bereid je ze vast voor op het echte werk

Kinderen tussen 3 en 5 jaar: leer ze zelfstandig zijn

Als ze kleuter zijn, kun je ze helpen om zelfstandiger te worden. Geef ze keuzes en luister daarnaar. Denk aan een schilderij maken met het gezin. Geef ze twee kleuren om uit te kiezen (uiteraard kleuren die je allebei leuk zou vinden) en laat ze uiteindelijk de keuze maken. Ook in het huishouden kunnen ze op deze leeftijd gaan helpen. Laat ze helpen met het snijden van de groente voor het avondeten (houd dan wel een oogje in het zeil, en gebruik plastic messen). Op deze leeftijd vinden kinderen het leuk om met hun handen te werken. Projecten waar je kleuter bij kan helpen:

 • Laat ze iets opmeten, zo leren ze ook meteen de getallen
 • Maak een mooie kijkdoos met bladeren die je tijdens een wandeling op straat hebt gevonden
 • Maak van lege toiletrollen een knutselwerk

LEES OOK
Must-have: deze items zijn de basis van de kinderkamer

Kinderen tussen 5 en 8 jaar: projecten die persoonlijk voelen

Op deze leeftijd leren ze wie ze zijn en wat ze mooi vinden. Ondersteun dit in de DIY-projecten die je thuis oppakt. Ga samen een muurtje schilderen, laat ze hun gang gaan bij het tuinonderhoud, maar vooral: luister naar ze. Op deze leeftijd weten ze heus wat ze zelf leuk vinden, dus vraag naar hun ideeën, laat ze kiezen en neem ze mee als je materiaal gaat kopen. Zo leren ze én het geeft je als gezin meer tijd samen. Projecten die leuk zijn om samen te doen:

 • Laat ze hun eigen bloempot beschilderen
 • Maak een organizer van bijvoorbeeld een lege eierdoos en verf voor kleine items
 • Maak een organizer voor grotere items van bijvoorbeeld een schoenendoos, verf en papier

Kinderen tussen 8 en 12 jaar: DIY’s waarbij zij de ‘baas’ zijn

Zodra ze naar de tienerjaren gaan, bestaat er een grote kans dat ze een andere kamer willen. Ga samen aan de klus en laat hen de baas zijn. De kleuren op de muur, de meubels die erin moeten: geef ze het gevoel dat hun mening gewaardeerd wordt. Laat ze zelf dingen in elkaar zetten met een boormachine, pimp hun oude kledingkast tot een nieuwe of leer ze hoe ze een naaimachine moeten gebruiken om een quilt te maken voor op het bed. Projecten die leuk zijn:

 • Ga samen dingen ontwerpen en maken, bijvoorbeeld een kastje
 • Laat hen de spijkers in de muur slaan om schilderijtjes op te hangen
 • Onderhoud samen een moestuin of laat ze helpen bij het stekken van plantjes

LEES OOK
Hoe houd je het netjes met kinderen? 5x opruimtips van vtwonen stylist Liza

Kinderen tussen 12 en 15 jaar: zij zijn verantwoordelijk

Op deze leeftijd is het belangrijk dat je kinderen leert verantwoordelijkheid te nemen. Het is goed om ze dan te betrekken bij het huishouden, om ze vaste taakjes te geven en om ze hier ook aan te houden. Ook is het goed om ze te betrekken bij het financiële aspect in het leven: wat kost het eigenlijk? Leuke projecten voor deze leeftijdscategorie:

 • Laat ze een DIY-project bedenken en daar ook het boodschappenlijstje voor maken (binnen een bepaald budget)
 • Iets schilderen dat al af is, bijvoorbeeld een meubelstuk
 • Een meubelstuk uit hun kamer opknappen en pimpen tot iets nieuws

Zo zie je maar: voor elke leeftijd zijn klusjes te bedenken die niet alleen leuk zijn, maar ook nog eens nuttig en goed voor de ontwikkeling. Wat doe jij het liefst met je kind?

nog meer: wooninspiratie