WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nationale museumweek: 5x (gratis!) uittips van onze redactie

Staat dat ene museum al zolang op je lijstje of heb je dringend behoefte aan inspiratie en verwondering? Bof jij even dat het van 4 tot en met 10 april nationale Museumweek is! Je kunt tijdens deze week de meeste musea in Nederland gratis of tegen een flinke korting bezoeken en even een heel andere wereld binnenstappen. Gezellig samen of lekker alleen: dit zijn 5 van onze favorieten.

Textielmuseum

Dat een museum allesbehalve saai en eenrichtingsverkeer is, bewijst het Textielmuseum in Tilburg. In de voormalige weverij komen creatieven samen om te laten zien wat er tegenwoordig allemaal met textiel mogelijk is. Zo blijft het ambacht behouden en doorgegeven aan de nieuwe generatie en krijgen wij als bezoeker een kijkje achter de schermen. Een museum en broedplaats ineen dus. En op 9 en 10 april is het er extra leuk voor kinderen, kijk maar naar het programma voor het familieweekend van het Textielmuseum.

KM21

Bij KM21 gaat misschien niet direct een lampje branden. Deze tentoonstellingsruimte is onderdeel van het Kunstmuseum in Den Haag en jouw bezoek meer dan waard. Net als het in hetzelfde pand gelegen Fotomuseum trouwens – een combinatie is zo wel heel makkelijk gemaakt. Je vindt in KM21 veel hedendaagse kunst, van bekende namen tot opkomend talent. Installaties, schilderijen, animaties… je blijft je verbazen. Op naar Den Haag dus! Lees meer over KM21.

Depot Boijmans Van Beuningen

Misschien dacht jij dat je een flinke verzamelaar was, maar bij museum Boijmans van Beuningen kunnen ze er ook wat van. In hun depot ligt het resultaat van 172 jaar verzamelen en jij kunt hier een uniek kijkje nemen. Er liggen meer dan 151.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen, gerangschikt over zes verdiepingen en veertien depotruimten met vijf klimaten. Bovendien zie je alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van zo’n enorme collectie. Zin om lekker te dwalen door het depot? Meer info over Depot Boijmans van Beuningen.

Design Museum Den Bosch

Liefhebbers van design smullen van de tentoonstellingen in het Design Museum. Je vindt er voornamelijk design, sieraden en een prachtige keramiekcollectie van onder andere Pablo Picasso. Maar naast al dit moois wordt er ook ingegaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van designers: hoe kan vormgeving bijdragen aan een betere wereld waar het gaat om duurzaamheid en inclusie? Onderwerpen om bij stil te staan en nog lang over na te praten, genoeg fijne koffietentjes in Den Bosch. Bekijk het overzicht van de tentoonstellingen in het Design Museum.

Met de kids: het Scheepvaartmuseum

Hoog tijd om de kinderen wat cultuur bij te brengen? Begin low profile en altijd-goed met een bezoek aan het Scheepvaartmuseum tijdens de Museumweek. Voor alle leeftijden leuk en afwisselend genoeg. Kruip achter het roer van het enorme VOC schip, bezoek de tentoonstelling over de walvis en neem met een VR-bril een levensecht kijkje in het verleden van Amsterdam. Zin om op avontuur te gaan? Hier vind je meer info over het Scheepvaartmuseum.

Bekijk het overzicht van alle deelnemende musea en hun activititeiten tijdens de Museumweek.

nog meer: wooninspiratie