WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ecologische voetafdruk berekenen

Heb jij veel impact op de aarde? In het westen gebruiken we gemiddeld veel meer dan eigenlijk mogelijk is. Door je ecologische voetafdruk te berekenen kun je zien hoeveel hectare van de aarde jij eigenlijk gebruikt. Grote kans dat dit je motiveert om bewuster te gaan leven. 

ecologische voetafdruk

Oneerlijke verdeling

Dat de wereld niet eerlijk verdeeld is weten we allemaal. Als we onze ecologische voetafdruk berekenen wordt het al helemaal goed duidelijk hoe erg het eigenlijk gesteld is. Bij een eerlijke verdeling zou er per persoon 1,8 hectare (zo’n 3 voetbalvelden) aan ruimte beschikbaar zijn op onze aardbol. Wereldwijd gebruiken we nu echter gemiddeld 2,7 hectare per persoon en als Nederlander zelfs 4,1 hectare (!). Dat is een probleem, want hierdoor raakt de aarde langzaam uitgeput.

Ecologische voetafdruk berekenen

Het exact berekenen van de ecologische voetafdruk is vrij ingewikkeld. Het hangt natuurlijk van veel verschillende factoren af, zoals wat je eet, je levensstijl en waar je woont. Wil je jouw ecologische voetafdruk berekenen? Via internet kun je diverse test doen om een schatting te krijgen van jouw voetafdruk.

  • WNF Voetafdruktest: deze test van het Wereld Natuur Fonds berekent je voetafdruk op basis van je levensstijl. Je krijgt vervolgens tips om hem te verbeteren en je kunt hem vergelijken met anderen.
  • Ecolife voetafdruk calculator: deze calculator laat je achteraf ook duidelijke keuzes maken hoe je je voetafdruk wilt gaan verkleinen.

De meeste tests voor een ecologische voetafdruk berekenen werken ongeveer hetzelfde. Je voetafdruk is namelijk afhankelijk van een aantal belangrijke factoren die hieronder verder worden uitgelegd.

Eten en drinken

Wat je eet en drinkt heeft veel effect op je ecologische afdruk. Vooral dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, hebben grote impact op de aarde. Een dier moet immers ook eten en drinken en dat kost energie. Door meer plantaardig voedsel te eten kun je je voetafdruk dus aanzienlijk verkleinen. Zo zorgen vegetariërs en veganisten dus veel minder belasting van het milieu. Misschien is dat gelijk een stap te ver, maar je kunt vast wel flexitariër worden. En niet te vergeten: voorkom dat je voedsel verspild en eet zoveel mogelijk lokale producten. Lees meer in ons artikel over Duurzaam eten.

Minder plastic

We weten het allemaal inmiddels wel: plastic is niet fantastic. Dit materiaal gemaakt van olie is erg belastend voor het milieu. Misschien heb je wel eens gehoord van de plastic soep, die ontstaat door alle plasticresten die in het water terecht komen. Probeer dus minder plastic te gebruiken. Plastic kan ook gerecycled worden, maar de kwaliteit gaat daardoor achteruit. Het blijft dus beter om het zo min mogelijk te gebruiken.

Minder afval en recyclen

Niet alleen plastic, maar ook ander afval kan gerecycled worden. Daarom is afval scheiden ook zo belangrijk. Lever glas, papier, plastic, gft-afval en kleding altijd apart in en breng oude meubelen naar een kringloopwinkel. Nog beter is het natuurlijk om zo min mogelijk afval te produceren. Doe dus altijd bewust inkopen.

Vervoer

Welk vervoer je gebruikt maakt veel uit voor de grootte van je voetafdruk. Ga je vaak met de auto dan ben je niet zo goed bezig (en vooral niet als je ook de airco gebruikt). Het openbaar vervoer is al iets beter, maar liever nog: de fiets! Probeer eens of je dingen dichter bij huis kunt doen en ga vaker met de fiets. Ook kun je misschien carpoolen met collega’s of iets vaker thuis werken. Denk daarnaast ook aan hoe je op vakantie gaat. Een vliegvakantie naar een ver oord zorgt namelijk voor een hoge CO2 uitstoot.

Zuinig in huis

Het maakt ook veel uit in wat voor huis je woont en met hoeveel personen. Daarnaast is het verstandig je huis goed te isoleren, zo bespaar je al snel heel wat energie. Een nieuwbouwwoning is goed geïsoleerd en een oude woning vaak niet. Daarnaast is een vrijstaand huis minder energiezuinig dan een appartement. Je moet immers veel meer stoken om het warm te krijgen.

nog meer: wooninspiratie