Wat is gft-afval?
In veel gemeenten wordt groente-, fruit en tuinafval al apart opgehaald. Dat is mooi, want hier kan goede compost, biogas én groene stroom van worden gemaakt. Een goede reden om het te scheiden. Maar wat is nu wel gft-afval en wat niet?
Wat is gft-afval?
Huishoudelijk afval bestaat voor er bijna voor de helft uit, maar wat is gft-afval nu precies? Gft betekent natuurlijk groente- fruit en tuinafval, zoals schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten, pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren. Maar daar is nog niet alles mee gezegd. Zo mag bijvoorbeeld ook biologisch afbreekbaar plastic in de gft-bak. Wist je dat het verwerken van dit afval tot compost goedkoper is dan verbranden? En dat is ook nog eens veel beter voor het milieu. Het is daarom dus erg belangrijk om het goed te scheiden. Toch gooien veel mensen gft-afval bij het restafval, omdat het onduidelijk is wat wel en wat geen gft is. Daarom kun je dat hieronder precies opzoeken. Wordt dit afval bij jou nog niet apart opgehaald, dan kun je er ook zelf compost van maken.
Gft verwerking
Het zomaar verbranden van groente-, fruit en tuinafval is duur en ontzettend zonde, want er kan nog veel mee gedaan worden. Er kan bijvoorbeeld groene stroom mee worden opgewekt, ook wel bio-energie. Dit wordt gedaan door verbranding, vergisting of vergassen. Biomassa is zelfs verantwoordelijk voor ruim 50% van alle groene energie. Een ander deel van het afval wordt gecomposteerd. Er kan hoogwaardige compost mee worden gemaakt waar de land- en tuinbouw weer erg blij mee is. In sommige gemeenten kunnen bewoners ook gratis compost ophalen voor hun tuin.
Wat mag in de gft-bak?
Wat is gft-afval en mag in de gft-bak? Het is belangrijk dat het scheiden goed gebeurt, anders kan het zijn dat het afval niet meer bruikbaar is. Dit gft-afval mag er wel in:
- Aardappelschillen
- Bloemen en (kamer)planten
- Doppen van pinda’s en noten
- Eierschalen
- Etensresten (gekookt, gebakken, rauw)
- Gft-bodemplaten / -zakken
- Jus
- Kaaskorsten zonder plastic
- Kattenbakkorrels met Milieukeur
- Keukenpapier, met voeding vervuild
- Koffiedik, koffiefilter, koffie pads
- Mest van kleine huisdieren
- Plantenpotten van organisch materiaal
- Schillen van groente en fruit
- Theebladeren en -zakjes
- Tuinafval
- Tuin- en potgrond
- Vet (gestold) (dit kan ook apart worden ingeleverd)
- Visgraten en botjes
- Zakken/verpakkingen met het kiemplantlogo
Wat mag niet in de gft-bak?
Er mag best veel in de gft-bak, maar toch zijn er ook veel dingen waarvan je misschien zou denken dat het gft-afval is, maar die er toch echt niet in mogen. Let daar goed op, want anders is het afval niet goed meer bruikbaar en moet het alsnog verbrandt worden. Dat is zonde! Het kan per gemeente verschillen, maar over het algemeen mag dit niet in de gft-bak:
- Asbakresten
- As uit open haard of barbecue
- Haren van mens en dier
- Kattenbakkorrels zonder Milieukeur
- Kauwgom
- Kerstbomen
- Kunstmest
- Kurken
- Lucifers
- Luiers
- Melk- en sappakken
- Oasis (steekschuim)
- Papier
- Poep van honden en katten
- Schelpen
- Sigarettenpeuken
- Slachtafval/ dode (huis)dieren
- Stofzuigerzakken en inhoud
- Vogelkooizand
- Volle stofzuigerzakken
- Zand
Kiemplantlogo
Tegenwoordig wordt er steeds vaker biologisch afbreekbaar plastic gebruikt. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale vuilniszakken voor de gft-bak. Op al het plastic dat in de gft-bak mag staat het kiemplantlogo. Dit plastic is composteerbaar en mag bij het gft-afval. De productie van deze plastics bespaart grondstoffen en energie en beperkt dus het broeikaseffect.
Zelf composteren
Wist je dat je ook zelf kunt composteren? In een iets grotere tuin kun je zelf een composthoop maken. Daar kun je een groot deel van je groente-, fruit en tuinafval op gooien. De ontstane compost kun je vervolgens gebruiken in je tuin, dat is heel goed voor de grond en je planten. Heb je iets minder ruimte dan kun je ook een compostbak of een wormenbak plaatsen, dat past zelfs op een balkon! Bang voor stank? Dat hoeft niet. Een gezonde composthoop stinkt namelijk niet. Als je meer wilt weten over composteren kijk dan eens op tuinieren.nl.
Stank?
De gft-bak kan soms flink gaan stinken en soms kunnen er maden in komen. Dat is natuurlijk erg vies. Er zijn gelukkig wel wat maatregelen die je kunt nemen om dat zoveel mogelijk te voorkomen:
- Zet de bak op een koele plek
- Doe geen vochtig gft-afval in de bak, laat dit liever eerst drogen (zoals gras)
- Verpak snel bedervend gft-afval, zoals vlees en vis, in een krant
- Maak de bak regelmatig schoon met water en eventueel groene zeep
- Leg een oude krant op de bodem of gebruik bio-zakken
- Houd de bak goed gesloten
- Maak gebruik van een anti-stank deksel