Afval scheiden
Veel afval kan gerecycled worden, maar daarvoor moeten we het wel eerst scheiden. Door je afval te sorteren ben je goed bezig voor het milieu. En afval scheiden is echt niet moeilijk!
Afval voorkomen
Het voorkomen van afval is natuurlijk nog beter voor het milieu dan afval scheiden en het dan recyclen of hergebruiken. Probeer daarom zoveel mogelijk afval te voorkomen. Met weinig moeite kun je al zorgen voor een stuk minder afval. Een aantal tips:
- Koop duurzame spullen en onderhoud ze goed
- Koop zo min mogelijk verpakte producten
- Gooi zo min mogelijk eten weg
- Neem een boodschappentas mee als je boodschappen doet
- Plak een Ja/Nee of een Nee/Nee sticker op de brievenbus
- Verkoop oude spullen of breng ze naar een kringloopwinkel
Afval scheiden
Steeds meer mensen scheiden hun afval. Dat is mooi, want daardoor kunnen we het weer recyclen en dat is beter voor het milieu. Maar welk afval mag waar? Dat is soms lastig. Wat mag bij het plastic en waar laat je een oude CD? Hieronder vind je uitleg over afval scheiden per type afval. Ook is er een handige app voor de iPhone: de recyclemanager. Deze app helpt je met afval scheiden.
Afval sorteren
Misschien lijkt het veel werk om al je afval te sorteren, maar als je het slim aanpakt ben je echt niet veel tijd kwijt aan afval scheiden. Schaf bijvoorbeeld een prullenbak aan met verschillende vakken voor plastic, papier en restafval. En zet op het aanrecht een kleine bak voor gft-afval. Het is voor iedereen anders wat het beste werkt. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en je zult zien dat afval scheiden al snel vanzelfsprekend wordt.
Plastic afval
Plastic afval wordt tegenwoordig bijna overal in Nederland apart opgehaald. Plastic wordt gemaakt van aardolie en dat raakt een keer op. Daarnaast zorgt de productie ervan voor veel CO2 uitstoot. Het kan gelukkig redelijk goed gerecycled worden, maar de kwaliteit van het materiaal gaat wel achteruit. Plastic tasjes kun je ook inleveren bij een tassenbol bij de supermarkt of bibliotheek. Je kunt de volgende soorten plastic afval scheiden en apart inleveren:
- Plastic tasjes, zakken en folies
- Kuipjes, bekers en bakjes
- (Knijp-)flessen en flacons
- Tubes, potjes en deksels
Glas
Glas is heel geschikt om te recyclen en dit bespaart ook veel grondstoffen en energie. Maar liefst 81% van al het verpakkingsglas komt in Nederland terug voor recycling. Al het glas waarin dranken, eten, cosmetica en medicijnen hebben gezeten, mag in de glasbak. Bij sommige glasbakken wordt het glas ook op kleur gesorteerd. Haal doppen en kurken liever eerst van de potten en flessen af, voordat je ze in de glasbak gooit. Gooi daarnaast nooit aardewerk of porselein in de glasbak. Wist je dat drinkglazen, lampen en ovenschalen ook niet in de glasbak mogen? Eigenlijk mag al het glas anders dan verpakkingsglas niet in de glasbak komen. Dit is namelijk een ander soort glas.
Groente-, fruit- en tuinafval
Gft-afval wordt al in veel gemeenten gescheiden opgehaald, mensen hebben vaak zelfs een aparte gft-bak. In steden gebeurt dit nog niet overal. Van gft-afval kan compost worden gemaakt, wat weer goed gebruikt kan worden in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw. Wist je dat je zelf ook kunt composteren? Als je een tuin hebt kun je een eigen composthoop aanleggen. Maar ook op een balkon kun je compost produceren voor je planten met een compostvat of een wormenbak.
Kleding en textiel
Heb je je kledingkast uitgeruimd? Deze oude kleding kan nog goed hergebruikt worden. Is het nog draagbaar, dan kun je het zelf naar een kringloopwinkel of een vintage winkel brengen. Goede doelen zamelen ook vaak tweedehands kleding in en er staan in veel gemeenten ook textielcontainers. Ook oud beddengoed, handdoeken, accessoires, knuffels en gordijnen mogen in deze bakken. De kleding gaat vervolgens naar kringloopwinkels of derdewereldlanden. Kapotte kleding wordt onder andere gebruikt om isolatiemateriaal van te maken. Je mag het volgende inleveren in de textielcontainer:
- Kleding
- Schoenen (per paar samengebonden)
- Gordijnen
- Beddengoed: lakens, dekens, slopen, dekbedhoezen
- Handdoeken, theedoeken, tafellakens, servetten, washandjes
- Sokken en kousen
- Accessoires: riemen, tassen, dassen, hoeden, petten, handschoenen
- Knuffels
- Poetsdoeken
Papier
Papier wordt gemaakt van hout en dat komt van bomen. Het is dus belangrijk om hier zuinig mee om te gaan. Gebruik liever gerecycled papier, dit spaart al veel bomen. Probeer ook minder papier te gebruiken en hergebruik het vaker. Een envelop kan zeker twee keer mee. En natuurlijk kun je en papier afval scheiden. Verzamel al je oud papier in de papierbak, dit mag er in:
- Cadeaupapier
- Computeruitdraaien
- Eierdozen
- Enveloppen
- Kartonnen verpakkingen
- Kranten
- Papieren verpakkingen
- Reclamedrukwerk
- Schrijfpapier
- Telefoongidsen
- Tijdschriften
Grof afval
Dit is afval dat niet inde vuilnisbak past. In de meeste gemeenten bestaat daarvoor een inzamelsysteem en anders kun je het naar de milieustraat brengen. Is een product nog bruikbaar? Dan kun je het naar de kringloopwinkel brengen of zet het in een goedzak.
Bron: Twentemilieu.nl