Wat is duurzamer: een kunstboom of een echte boom?

beeld vtwonen Beeld

Waar de één fan is van de heerlijke dennengeur van een spar, denkt de andere vooral aan de loslatende dennennaalden op de grond. En dus kiest die laatste het liefst voor een kunstboom waar je jaar in, jaar uit van kunt genieten. Ook kan duurzaamheid hier een rol bij spelen. Maar wat is nu de meest duurzame optie: een kunstboom of een echte boom?

Lees verder onder de advertentie

Echt vs nep

Heb jij de kerstboom al staan? En zo ja: ben jij voor een echte of een nepperd gegaan? Beide bomen hebben verschillende effecten op het milieu. Dus mocht je nog op pad gaan voor een kerstboom en willen weten welke variant het meest duurzaam is, lees hieronder dan wat deze effecten zijn zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Meest duurzaam: een kerstboom met kluit

Over het algemeen is de duurzaamste optie een kerstboom met kluit te kopen (of huren!) bij een tuincentrum om de hoek. De mensen die in het bezit zijn van een tuin kunnen de boom hier na kerst planten en het jaar erop weer uitgraven. Hélemaal duurzaam maak je het door naar het tuincentrum te lopen of fietsen.

LEES OOK
De alternatieve kerstboom

Lees verder onder de advertentie

Kerstboom vs. kunstboom

Echte kerstboom

Als je voor een echte kerstboom gaat, kun je met een aantal dingen rekening houden om de voetafdruk op het milieu zo klein mogelijk te maken. Het liefst koop je de kerstboom zo dicht mogelijk bij huis, zodat je dit te voet of met de fiets kunt doen. Wanneer je de boom tóch ophaalt met de auto, doe dit dan binnen een straal van 20 km. Anders heeft het meer impact op het milieu dan het verschil tussen een kunstboom of een echte boom.

Kunstboom

Als je voor een kunstboom gaat, ga dan het liefst voor een kwalitatief goede kunstboom. Het is wellicht even een investering, maar je kunt beter voor een goede kunstboom gaan die langer meegaat, dan dat je om de paar jaar een nieuwe kunstboom moet kopen. Dat is waarschijnlijk uiteindelijk duurder en zéker nadeliger voor het milieu. De grootste bijdrage van de CO2-voetafdruk zit hem in het plastic. Nog duurzamer is het dus om voor een tweedehands kunstboom te gaan.

Kerstboom huren

Wist je dat je ook kerstbomen kunt huren of adopteren? Je kunt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis nemen, die je dan na de feestdagen weer inlevert. Ook ideaal als je geen fan bent van de kerstboom optuigen: je kunt ook een versierde boom huren. Win-win!

Lees verder onder de advertentie
Nordmann kerstboom prijs op aanvraag (janvanvulpenboomkwekerij.nl). Kerstlampjes diamantverlichting warm wit van Lumineo, 29,9 m € 34,95, vloerkleed Nami van Bolia, 170×240 cm € 740,-, suède poef Time van Bloomingville € 208,99, dienblad van Serax 53×31,5 cm € 66,-, schapenvacht van Weltevree € 79,-, espressomokken Grid van Broste Copenhagen 0,15 l per stuk € 9,99 (vtwonen.nl). Fauteuil bekleed met schapenvacht van &Tradition, 81x83x75 cm (bxdxh) € 4534,- (homestede.nl). Glazen windlicht € 19,99, papier-maché schaal € 38,50, transparante glazen ballen € 7,60, ballen met veertjes € 4,50 (nordal.eu). Handbeschilderde ballen met strepen en stippen € 19,- (fermliving.com). Spiegelsterren € 5,99, eikels en diamantvormige glazen ornamenten per stuk € 2,99 (sissy-boy.com). Gouden vallende sterren per stuk € 10,-, gouden vredesduif € 13,-, guirlande met gouden blaadjes € 20,-, stervormige piek € 35,-, gedecoreerde dozen set van 3 € 58,- (bungalow.dk). Okergele fluwelen kerstballen set van 2 € 5,99, wit-goud-marmer pakpapier € 3,99, pakpapier met sterren € 3,99, pakpapier met zwart-wit bos € 3,99, satijnlint € 2,99 (hm.com). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 12-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 12-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

LEES OOK
De alternatieve kerstboom

Wat doe je met de boom na de feestdagen?

Adoptiebomen of gehuurde bomen breng je uiteraard terug naar de plek waar je ze hebt gehuurd of geadopteerd. Daar planten ze de boom weer in de grond, zodat je hem volgend jaar weer kunt ophalen. Dit kun je natuurlijk ook zelf doen als je er een hebt gekocht met kluit.

Lees verder onder de advertentie

Een boom zonder kluit kun je maar één jaar gebruiken. Dat is al niet erg duurzaam, maar mochten ze bij jou in de straat aan verbranding van kerstbomen in de buitenlucht doen, dan is het beter om hier niet aan mee te doen. Hierdoor ontstaat namelijk meer luchtvervuiling dan wanneer de bomen door de gemeente worden ingezameld. Deze gaan namelijk naar een afvalenergiecentrale, versnipperaar of naar de compoststapel. Je kerstboom levert dan nog wat energie op of krijgt een tweede leven als bodemverbeteraar of bodembedekker.

And the answer is…

Al met al is het dus lastig een eenduidig antwoord te geven op de vraag of je nu duurzamer bezig bent door een kunstboom of een echte kerstboom aan te schaffen. Met bovenstaande in ons hoofd kunnen we in ieder geval ons best doen het zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Merry X-mas!

Kerstshoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: Unsplash | Beeld 2: vtwonen 12-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek