Groen doen: 9x duurzame hotels in Nederland

null Beeld 2020-13 hotels bijlage | fotografie Ernie Enkelaar
Beeld 2020-13 hotels bijlage | fotografie Ernie Enkelaar

Duurzaam bezig zijn is thuis vaak makkelijker dan onderweg, maar de juiste keuzes maken buiten de deur helpt ook. Zo heb je in Nederland duurzame hotels, waar allerhande eco-labels aan hangen en groene etiketten op geplakt worden. Het overnacht natuurlijk nog lekkerder als een hotel zich ondertussen inzet voor het milieu en klimaat. Wist je dat in eigen land op vakantie gaan ook bijzonder duurzaam is? Een prima excuus om te logeren bij (een van) deze duurzame hotels in Nederland.

Lees verder onder de advertentie

Eco Hotel Plantage Rococo in Velsen-Zuid

Bij Plantage Rococo zit het zelfs al in de naam. Met elf kamers, een bar, restaurant en een heus park is dit één van de mooiste plekken in Noord-Holland. Hier op de plantage mag alles een tandje langzamer. Buiten omringt de natuur je, maar ook het interieur van het hotel heeft een duurzaam verhaal. Sommige stukken gaan zelfs al een eeuw mee. In het restaurant koken ze biologisch en met wat het seizoen te bieden heeft, dus daar is geen ruimte voor e-nummers en witte suikers.

De Wever Lodge in Otterlo

Klein maar fijn en ook nog eens in het hart van de Veluwe. In de veertien kamers en twee cottages van de Wever Lodge draait het om de eenvoud van de natuur. De heide ligt in de voortuin van het knusse hotel en natuurlijk wandel je zo het bos in. Het kan zomaar dat je één van de ambachtslieden tegen het lijf loopt, zoals de herder of kunstenaar, want daar werken ze mee samen. De liefde voor de natuur voel je tijdens een verblijf. De Lodge is trouwens zo’n goed bewaard geheim dat je het niet aan iedereen door mag vertellen.

Lees verder onder de advertentie

BOAT&CO in Amsterdam

Een sustainable gebouw in de no-nonsense wijk van Amsterdam. Hotel BOAT&CO was vanaf de eerste steen al eco-vriendelijk. Koelen en verwarmen gebeurt met een duurzaam systeem en het dak staat vol met zonnepanelen én vogelhuisjes. Dit is alleen nog maar de buitenkant, want ín het hotel gaat de duurzaamheid door. Schoonmaken en wassen doen ze met milieuvriendelijke producten en bij Restaurant Vessel zijn bijna alle ingrediënten plant-based. Dat is nog eens groen doen in de stad. Alle kamers zijn kleine appartementen op zich en ook nog eens zó leuk en een tikkeltje retro ingericht dat je hier het liefst wil blijven wonen.

Het Weeshuis in Gouda

Het is natuurlijk de stad van de Goudse kaas, maar wat ons betreft ook de stad van het bijzondere WSHS of Het Weeshuis. De romantische binnentuin van het vroegere Aalmoezeniersweeshuis doet bijna Frans aan en dan dat interieur. Alles in en om het hotel heeft het Gouds Plateel als basis. Het typische, Goudse aardewerk dat bekend staat om haar kleurrijke bloemen en planten. Je ziet dit terug in de suites, maar ook in Restaurant Lizz. Voor dit restaurant moet je trouwens wel even de portemonnee meebrengen, maar de gasten bejubelen alles wat op tafel komt en je vergeet het nooit meer. Bijkomstig voordeel: op de grote boekingssites krijgt Het Weeshuis in Gouda ook nog eens het vinkje duurzaam.

Lees verder onder de advertentie

Duinhotel Tien Torens in Zoutelande

Een hotel dat letterlijk opgaat in de duinen van Zeeland, dát vind je in het beroemde Zoutelande. Het zilte, het natuurlijke en het pure loopt door het interieur van de duinlodges van Tien Torens. Zandkleurige fauteuils, linnen dekens en grof gebreide kussens op de bank komen overal in het hotel terug. Het bijzondere ontwerp van Tien Torens in het hoogste duin van Zoutelande is ook nog eens duurzaam. Dat kan ook niet anders als je zo één bent met de omgeving. Hier aan de Zeeuwse kust doen ze groen.

Lees verder onder de advertentie

Suite Hotel Pincoffs in Rotterdam

Dat je als hotel in een gigantische havenstad ligt, wil natuurlijk niet zeggen dat duurzaam onmogelijk is. Het is juist het tegenovergestelde. Pincoffs sleept de ene na de andere duurzame prijs binnen. De espresso en thee op de kamers is biologisch en het tafelwater duurzaam en sociaal. Ze noemen het zelf ‘groen met een glimlach.’ Elke suite heeft net zo’n eigen karakter als de Rotterdammers hebben. Uniek, uitgesproken en gastvrij. Vergaap je ondertussen ook meteen aan de waanzinnige fotografie aan de muur. Dit boutique hotel met uitzicht op de Maas is er eentje om te bezoeken.

Ysbrandtsz Boutique Hotel in Hoorn

Bij dit groene boutique hotel aan de Roode Steen is geen kamer hetzelfde, maar ze voelen allemaal wel als thuis. Je hoeft alleen maar te kiezen tussen een suite met bad en uitzicht over de tuin of de comfort kamer met dat bijzondere reliëfbehang aan de muur. Vergeet vooral bij het uitchecken niet te vragen waar je dit zelf koopt. Terug naar het duurzame karakter, want Ysbrandtsz is gasloos (!) en alles wat er op je bord ligt in het restaurant komt zoveel mogelijk uit de omgeving van Hoorn.

Lees verder onder de advertentie

Cousins Boutique Hotel in Maastricht

Dit vrij nieuwe boutique hotel in Maastricht moet van zichzelf voldoen aan drie vinkjes: luxe, lokaal én duurzaam. Het ontbijt komt van de boeren uit de regio en de wijnen die de neven Joe en Jean schenken uit het gezellige Maastricht zelf. Ga je voor een verblijf in één van de herensuites of mag het lichter en luchtiger in de suites Rose of Grace? Elke kamer heeft een ander karakter, gebaseerd op de Schotse hoedenfamilie Campbell die ooit een fabriek had waar het hotel nu zit.

Lees verder onder de advertentie

Four Elements Hotel in Amsterdam

Toch nog even terug naar de hoofdstad, want daar zijn ze gewoon heel duurzaam bezig. Kijk maar eens naar Four Elements Hotel op IJburg. Ze zijn het eerste energieneutrale hotel ter wereld. Dat ze milieuvriendelijk zijn stralen ze ook uit in hun naam. Het verwijst namelijk naar de vier natuurlijke energiebronnen wind, aarde, water en vuur. De filosofie om slimme principes uit de natuur voor duurzame innovatie in te zetten, is een inspiratiebron voor het ontwerp van dit hotel. Overal in het Four Elements Hotel is er gedacht aan de minimale impact op het milieu. Een haver-cappucino en lokale producten bij je ontbijt zijn hier een gewoonte. Dit hotel ademt liefde voor de planeet.