WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stoere binnenkomer: het effect van een hal met zwarte deuren

Uitgekeken op de standaard, witte deuren? Wat dacht je van zwarte deuren in de hal? Zwart is chic, klassiek en stoer tegelijk. En met een stalen, zwarte deur houd je het luchtig en licht. Dat is pas binnenkomen! Laat je inspireren door deze prachtige kleur deur.

zwart stalen deur
Stalen deur van Gewoon Gers. Kleur op de muur Urban Taupe Flexa Trap Decor Clay, motief Cobra Upstairs Spiegel Donna Eijerkamp Kapstok met 3 haken Eijerkamp Kapstok met 5 haken Eijerkamp Kapstok met 7 haken Eijerkamp. Dressoir Bandung Xenos. Vaas beige Aleray van Kave Home vtwonen Vaas van HKliving vtwonen Decoratieblad Dinnerware Eijerkamp Kaarsenhouder Hexagon Housevitamin Kaarsenhouder zwart Housevitamin Bloemen Bloemenweelde Amsterdam Planten Bloemenweelde Amsterdam Overig privébezit

Een statement bij binnenkomst

De hal is vaak de kleinste ruimte in huis en donkere kleuren laten het vaak nóg kleiner lijken. Toch zijn zwarte deuren in de hal ontzettend populair. Dat zwart zo geliefd is, is niet verwonderlijk. Zwarte deuren geven een luxe en chique effect aan de hal, waardoor de toon bij binnenkomst meteen is gezet. Of de muren in de hal nu wit zijn of een kleur hebben, zwarte deuren steken er altijd goed bij af. Kortom: met zwarte deuren sla je de plank nooit mis.

Dit doen zwarte deuren nog meer met de hal:

 • ze creëren een focuspunt
 • ze zijn stoer én klassiek tegelijk
 • ze geven een moderne tint
 • ze hebben een tijdloos effect; je raakt er niet snel op uitgekeken
 • ze zijn makkelijk te combineren met verschillende stijlen

2 soorten

Zwart is zwart, toch? Nou, als het gaat om deuren niet bepaald. Want iedere zwarte binnendeur heeft zo zijn eigen stijl. Ruwweg zijn er twee opties:

 • All-black binnendeuren, meestal van hout of kunststof. 
 • Glazen, zwarte stalen deuren.

All-black binnendeuren

Het voordeel als je voor compleet zwarte binnendeuren in de hal gaat, is dat je hier geen nieuwe deuren voor hoeft aan te schaffen. Met een lik zwarte verf kom je namelijk al een heel eind. Een vlakke deur in het zwart geeft een moderne uitstraling, terwijl een zwarte deur met lijstwerk klassiek oogt. Meer originele ideeën om een deur te pimpen, lees je hier.

Zwarte stalen deuren

De industriële deur met glas is en blijft razend populair. Het effect is een zee van ruimte en licht. De zwarte stalen deur voegt optisch ruimte toe aan de hal en je krijgt meteen een indruk van de woonkamer. Zo betrek je het leefgedeelte bij de hal (meer tips hierover lees je hier), maar houd je tegelijkertijd tocht tegen van buiten. Een ander voordeel is de luchtigheid van dit type deur. Zwart kan hard en rauw zijn, maar door het te combineren met glas, blijft het subtiel. Hierdoor misstaat deze deur zelfs niet in minimalistische, landelijke of Scandinavische interieurs.

Wil je de hoogte van de hal extra benadrukken of is er weinig ruimte voor een kozijn? Denk dan eens aan een stalen taatsdeur. Deze deur scharniert in de vloer en het plafond, en kan aan beide kanten open en dicht. 

zwarte deur dicht
Kleur op de muur ‘Bakery Brown’ Flexa Trap ‘Blue Steel’ Upstairs Deur GewoonGers Hanglamp bamboe vtwonen Schoenenkast Eijerkamp Kapstok Housevitamin Spiegel zwart Housevitamin Overig privébezit
zwarte stalen deur gang
Stalen deur (gewoongers.nl

Zo combineer je zwarte deuren in de hal

Bij zwart gaat het altijd om het complete plaatje. Je kunt er alle kanten mee op; van industrieel tot klassiek. Een paar voorbeelden van droomcombinaties in de hal:

 • Combineer zwarte deuren met rauwe materialen zoals steen, hout en beton voor een industriële look. Zet bijvoorbeeld een stoere legerkist in de gang en hang een houten kapstok op (zoals deze).
 • Houd je meer van een moderne, hotel-chique stijl? Dan werken velours stoffen, gouden materialen en een grote spiegel goed.
 • Een minimalistisch effect bereik je door zwarte deuren met een lichte vloer en lichte muren te combineren.
 • Zwarte deuren in een landelijk interieur niet mogelijk? Niets is minder waar. Vooral een deur met raampjes of een barndeur van zwarte steigerplanken, zoals je ziet in deze DIY, passen goed bij de landelijke look.

Stylingtips bij zwarte deuren

We zijn helaas niet allemaal de blije eigenaar van een hal ter grootte van een balzaal. En dan zijn zwarte deuren aardig spannend. Zwart laat een ruimte namelijk kleiner lijken. Gelukkig houd je met een paar handige tips de boel toch luchtig en licht:

 • Spiegels creëren optisch meer ruimte
 • Zorg voor een goed verlichte hal. Denk niet alleen aan plafondverlichting, maar ook aan wandlampen.
 • Verf de muren in een lichte kleur. Omdat er vaak weinig zonlicht in de hal schijnt, laat een donkere muur de ruimte kleiner lijken.
 • Stem de kleuren van de accessoires en meubels af op de omgeving. Laat het zwart van de deur terugkomen in fotolijsten, de deurmat, wandplank of spiegel. Of maak zelf een kapstok van een zwarte, houten plank.

“Spiegels creëren optisch

meer ruimte”

vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 1 seizoen 14 | Frans in Geffen

Meer inspiratie voor de styling van de hal? Hier zetten we alles voor je op een rij.

nog meer: Hal