Zelf schuifdeur maken van steigerplanken

beeld vtwonen Beeld

Een schuifdeur in huis is niet alleen praktisch en ruimtebesparend, daarnaast is het ook nog eens een echte sfeermaker. Helemaal dit exemplaar van steigerhout. Je maakt deze houten schuifdeur zelf in 10 stappen.

Lees verder onder de advertentie


Materialen

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

Lees verder onder de advertentie

Hier zijn de rail, raildragers, bevestigingsplaten en deurstoppers zwart gespoten.

Gereedschap

Bestel het gereedschap dat je nodig hebt om zelf een schuifdeur te maken online.

Lees verder onder de advertentie

Werkwijze schuifdeur maken

Stap 1

Deur maken van steigerhouten planken. Hiervoor heb je de volgende planken nodig:

  • 5x plank 17,6×202 cm
  • 3x plank 17,6×87 cm
  • Leg de 5 planken van 202 cm naast elkaar en leg de korte planken erop. De korte planken zijn aan beide zijkanten ½ cm korter dan de breedte van de deur.
  • De onderste horizontale plank loopt gelijk met de onderkant van de deur.
  • De bovenste horizontale plank begint 12 cm vanaf de bovenkant van de deur, zodat je straks de ophangplaten aan de bovenkant van de deur kunt bevestigen.
  • De tussenruimte tussen de bovenste en middelste horizontale plank is 65 cm.
  • Schroef de horizontale planken vast aan de verticale planken.

Stap 2

Frees een uitsparing in de onderste horizontale plank van de deur. Deze uitsparing is voor de geleider onderrol. De geleider onderrol zorgt er namelijk voor dat de deur aan de onderkant de juiste afstand van de muur houdt. De uitsparing in de deur maak je net iets groter dan de geleider onderrol, zodat de geleider gemakkelijk door de deur schuift.

Lees verder onder de advertentie

Heb je geen freesmachine of nog nooit eerder gefreesd? Kijk hier voor een andere oplossing.

Stap 3

Zet de bevestigingsplaten op de schuifdeur vast. Houd aan de bovenkant ongeveer 1,5 cm speling. De speling aan de bovenkant is nodig omdat de wielen er straks bij het stellen van de deur er verder in gedraaid worden.

Stap 4

Draai op de beide bevestigingsplaten de wielen handvast aan. Je draait de wielen er met de hand in, net zolang totdat je niet verder kan draaien.

Lees verder onder de advertentie

Stap 5

Bevestig een plank van 8×180 cm boven de deuropening. Houd voor de dikte van de plank de dikte van je plint aan, omdat de deur voor de plint langs moet schuiven. Schilder de plank in de kleur van de muur. De rechterzijkant van de deuropening is het midden van de plank. Vanaf de rechterzijkant plaats je de plank dus 90 cm naar rechts en 90 cm naar links. Dit is uiteraard afhankelijk van de richting waar de deur naartoe open schuift. Plaats bovenkant plank op 14,5 cm van de bovenkant deuropening.

Stap 6

Bevestig de rail met raildragers om de plank. Ook hierbij geldt dat de rechterzijkant van de deuropening het midden van de rails is. Vanaf de rechterzijkant plaats je de rail dus 88 cm naar rechts en 88 cm naar links.

Stap 7

Schuif de deur in de rails.

Lees verder onder de advertentie

Stap 8

Plaats de geleider onderrol op de grond. Je meet eerst aan de bovenkant van de schuifdeur de ruimte tussen muur en deur. Aan de onderkant moet deze ruimte gelijk zijn. Het midden van het witte palletje van de geleider onderrol is gelijk aan het einde muur. Aangezien je de deur breder hebt gemaakt dan de deuropening. Blijft de schuifdeur straks altijd in de geleider onderrol lopen.

Stap 9

Stel de schuifdeur af. Het kan zijn dat de deur niet recht hangt of op een bepaalde plek toch over de vloer schuift. Doordat je de schroef aan de bovenkant van de wielen iets aan kan draaien, komt de schuifdeur vanzelf iets hoger te staan.

Stap 10

Doe de deur nu op de gewenste houding dicht. Bij deze deur betekent dat dat de deur aan beide kanten van de deuropening 4 cm doorloopt. Plaats de deurstopper aan de linkerkant in de rail tegen de wielen aan en draai hem met een inbussleutel vast. Herhaal dit als de deur openstaat, maar dan aan de rechterkant van de schuifdeur.

Lees verder onder de advertentie

Zo eenvoudig is het zelf schuifdeuren maken van steigerplanken!

Fan van steigerhout en wil je meer producten in huis halen? Veel steigerhouten producten zijn ook te gebruiken voor in de tuin, zoals tuinbanken, tuinstoelen of tuintafels.

Shop moois van hout…

Lees verder onder de advertentie

Bron: 101 Woonideeën maart 2012