Een open trap dichtmaken: hier moet je op letten

Traprenovatie Upstairs. Roze bijzettafel van Polspotten € 325,- (vtwonen.nl). vloerkleed (eijerkamp.nl) Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 3 | styling Marianne Luning |  fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Bij een open trap kijk je tussen de treden door. Soms heeft een open trap ook een open zijkant. Wil je de open trap dichtmaken? Dat kan op verschillende, stijlvolle manieren. Plaats stootborden tussen de treden of pak het groots aan door een open trap dicht te maken met een kast aan de zijkant. Zo’n traprenovatie kun je zelf uitvoeren of uitbesteden aan vakmannen. Maar wat zijn de voordelen een trap of trapgat dichtmaken? En waar moet je op letten?

Lees verder onder de advertentie

Waarom zou je een open trap dichtmaken?

Een open trap zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Door de open achterkant zonder stootborden tussen de treden, heeft licht meer ruimte om voor sfeervolle taferelen te zorgen. Niet zo gek dat je een open trap vaak in de woonkamer ziet dus. Heb je zelf een open trap in huis en ben je toe aan iets anders? Er zijn genoeg stijlvolle opties om een open trap dicht te maken. En dat komt met verschillende voordelen:

  • Onder een open trap zit veel loze ruimte die je in veel situaties een stuk handiger kunt benutten, bijvoorbeeld een kast waar je spullen in opbergt.
  • Een open trap isoleert minder goed dan een dichte trap, zowel op het gebied van warmte als geluid. Een dichte trap is daarom een stuk energiezuiniger en duurzamer.
  • Een dichte trap is veiliger dan een open trap, omdat je niet door de treden kunt glippen.
  • En omdat het oog ook wat wil, sluit een dichte trap vaak smaakvol aan op de bestaande ruimte.

Hier moet je rekening mee houden bij het afsluiten van  een trap

Een trap dichtmaken is een ingrijpende klus waar je geen spijt van wilt krijgen. Of je nou een open trap in de woonkamer of een zoldertrap wilt dichtmaken, bedenk dus goed of de ruimte er geschikt voor is. Vraag je voordat je begint af of de gesloten trap niet een groot blok wordt dat licht blokkeert. Bekijk hoe daglicht naar binnen komt bij de open trap en probeer voor te stellen wat een gesloten trap met dat licht zou doen. Probeer het eens uit door de trap dicht te maken met bijvoorbeeld karton. Houd ook alvast rekening met hoe groots je de traprenovatie aan wilt pakken. Als je de huidige materialen gebruikt met een combinatie van nieuw, bespaar je geld en het is een stuk duurzamer. Zie je het niet zitten om de bestaande open trap dicht te maken? Ga dan voor een nieuwe gesloten trap.

Lees verder onder de advertentie

Een open trap dichtmaken: de opties

Een trap dicht laten maken kan op deze manieren:

  • Stootborden toevoegen

Dit zijn de planken die je tussen de open treden plaatst. Dit is een relatief makkelijke oplossing op een open trap – die tussen twee muren staat – dicht te maken. Stootborden zijn in vele materialen, houtsoorten en afwerkingen beschikbaar. Heb je een open trap met donker eikenhouten treden? Contrasteer met witte stootborden of trek de robuustheid door met donker eikenhouten stootborden. Bij een open trap met open zijkant heb je naast stootborden ook een vlakke zijkant of zijkant met kast nodig.

Lees verder onder de advertentie
  • Een kast plaatsen

Onder alle treden van een open trap zit veel kostbare ruimte. De zijkant van een trap dichtmaken kan daarom perfect met een kast, met of zonder deur. Als de open trap bijvoorbeeld in hal staat, kun in deze kast mooi een ruimte maken om jassen op te hangen. Of gebruik ‘m als voorraadkast of om huishoudspullen in te verbergen. Geef je meer om design dan om praktisch? Laat de zijkant van de open trap dichtmaken met een kast zonder deur. Zet een paar kunstobjecten en een stijlvolle lamp op de planken en je hebt een dichte trap om te koesteren.

  • Een deur ervoor zetten
Lees verder onder de advertentie

Heb je al een dichte trap en wil je boven of onderaan de trap ook het trapgat dichtmaken? Dan is een deur de uitkomst. Een glazen deur is stijlvol én duurzaam omdat je hier warmte mee vasthoudt. Denk bijvoorbeeld aan een glazen deur met zwart gepoedercoat kozijn of een schuifdeur.

  • Vlakke zijkant maken

Natuurlijk kun je een trap ook dichtmaken met een neutrale, vlakke zijkant. Dit is vooral handig bij een open trap in de woonkamer. Als je deze in dezelfde kleur als de ruimte verft, valt deze subtiel weg. Of gebruik juist een contrasterende kleur en maak er een statement mee. Met een opvallend behang maak je er een echte eyecatcher van. Of wat dacht je van lambrisering aan de zijkant van de trap in de hal? Dit houten raamwerk op de wand geeft een unieke sfeer en past bij de meeste woonstijlen. Een grote spiegel als lambrisering is niet alleen chic maar zorgt ook dat de dichte trap ruimtelijker voelt.

Lees verder onder de advertentie

Een open trap dichtmaken: kosten en materialen

Of je nu een klassieke of moderne trap in huis wilt, de juiste materialen maken van elke trap een overtreffende trap. Per materiaal en oplossing verschillen de kosten. Wil je alleen stootborden om de trap dichtmaken? Dan reken je per trede. Gemiddeld heeft een trap er zo’n 15. Afhankelijk van wat je kiest – vloerbedekking, mdf, laminaat, linoleum, pvc of echt hout – ben je per trede gemiddeld tussen de € 50 en € 150 kwijt, inclusief materiaalkosten en plaatsing. Als je de open trap dicht wilt maken met zijkant, ben je een stuk meer kwijt. Je moet een wand plaatsen en in het geval van een kast een uitsparing bouwen. Als je daar ook een deur bij wilt, ligt het totaalplaatje hoger. Om een open trap compleet dicht te maken ben je tussen de € 1000 en € 3000 kwijt. Vraag voor zo’n traprenovatie altijd verschillende offertes aan.

De inspiratie gevonden om de open trap dicht te maken? Til ’m een treetje hoger met een traprenovatie en ontdek alle mogelijkheden en kosten.

Moois voor in het trapgat…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra