5x moderne trappen: zo creëer je een stairway to heaven

Trap, loopbrug, plantentafel, turnring en mat Marktplaats, verfkleur trap RAL 7009, Karwei, koperen kerklamp origineel, zwarte lampen Lamp en Licht, bank ByDennis. Beeld JA | vtwonen 03-2022 | styling Ilona Jongepier  | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 03-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Behalve als je op de begane grond woont, loop je elke dag wel een paar keer de trap op en neer. Een trap is praktisch maar ook een bepalend onderdeel van de ruimte. Hij mag dus zeker gezien worden. Of je nu gaat verbouwen of de oude trap in een nieuw jasje wilt steken: met een moderne trap zit je in elke woonstijl gebakken. Alleen wat zijn de elementen van moderne trappen en aan welke materialen kun je denken? Lees verder en til de trap – trede voor trede – naar een hoger niveau.

Lees verder onder de advertentie

De kenmerken van een moderne trap

Je kunt verschillende woonstijlen bestempelen als modern. Maar wat houdt modern precies in? Denk aan strakke lijnen en rustige kleuren, maar ook aan minimalistisch en robuuste materialen, zoals je ook ziet in de industriële woonstijl. Modern is divers en dat is voor moderne trappen niet anders. Ook qua materiaalkeuze kun je allerlei kanten op. Een strak afgewerkte houten trap met houten treden past meer in een landelijk-moderne woonstijl, terwijl een betonnen of stalen trap met glazen wand als leuning beter bij een modern industrieel interieur past. Een bepalende factor van een moderne trap is een bijzondere trapleuning. Denk bijvoorbeeld aan een zwart roestvrijstalen moderne trapleuning, een leuning van donker eikenhout of juist een trapleuning die in de muur is weggewerkt. Of wat dacht je van een trapleuning én roomdivider ineen? Bij een open trapgat komt een moderne balustrade extra goed uit de verf, bijvoorbeeld van glas of een geraamte van staal met een uniek patroon. Wat je daarnaast vaak ziet bij moderne trappen is stijlvolle ledverlichting. Je plaatst hem achter de trapleuning of onder elke trede. Hiermee creëer je langs de gehele trap een stijlvolle zachte gloed. Zo zie je niet alleen goed waar je loopt, maar wordt het ook nog eens een ware eyecatcher. Inspiratie opdoen? Deze bewoners maakten een blikvanger van hun trap.

De verschillende soorten moderne trappen in huis

Er kunnen behoorlijke verschillen zitten tussen trappen. Zowel qua ‘dichtheid’ als vorm. Een trap vind je meestal in de hal of in de woonkamer. Daarom is het belangrijk dat de trap aansluit op de rest het interieur. Ontdek de zeven verschillende soorten trappen en hoe je ze met het juiste materiaal, of een combinatie daarvan, modern maakt:

  • De gesloten trap
Lees verder onder de advertentie

Een dichte trap heeft planken – zogenaamde stootborden – onder de treden. Je kunt er dus niet doorheen kijken. Gesloten trappen vind je vooral in oude huizen, waar de trap tussen twee muren of tegen een muur is geplaatst. Met een dichte trap kun je mooie contrasten toevoegen tussen de treden en stootborden, bijvoorbeeld door kleuren te gebruiken die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel van Itten. Zwart en wit of groen en roze contrasteren bijvoorbeeld mooi met elkaar. Denk bij een moderne gesloten trap aan stevige treden en stootborden van hetzelfde natuurlijke eikenhout en een houten trapleuning die past bij de rest van de trap. Door ledverlichting te combineren met natuurlijke materialen, creëer je een mystiek effect met een moderne twist. Heb je een gesloten trap, maar wil je meer licht in de ruimte? Ga dan voor een trap van glazen treden én stootborden van glas. Niet alleen schijnt het (dag)licht er zo doorheen, het geeft de ruimte een moderne touch.

  • De open trap

In tegenstelling tot de gesloten trap heeft een open trap geen stootborden en kijk je zo tussen de traptreden door. Dit geeft een ruimtelijk gevoel en zorgt voor meer lichtinval. Een schoolvoorbeeld van een moderne open trap is een zwevende trap, waarbij de treden in de muur worden geplaatst en lijken te zweven. Doe dit bijvoorbeeld met robuust eikenhouten treden in naturel, wit of zwart en een minimalistische roestvrijstalen trapleuning met daaronder led-verlichting.

Lees verder onder de advertentie
Kruk kringloop € 7,50 (kringloopwinkelleiderdorp.nl) bekleed met stof per meter € 39,95 (stof.nl). Dweil € 59,99, bezem € 22,99, zwarte pot € 17,99 en zwarte lepel € 12,99 (zarahome.com). Ronde houten snijplank € 29,99, zak popcornmaïs € 5,99, bruine vaas € 39,99, zwarte kruk € 59,99 (hm.com). Droogbloemen (waterdrinker.nl). Stenen prijzen op aanvraag, ronde serveerschaal € 480,- (homestede.nl). Wandrek Reizo € 132,- (sukha.nl). Fles olijfolie € 17,95 (nicolasvahe.com). Beige bord € 22,90, donkerbruin bord € 22,90, mokje € 9,90, theedoek € 27,90, mokken met oor per stuk € 17,-, wit dienblad op aanrecht prijs op aanvraag, schoteltje op trap per stuk € 7,90 (letoile.store). Zwarte mok op trap € 19,- (fermliving.com). Borden Pure Serax per stuk € 17,99 (vtwonen.nl).  Beeld JA | vtwonen 09-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge
Beeld JA | vtwonen 09-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge

Bij de zwevende trap worden de treden in de muur geplaatst

  • De steektrap
Lees verder onder de advertentie

Een steektrap is simpel en doeltreffend omdat deze recht vooruit ‘steekt’. In de steektrap zit geen draaiing waardoor je hem in vrijwel elk huis plaatst. Voor kleinere ruimtes is hij echter minder geschikt, omdat hij veel ruimte in beslag neemt. Een steektrap kan zowel open, gesloten als zwevend zijn. Een moderne steektrap kan in vele vormen in huis staan. Een robuust houten gesloten trap van kersenhout bijvoorbeeld, dat uit één blok lijkt te bestaan. Met om de vijf treden een ledspot in de muur. Of een minimalistische open steektrap van gepoedercoat staal met een zwarte trapleuning in hetzelfde materiaal. Simpel maar doeltreffend.

Een moderne steektrap kan in vele vormen in huis staan

Marmoleum vloer kleur Leem, per m² € 48M.m.v. menuspace.com (eettafel van Menu, bruine stoel), edha-interieur.nl (eetkamerstoelen van Gallotti & Radice), norr11.com (fauteuil Little Big Chair), ethnicraft.com (bank), prinsheerlijkantiek.nl (houten hoedenmallen, houten lampenvoet), domedeco.com (houten vazen op tafel), studiomilo.nl (trap), byjoa.nl (vaas van keramiek op tafel). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 08-2022 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Alexander van Berge | productie Tanja Saarberg
Beeld JA | vtwonen 08-2022 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Alexander van Berge | productie Tanja Saarberg
Lees verder onder de advertentie

De vloer hierboven komt uit de vtwonen collectie. Meer weten? Verkoopadressen vind je hier

  • De draaitrap (en andere trappen met een slag)

Trappen met een draai zijn er in verschillende soorten. Er zijn trappen die aan de onderkant een draaiing hebben, de zogenaamde onderkwart trap. De bovenkwart trap heeft een draaiing aan, je raadt het al, de bovenkant. Een tweekwart trap heeft een draaiing aan de onderkant én bovenkant en een halfslag trap draait op de helft. Dan heb je ook nog de spiltrap die om zijn eigen as draait en de wenteltrap die daarop lijkt, maar net even anders is. Gaat het je duizelen van al deze draaiingen? Ga dan maar even zitten. Een voorbeeld van een moderne draaitrap is een zwevende trap van zwart staal met een houten trapleuning. Of een trap die om zijn eigen as draait, met een stalen ‘as’ en glazen treden van dik groen glas met een roestvrijstalen leuning die subtiel meedraait met het geheel.

Lees verder onder de advertentie
  • De bordestrap

Een bordestrap is een statige trap met één of meerdere grote plateaus. Deze vlakke stukken zorgen voor een luxe gevoel. Een bordestrap draait makkelijk een kwartslag naar links of rechts zonder dat je gebruik hoeft te maken van ingewikkelde vormen. Dit type trap neemt over het algemeen veel ruimte in beslag, je ziet ‘m daarom vaak in grote huizen. Hoe een moderne bordestrap eruitziet? Combineer de statige look van de trap met robuuste treden van hout of glas en een zwart gepoedercoat frame en trapleuning.

Ben je overtuigd van moderne trappen en wil je graag je eigen stairway to heaven creëren? Ontdek alle mogelijkheden en de kosten van een traprenovatie.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Bron: Beeld 1: vtwonen 03-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen . Beeld 2: vtwonen 09-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge . Beeld 3: vtwonen 08-2022 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Alexander van Berge | productie Tanja Saarberg .