WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een treetje hoger met een traprenovatie: alle mogelijkheden & kosten

Kan de trap wel een flinke opfrisbeurt gebruiken? Dan hoef je niet direct met de sloophamer te zwaaien. Je kunt een trap tegenwoordig ontzettend mooi (laten) renoveren, waardoor die er weer als nieuw uitziet. Wat kost een traprenovatie en waar moet je rekening mee houden?

trap hal
Pvc-vloer betonlook Dynamic Cemento 609 met plint, prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis.nl). Trap bekleed met decor San Diego Oak, prijs op aanvraag, trapleuning rond, kleur Oak, prijs op aanvraag (upstairs.com). Vaas XL € 199,- (eijerkamp.nl). Olijfboom prijs op aanvraag (silk-ka.com).

Wat is een traprenovatie?

Bij een traprenovatie wordt de trap helemaal opnieuw bekleed. Dit bekleden kan met verschillende materialen. Denk aan tapijt, laminaat, PVC, eikenhout en HPL (high pressure laminate) of CPL (continues pressure laminate). Daarnaast kun je de trap nog mooier maken door allerlei extra opties. Wat dacht je van ledverlichting onder de treden, een trapleuning, stootborden of anti-slipstrips?

Kosten

Een traprenovatie is een stuk goedkoper dan een volledig nieuwe trap. Als renovatie dus mogelijk is, ga dan altijd voor renovatie in plaats van een volledig nieuwe trap. Bovendien is het een stuk duurzamer. De kosten van een traprenovatie lopen erg uiteen, afhankelijk van het soort trap en van je wensen.

De prijs van een traprenovatie is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Heb je een open of gesloten trap?
  • Heb je een rechte trap of zitten er één of meer bochten in?
  • Uit hoeveel treden bestaat de trap?
  • Met wat voor materiaal wil je ‘m laten renoveren?
  • Wil je ook nog luxe accessoires zoals ledverlichting, anti-slipstrips en een trapleuning?

De gemiddelde kosten van een traprenovatie zijn zo’n € 2300. Meestal komen de kosten ergens uit tussen de € 2200 en € 2500. Heb je een rechte, open trap? Lucky you, want dan ben je het goedkoopst uit: gemiddeld zo’n € 1800. Hier hoeven tenslotte de minste materialen voor gebruikt te worden. De ruimtes tussen de treden hoeven niet bekleed te worden en alle treden hebben dezelfde afmetingen. De open trap met een kwart draai is de op één na goedkoopste. Gemiddeld kost de renovatie hiervan zo’n € 2300. Heb je een dichte trap? Dan ben je wat meer geld kwijt. Denk bij een gesloten, gedraaide trap aan gemiddeld zo’n € 3200.

LEES OOK
6x inspiratie opdoen met bijzondere trapleuningen

Materialen voor traprenovatie

Om de trap te renoveren heb je de keuze uit verschillende materialen. Deze hebben natuurlijk allemaal hun eigen prijskaartje. De populairste materialen zijn momenteel:

PVC

Een traprenovatie met PVC kost je gemiddeld zo’n € 45 per overzettrede, inclusief btw (exclusief montage). PVC is een populair product voor traprenovatie en dat is niet zomaar: het is onderhoudsvriendelijk en voorzien van antislip en je hebt de keuze uit allerlei kleuren en designs. Denk bijvoorbeeld aan een stoere beton- of chique houtlook.

HPL of CPL

Ook HPL en CPL zijn momenteel populaire materialen voor traprenovatie. Je bent wel wat meer kwijt: zo’n € 70 inclusief btw per overzettrede. Dit prijskaartje is niet zo gek: zowel HPL als CPL is opgebouwd uit een keiharde kunststof onderlaag met daarop een laag met natuurgetrouwe print, zoals betonlook of een eikenhouten print. Hierdoor krijg je een bijna onverwoestbare traptrede, die vrijwel onderhoudsvrij is.

Laminaat

Klein budget? Ga dan voor een traprenovatie met laminaat. Voor gemiddeld zo’n € 35 per overzettrede ben je klaar. Voor een trap is het wel belangrijk dat je een laminaat van hoogwaardige kwaliteit kiest, omdat de trap veelvuldig gebruikt wordt. Ga daarnaast voor stroef laminaat of plaats er anti-slipstrips op om uitglijden te voorkomen. Laminaat is onderhoudsvriendelijk, heeft veel verschillende dessins en is slijtvast én de prijs-kwaliteitverhouding is erg goed.

Eikenhout

Voor een natuurlijk materiaal met een chique look ga je voor een traprenovatie met eikenhout. Eikenhout is wel relatief duur: zo’n € 65 per overzettrede. Het is verkrijgbaar in verschillende kleurtonen. Eikenhout gaat lang mee, is relatief onderhoudsvrij en ziet er natuurlijk prachtig uit. Wil je dat het eikenhout lang meegaat? Dan kun je de treden na een aantal jaar (opnieuw) schuren.

Hoe lang duurt een traprenovatie?

Een traprenovatie duurt in principe niet lang: zo’n 1 á 2 dagen. Hoe langer de renovatie duurt, hoe hoger de kosten uiteraard zijn als je iemand inhuurt.

LEES OOK
5 tips om je trap veiliger te maken voor kinderen

Hoe kun je besparen op een traprenovatie?

Hartstikke leuk en mooi, zo’n traprenovatie, maar het kost natuurlijk wel weer wat. De beste bespaartip: ga zelf aan de slag. Dan hoef je alleen voor de materialen te betalen en niet voor de werkuren. Dit kan je zo’n 40 procent besparen! Ben je niet zo’n klusser? Dan kun je ook een kleiner gedeelte van het werk zelf doen. Denk aan de oude bekleding eraf halen en de trap alvast schuren. Communiceer dit natuurlijk wel goed naar het bedrijf dat de renovatie verder gaat doen.

Soms is een trap helemaal renoveren niet eens nodig. Van een likje verf kan het ook enorm opknappen. Kijk dus goed of een renovatie nodig is en ga anders zelf met een verfkwast aan de slag.

Laat je de trap toch renoveren, vergelijk dan meerdere offertes. Als je een specialist uit de buurt kunt vinden, kan dit bijvoorbeeld voorrijkosten schelen. Heb je meerdere klussen in huis die gedaan moeten worden? Als je alles tegelijk door hetzelfde bedrijf laat doen, kun je ongetwijfeld (voorrij)kosten besparen en op korting rekenen.

Handige opbergers in de hal…

nog meer: Een nieuwe trap