5 tips om je trap veiliger te maken voor kinderen

beeld vtwonen Beeld

In de meeste gevallen zit de trap in het zicht, of dit nu in de woonkamer of hal is. Natuurlijk is een mooie trap fijn, maar veiligheid is minstens zo belangrijk, helemaal als er kinderen in huis zijn. Met deze 5 tips gaan mooi en veilig hand in hand. (in samenwerking met Upstairs Traprenovatie)

Lees verder onder de advertentie

1. Kies voor een dichte trap

Het ziet er misschien iets minder luchtig en transparant uit, maar een dichte trap is een stuk veiliger dan een open variant. Bovendien zorgt een dichte trap voor minder warmteverlies, ook niet onbelangrijk. Heb je thuis een open trap? Bij Upstairs zijn ze gespecialiseerd in het dichtmaken hiervan, dit kan helemaal volgens jouw persoonlijke interieurwensen, in de meeste gevallen binnen één dag en er komt geen breekwerk aan te pas.

2. Gebruik traphekjes

Waar jonge kinderen in huis rondlopen, zijn traphekjes aan te raden. Door boven- en onderaan de trap hekjes te plaatsen, voorkom je gevaarlijke klauterpartijen aan beide kanten. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten, kleuren en maten veiligheidshekjes, dus ook eentje die past bij jouw woon- en trapstijl.

3. Zorg voor stevige leuningen

Het lijkt zo simpel, maar een goede leuning is misschien wel één van de belangrijkste kenmerken van een veilige trap. Zorg dat de trapleuning stevig vastzit en dat je ‘m goed kunt vastpakken. Zijn er kinderen in huis, dan kun je overwegen een extra leuning op kinderhoogte op te hangen. En omdat zo’n trapleuning een groot deel van het totaalplaatje uitmaakt, is er op dit gebied van alles mogelijk: van sfeervol hout tot modern rvs en van stoer blauwstaal tot ambachtelijk leer.

4. Voorkom gladde treden

Traplopen is altijd oppassen geblazen. Op sokken van boven naar beneden rennen is vragen om moeilijkheden, maar de kans op ongelukken wordt een stuk kleiner met een goede antislip laag. De speciale overzettreden van Upstairs worden over de bestaande treden heen geplaatst, hoeven nooit meer geschuurd of geschilderd te worden en zijn bij alle decors standaard voorzien van antislip. Combineer een houtdecor overzettrede bijvoorbeeld met Blackboard stootborden. Hier kunnen jij en je kinderen gewoon op krijten. En heb je even geen zin in afleiding, de stootborden zijn zo weer schoon, maar die stoere zwarte look blijft.

beeld vtwonen Beeld

5. Zien waar je loopt

Toegegeven, verlichting in de trap is vooral luxe om te zien. Maar moeten jij of je kinderen nog wel eens in het donker de trap op of af, dan is verlichting ook heel praktisch. De Upstairs LED-lampjes zijn super zuinig, waardoor je ze dag en nacht kunt laten branden. Er zijn ronde en vierkante lampjes, maar ook ultra-dunne strips die zorgen voor mooi indirect licht. Voor nog meer zekerheid is er ook een speciaal aluminium profiel. Hiermee is het uiteinde van de traptrede beter zichtbaar en voelbaar, waardoor uitglijden nog onwaarschijnlijker wordt.

Wil je weten welke stijl trap bij jou past? Doe de vtwonen test

Lees verder onder de advertentie