Lucht-lucht warmtepomp: alles wat je wilt weten

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen special 09-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen special 09-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Een lucht-lucht warmtepomp is een handig apparaat voor in huis. Het is een soort airco waarmee je de woning op een milieuvriendelijke manier verwarmt of koelt. Ontdek alles wat je wilt weten over dit praktische apparaat.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp verwarmt de woning door buitenlucht naar binnen te zuigen, deze te verwarmen en vervolgens de ruimte in te blazen. De warme lucht zorgt voor een aangename temperatuur in de ruimte waar de pomp hangt. Een lucht-lucht warmtepomp werkt op elektriciteit en is dan ook een goed alternatief voor een elektrische verwarming of cv-ketel.

Hoe werkt het?

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit zuigt buitenlucht aan en zorgt ervoor dat de lucht wordt verwarmd zodra deze zich in de pomp bevindt. Deze unit kan op de grond worden geplaatst, aan de muur of op een plat dak. De binnenunit van de lucht-lucht warmtepomp blaast de verwarmde lucht via een ventilatierooster de woning in. Je kunt de binnenunit op de vloer, aan de muur of aan het plafond bevestigen. De binnenunit wordt gekoppeld aan de buitenunit.

Het is mogelijk om maximaal acht binnenunits aan één buitenunit te koppelen. De verschillende binnenunits bedien je los van elkaar. Zo bespaar je een hoop geld, je hoeft immers maar één buitenunit aan te schaffen. Bijkomend voordeel is dat de buitenmuur niet vol apparatuur hangt.

Lees verder onder de advertentie

Een lucht-lucht warmtepomp heeft buitenlucht nodig om warmte te kunnen generen. Het is daarom niet mogelijk om een lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit te gebruiken. Wil je de woning verwarmen, maar wil je liever geen buitenunit, bijvoorbeeld omdat je hier geen plek voor hebt? Kies dan voor een lucht-water warmtepomp. Met een grote lucht-water warmtepomp kun je tevens je douchewater verwarmen.

Dit kost een lucht-lucht warmtepomp

Als je de woning wilt verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp wil je natuurlijk weten wat zo’n pomp kost. De prijzen beginnen bij ongeveer € 2500,- voor één binnen- en één buitenunit. Als er meerdere binnenunits worden geïnstalleerd in de woning lopen de prijzen op. Voor één buitenunit en twee binnenunits betaal je gemiddeld tussen de € 4000,- en € 5000,-. Dat is inclusief installatie door een vakman.

Wil je meer lezen over verwarmen via een warmtepomp?
Ontdek alles over warmtepompen

Lees verder onder de advertentie

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp heeft verschillende voor- en nadelen. Het is verstandig om je hierin te verdiepen voor je een keuze maakt voor deze of een andere vorm van verwarming. Ontdek de voordelen van een lucht-lucht warmtepomp:

  • Prijs: eén van de grootste voordelen van een lucht-luchtwarmtepomp is de prijs. Een lucht-lucht warmtepompsysteem is namelijk een stuk goedkoper dan andere soorten warmtepompsystemen. Niet alleen qua installatie, maar ook qua opwekking van energie. Een lucht-lucht warmtepomp werkt gemiddeld voor 75 procent op warmte uit de buitenlucht (gratis energie) en slechts 25 procent op elektriciteit. Dit maakt een lucht-lucht warmtepomp niet alleen een betaalbare, maar ook een milieuvriendelijke optie.
  • Flexibiliteit: een lucht-lucht warmtepomp kan als verwarming én als airco worden gebruikt. Wanneer je de lucht-lucht warmtepomp als airco gebruikt keert de werking van het apparaat om. Een airco produceert namelijk geen koude lucht, maar koelt warme lucht af door de warmte eraan te onttrekken. De binnenunit van de lucht-lucht warmtepomp zuigt warme lucht op uit de ruimte waar hij staat. In het apparaat stroomt koelvloeistof die de warmte verdampt en zo de warme lucht afkoelt. De koude lucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen via het ventilatierooster.
  • Snelle werking: een lucht-lucht warmtepomp verwarmt of koelt de ruimte waar hij in is geplaatst zeer snel.
  • Eenvoudige installatie: bij warmtepompen die energie halen uit het grondwater of de warmte in de bodem moeten leidingen gegraven worden. Dit maakt de installatie ervan een tijdrovend en prijzig proces. Bij een lucht-lucht warmtepomp is dit niet nodig. Binnen een paar uur heeft een ervaren installateur de pomp in de woning aangebracht.
beeld vtwonen Beeld Illustratie: Josselin Bijl\n
Beeld Illustratie: Josselin Bijl\n
Lees verder onder de advertentie

Een lucht-lucht warmtepomp kan als verwarming én als airco worden gebruikt.

LEES OOK
Duurzaam het huis verwarmen met de lucht-water warmtepomp

De nadelen van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp kent ook wat nadelen. De grootste aandachtspunten zijn:

Lees verder onder de advertentie
  • Een lager rendement bij koud weer: een lucht-lucht warmtepomp verwarmt de ruimte waar hij in is geplaatst door middel van de lucht die hij van buiten naar binnen zuigt. Hoe kouder de lucht die de pomp naar binnen zuigt, hoe harder de pomp moet werken en hoe meer elektriciteit ‘ie verbruikt. Hoe kouder het wordt, hoe lager dus het rendement van de lucht-lucht warmtepomp.
  • Vooral geschikt in kleine, goed geïsoleerde ruimtes: hoe groter de ruimte, hoe meer warme lucht erin moet worden geblazen om hem goed te verwarmen. Omdat het opwarmen van een grote ruimte met warme lucht lang kan duren, is de lucht-lucht warmtepomp vooral geschikt in kleinere woningen of goed geïsoleerde ruimtes. Het isoleren van de woning kost misschien even iets, maar het levert je uiteindelijk ook veel op. Ontdek hoe je het isoleren van de woning financiert.
  • Het geluid van de buitenunit: een lucht-lucht warmtepomp is niet geluidloos. Vooral de buitenunit produceert flink wat geluid. Houd rekening met zo’n 40 tot 50 decibel. Dit is vergelijkbaar met het geluid wat een koelkast maakt die aanslaat.

Tip: combineer de warmtepomp met zonnepanelen

Een lucht-lucht warmtepomp maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen, maar werkt op elektriciteit. Wil je extra duurzaam wonen? Combineer de pomp dan met kleine zonnepanelen op het dak om het extra duurzaam te maken. Zo maakt de warmtepomp alleen gebruik van duurzame stoom.

Met een lucht-lucht warmtepomp verduurzaam je de woning. Wil je nog meer groene stappen zetten? Met deze drie tips voor duurzaam wonen kom je een heel eind.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen special 09-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 2: Illustratie: Josselin Bijl