WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zó verleng je de levensduur van een leren bank

De aanschaf van een nieuwe leren bank kan best prijzig zijn. Nadat je de investering hebt gedaan, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Met deze handige én toegankelijke tips verleng je de levensduur van je nieuwe pronkstuk in huis.

woonkamer zwarte bank

Slijtage van je leren bank voorkomen

De bank is een gebruiksvoorwerp waar heel wat tijd op doorgebracht wordt. Van gezellige avondjes voor de tv en dutjes onder een plaid tot etentjes met het bord op schoot. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat er mettertijd dus slijtage optreedt. En dat komt het uiterlijk van die mooie leren bank niet ten goede…

Zonlicht

Gelukkig kun je het bankstel met een paar tips langer mooi houden. Voorkomen is in het geval van een leren bank echt de beste aanpak. De eerste stap? Zorg ervoor dat de bank niet dagelijks uren in het felle, directe zonlicht staat. Dit kan op de lange termijn namelijk zorgen voor verkleuring van het leer. Doe bijvoorbeeld de gordijnen halfdicht wanneer de zon recht op de zithoek schijnt, of verander de opstelling ietwat zodat-ie minder zon vangt.

De juiste temperatuur

Terwijl het heerlijk is om er warmpjes bij te zitten in de woonkamer, komt het ’t leer van je bankstel niet ten goede. Wanneer leer in aanraking komt met te warme temperaturen, kan dit direct schade aanbrengen. Plaats je zetel dus niet tegen de verwarming aan. De beste afstand is minimaal 30 centimeter van de warmtebron af.

LEES OOK:
Bankhangen deluxe: dit plaid past bij jouw woonstijl

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door vtwonen (@vtwonen)

Vooral in de zomer is het belangrijk om het bankstel op de juiste plek te zetten om verkleuring te

voorkomen.

Schoonmaken

Kruimels, stof en haren verzamelen zich in een handomdraai op het bankstel. Toch is het uit den boze om met heftig schoonmaakmiddel in de weer te gaan tijdens het poetsen. Chemische producten, schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen kunnen het oppervlakte van het leer aantasten. Hier lees je hoe je leer wel op de juiste manier reinigt.

Staan? Zítten!

De kans is groot dat je dikwijls even kort op de bank gaat staan. Bijvoorbeeld om slingers op te hangen, een schilderij boven de zithoek te plaatsen of tijdens een spontane stoeipartij met de kids. Toch kun je dit beter niet doen. De reden? De vering in de bank krijgt bij staan té veel druk op een plek en daar is hij niet op berekend. Om nare kuilen te voorkomen, is staan op de bank dus echt niet slim.

Echt alleen leunen

De armleuning is bedoeld om je arm voorzichtig op te laten leunen, maar daar wordt-ie in de meeste huishoudens niet alleen voor gebruikt. De leuning van je bank fungeert waarschijnlijk ook als hoofdkussen tijdens een dutje of standplaats voor dienbladen vol lekkers. Handig? Ja! Slim? Dat niet. De armleuningen zijn een stuk kwetsbaarder en kunnen zwaar gewicht niet goed aan, waardoor verzakking en beschadiging op de loer ligt.

nog meer: Duurzaam