Boenen en borstelen: een leren bank of meubel schoonmaken

Tafel Loop Stand van Hay, 180×87,5×180 cm (bxl) € 769,-, servies van voor naar achter: bord met gestreepte rand, 21,5 cm (Ø) per 4 € 35,80 (ook aan de wand), witte borden met groene streep, 28 cm (Ø), per stuk € 26,95 (ook aan de wand), zeegroen bord, 20,5 cm (Ø), per stuk € 17,60, diep bord met appels, 30 cm (Ø), per stuk € 17,30, zeegroene kom, 16 cm (Ø), per stuk € 18,10, donkergroen bordje met geschulpte rand, 18 cm (Ø), per stuk € 19,75 (ook aan de wand), linnen tafelkleed Gracie van Broste Copenhagen, 160×300 cm € 76,99, plaid op bank, 130×160 cm € 21,65 (vtwonen.nl). Groene schaal op voet, 30 cm (Ø) € 79,95, erop groene kom, 16 cm (Ø), per 2 € 23,95, groene glazen kan, 16×15 cm (Øxh) € 34,95, glazen kandelaar vanaf € 17,95, geribbelde vaas 32 cm (h) € 59,95 (hkliving). Leren kussen, 40×180 cm € 329,- (nahka.nl). Hanglamp Skye, 20 cm (Ø), per stuk € 75,-, stoel Tyler op kruispoot € 379,- (zuiver.com). Houten bankje € 75,- (vandijkenko.nl). Foto’s privébezit. Beeld vtwonen 05-2022 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma
Beeld vtwonen 05-2022 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma

Leren meubels zijn over het algemeen niet goedkoop, maar wél een investering. Dan wil je natuurlijk ook dat de kwaliteit van het leer zo optimaal mogelijk blijft, en natuurlijk schoon. Leer schoonmaken vergt vaak een net wat andere aanpak dan het schoonmaken van textiel. Handig dus om je eerst in te lezen. Zó maak je een leren bank of meubel schoon.

Lees verder onder de advertentie

Soorten leer

Voordat je aan de schoonmaak begint, is het belangrijk om vast te stellen met welk soort leer je te maken hebt. Leer is een natuurlijk materiaal dat in allerlei soorten afwerkingen komt. De meestvoorkomende soorten zijn glad leer, ruw leer en suède. Deze soorten leer moet je allemaal op een aparte manier behandelen.

LEES OOK
10x de mooiste leren fauteuils voor een tijdloos interieur

Glad leren bank of meubel schoonmaken

Als je een glad leren bank of meubel moet schoonmaken, heb je mazzel. Deze leersoort is namelijk het eenvoudigst om te reinigen. Met een vochtig microvezeldoekje maak je de meeste kleine vlekken schoon. Kook het water voordat je ermee gaat poetsen, zodat er geen kalkvlekken in het leer ontstaan.

Lees verder onder de advertentie

Wondermiddelen voor hardnekkige vlekken

Verwijder hardnekkige vlekken van een leren bank of ander meubel met ossengalzeep of groene zeep. Door de milde kwaliteiten voorkom je dat het middel uitbijt. Gebruik een klein beetje zeep met water dat je eerst gekookt hebt.

Vloertegel Raw in kleur Sand, 60×120 cm, per m² | M.m.v. justhaasnoot.nl (staande lamp, bank Julep van Tacchini, salontafel Guéridon Bas van van Vitra, witte bijzettafel Lato van &Tradition, fauteuil van hout met leer van House of Finn), zarahome.com (witte metalen kandelaars, stenen vaas), suhka.nl (textielkunstwerk, kom en mok). Overig privébezit. Beeld vtwonen 11-2021 | productie Tanja Saarberg |  styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 11-2021 | productie Tanja Saarberg |  styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Ruw leer schoonmaken

Ruw leer moet op een andere manier worden schoongemaakt dan glad leer. Ruw leer kan namelijk niet zo goed tegen water. Gebruik daarom geen natte doek. Dan is er namelijk een kans dat er grotere vlekken ontstaan die er niet meer uit gaan. Om vlekken te voorkomen, stofzuig je de bank regelmatig. Zo krijgen eventuele kruimels en andere etensresten niet de kans om vlekken te veroorzaken.

Lees verder onder de advertentie

Hardnekkige vlekken op ruw leer

Ingedroogde vlekken kun je proberen op te poetsen met een interieurborstel of leerborsteltje. Bij hardnekkige vlekken kun je het best aan de slag met een speciaal reinigingsmiddel voor leer. Je zou eventueel ook met stoom of een stoomreiniger aan de slag kunnen gaan. Bij deze techniek zijn voorzichtigheid en precisie een vereiste, want je wilt niet dat de stof te nat wordt.

Suède schoonmaken

Ook voor suède geldt: vermijdt het gebruik van water. Om suède optimaal schoon te maken, gebruik je een suèdeborstel. Die hebben een stalen kant, waarmee vlekken en plekken van suède kunnen worden gereinigd. Zorg dat het suède droog is en wrijf met de staalborstel over de vlek. Ook voor het herstellen van slijtageplekken kun je deze borstel inzetten. Heb je te maken met hardnekkige vlekken? Dan kun hier een gum voor gebruiken. Deze speciale gum wordt vaak gebruikt voor schoenen, maar is ook goed in te zetten voor het schoonmaken van een leren bank.

Leren items shoppen

Lees verder onder de advertentie