Voormalige garage in Bordeaux

beeld vtwonen Beeld

Het kan raar lopen met een pand. De ene eeuw biedt het onderdak aan bankiers, de volgende aan kapotte auto’s en tenslotte aan een gezin van drie: Aurore, Clément en baby Charlie wonen in hartje Bordeaux, in een huis met historie.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Stomverbaasd

Twee kale ruimtes en een verwilderde tuin. Meer was het niet wat Aurore en haar man Clément aantroffen bij de bezichtiging van een voormalige garage. O ja, de plankenvloer van de bovenbuurvrouw, want hier en daar is het plafond naar beneden komen zeilen. ‘Waar nu onze woonkamer is, zagen we de restanten van een paardenbox, een overblijfsel uit de tijd dat hier een banque de poste was gevestigd, in de negentiende eeuw. Er zat zelfs hooi in de korf! En dat in hartje Bordeaux, ik was stomverbaasd.’ De garage staat al een hele tijd te koop, maar in tegenstelling tot eerdere belangstellenden laten Aurore en Clément zich niet afschrikken door de abominabele conditie ervan. Aurore: ‘Au contraire! Alles moest worden gedaan, en dat gaf ons juist de vrijheid om het helemaal aan te pakken zoals we wilden. De plannen rolden zó van tafel!’

Lees verder onder de advertentie

Herhaling geeft rust en ruimte

Tijdens de verbouwing zijn de werkmannen op een aantal prettige verrassingen gestuit, zoals oude straatkeien en balken. Die maken nu deel uit van het interieur, waarin op diverse plekken ook de oude stenen muren in zicht zijn gelaten, ‘als hommage aan de historie van dit huis’. Ze geven het kleine huis een krachtige uitstraling en vormen een stoer contrast met de glad gestuukte en friswit geverfde wanden. Hun zandkleur komt vrijwel overeen met de warme tint van de massief eiken vloer die zowel op de parterre als op de mezzanine is gelegd. ‘Zo trokken we de verdiepingen mooi bij elkaar’, verklaart Aurore. ‘Bovendien: met verschillende vloeren oogt een huis kleiner.’ Herhaling geeft rust en ruimte, vindt de interieurontwerpster, en dus komt het eiken ook op andere plekken terug: het aanrechtblad is ervan gemaakt, de traptreden, het computerblad, en de klepzitting van een lange bank langs de wand, een multifunctioneel meubel dat dient als zitplek, opbergkist én camouflage van lelijke leidingen. Een slim ontwerp van manlief, die behalve bekwaam in verbouwen ook handig is als meubelmaker. Zo tekende hij ook voor de koffietafel, gemaakt van een pallet, een oude schuurdeur en bouwmarktwielen, en de eettafel, een houten plaat op vintage bistro poten.

Bron: vtwonen maart 2015 | Fotografie Julien Fernandez / amandinejules.com