Met liefde voor geschiedenis
Het waarborgen van de geschiedenis van het huis was erg belangrijk voor Heleen en Jan Maarten. In coronatijd kochten ze het 16de-eeuws grachtenpand dat in 1978 met liefde voor de geschiedenis is gerenoveerd. Een grote verbouwing was hierdoor niet nodig. Heleen: 'Daar zijn we voor gevallen. Ik houd van huizen met karakter. Of het nou een monument of nieuwbouw betreft. Het onverwachte vind ik charmant. Zoals een raam op een gekke plek of een mooie koof.' Ook houdt het stel van designklassiekers en vintage meubels en accessoires. Samen met de klassieke omgeving vormen ze een mooi contrast. Heleen en Jan Maarten hebben in het huis de geschiedenis mooi benadrukt. Lees hier meer over hun grachtenpand uit 1575.
LEES OOK
Recap: kijk binnen in huizen met een rijke geschiedenis
Aan de slag met kleur
Een next level kleur stond fantastisch volgens Heleen: 'Ik vind het interessant om met kleur de architectuur te benadrukken'. Balkenplafonds worden vooral gezien in huizen van voor 1920, zoals oude grachtenpanden en woonboerderijen. De balken hebben een ondersteunende en dragende functie voor de houten ondervloer. Naast dat de balken functioneel zijn, staat het stoer. Dus waarom zou je ze niet laten schitteren? Heleen en Jan Maarten verfden hun balkenplafond zwart met een blauwe waas. Dit zorgt ervoor dat de architectuur wordt geaccentueerd. Daarnaast komen donkere kleuren optisch op je af, waardoor deze superhoge ruimte iets knusser voelt.
LEES OOK
Woonidee: een zwart plafond als gedurfde blikvanger
Geweven matten
Geweven vloermatten zijn al een tijd erg populair, maar wist je dat deze eeuwen geleden ook al werden gemaakt? In de middeleeuwen werden matten geweven van onder andere gras en stro. Ze lagen vaak in kastelen en herenhuizen om de boel warm te houden. Heleen koos ervoor om de geschiedenis in huis te halen door matten van geweven zeegras neer te leggen. Naast dat zeegras matten een soortgelijke uitstraling hebben als de originele matten, is het materiaal duurzaam, waterbestendig én slijtvast.
Historische details
Ook lambrisering bestaat al honderden jaren. Het werd gebruikt om stenen muren te bedekken en huizen beter te isoleren. Tegenwoordig wordt het vooral als decoratie gebruikt. Het geeft een ruimte iets knus. Zo ook bij Heleen en Jan Maarten: 'In de woonkamer kozen we voor een lambrisering in een warme natureltint. Het geeft beslotenheid aan de ruimte: alsof je wordt omarmd. Het past bij de stijl van het huis. Dergelijke historische details vind ik leuk.'
TIP
Ben je iemand die graag de handen uit de mouwen steekt? Met deze DIY maak je lambrisering met opbergruimte.
Klassiek, maar toch modern
Om een modern tintje te geven aan de geschiedenis van het huis, kun je net als Heleen en Jan Maarten behang gebruiken. Behang wordt steeds vaker gebruikt. Het is een echte eyecatcher. Heleen en Jan Maarten gebruikten het in de keuken: 'We houden van spullen met een verhaal, met hier en daar een knipoog. Zoals het behang in de keuken, waarop een ouderwets tafereel is afgebeeld. Qua uitstraling past het bij dit oude huis, maar het is tóch helemaal van deze tijd.' Door een oude tint of ouderwets patroon te gebruiken, haal je gemakkelijk de klassieke sferen in huis.
LEES OOK
Van kunstig tot puur natuur: de trends voor behang in de slaapkamer