Verrassend creatief: zo pas je visgraattegels in de badkamer toe

Herkomst onbekend Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Super Snapper
Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Super Snapper

Tegels in de badkamer kennen we maar al te goed. Wil je het iets minder rechttoe rechtaan, dan zijn visgraattegels the way to go. Of je jezelf nu hotel chic wilt vertroetelen of liever baadt in basic. Met visgraattegels kies je voor een unieke badkamer in elke woonstijl.

Lees verder onder de advertentie

De visgraat badkamertegel

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: visgraattegels bestaan eigenlijk niet. Visgraat is namelijk een patroon waarin je tegels legt. De tegels die hiervoor gebruikt worden, ofwel ‘visgraattegels’, zijn lange, smalle tegels. Groot, klein, mat, glanzend, strak afgewerkt of juist handgemaakt; je hebt ze in allerlei vormen en maten. Strakgesneden, grotere tegels geven de badkamer een rustige uitstraling, terwijl je met handgemaakte tegels voor een wat lossere look gaat. Je kunt trouwens ook visgraattegels op de vloer leggen.

Speelse motieven met visgraattegels

Bij het visgraatmotief worden de tegels telkens in een hoek van 90 graden loodrecht op elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat een soort zigzagpatroon. Speelse varianten op het standaard visgraatmotief zijn een dubbele of zelfs een driedubbele visgraat, waarbij er meerdere rijen tegels in dezelfde hoek boven elkaar worden gezet. Dit geeft de muur weer een ander effect.

Met de lange, rechthoekige tegels kun je eindeloos variëren. Kijk daarom naast het visgraatmotief ook eens naar andere legpatronen. De Hongaarse punt is bijvoorbeeld een variant op het legpatroon visgraat. Hierbij worden de tegels aan de bovenzijden schuin afgesneden en in een hoek van 45 of 60 graden gelegd. De tegels komen niet loodrecht op maar met de punten precies naast elkaar, waardoor een pijlvorm ontstaat.

Lees verder onder de advertentie

Een visgraatbadkamer voor elke woonstijl

Voor elke woonstijl is er wel een type visgraattegel te bedenken. Ben je overtuigd van een visgraatbadkamer, maar twijfel je hoe je dit patroon in je stijl toepast? Bekijk onderstaande tips voor een badkamer met visgraattegels.

Lees verder onder de advertentie
  • Basic met één muur visgraattegels

Een basic badkamer draait om rust en een clean uitstraling. Met een visgraatmuur krijgt zo’n minimalistische badkamer net wat extra dynamiek. Start met een basis in een neutrale tint, zoals wit of beige. Kies voor grote, langwerpige tegels op de wand. Dat geeft een rustig en ruimtelijk gevoel. Voeg vervolgens op één muur matte visgraattegels toe in dezelfde kleur als de andere wandtegels. Bijvoorbeeld op de wand achter de wastafel of in de douche. Zo behoud je de rustige sfeer, maar voeg je toch diepte toe.

  • Industrieel met variatie in voegwerk
Lees verder onder de advertentie

De industriële badkamer is stoer, met donkere tinten en robuuste materialen. Denk bijvoorbeeld aan een betonlook gietvloer, een notenbruin wandmeubel en handdoekbeugels van staal. Door de tegels op de wanden in visgraatmotief te leggen, springen ze meteen in het oog. Ga voor een spetterend effect en voer de wand uit met glimmende zwarte visgraattegels. Met een donkere voeg houd je het geheel subtiel. Als je wilt knallen ga je voor een lichte voeg tussen donkere tegel, dan vallen de visgraattegels meer op. Combineer dit type badkamer met messing kranen en handgrepen voor de industriële finishing touch.

LEES OOK
6 spetterende ideeën voor een industriële badkamer

  • Romantisch afgewisseld met kleur
Lees verder onder de advertentie

Eigenzinnig, kunstzinnig en warm; dat is een romantische badkamer. Dit type badkamer leent zich bij uitstek voor extra creativiteit. Een mooie manier om met diepte te spelen: twee kleuren tegels combineren in een visgraatpatroon. Wissel twee kleuren in verticale banen af óf wissel ze onder elkaar af. Een douchewand met zwarte rand en gouden details maken het geheel helemaal af.

  • Design waar je naar blijft kijken

In een design badkamer mag het allemaal net even anders. Een meerkleurige visgraatwand zou hier zeker niet misstaan! Mix bijvoorbeeld visgraattegels in verschillende tinten van dezelfde kleur. Of leg tegels in één basiskleur en laat het patroon hier en daar verspringen door tegels in een accentkleur toe te voegen. Dit geeft de badkamer een geheel eigen stopkracht. Style de ruimte af met accessoires in ronde vormen en een zwart-wit geblokte badmat. En kijk dan maar eens wie er ‘s ochtends nog op tijd de deur uit komt.

Lees verder onder de advertentie

Mix visgraattegels in verschillende tinten van dezelfde kleur.

  • Landelijk met onderhoudsvrije tegels in houtlook
Lees verder onder de advertentie

Puur en stoer: dat wil je in een badkamer waar landelijkheid de boventoon voert. Hout mag in deze badkamer dus zeker niet ontbreken. Keramische houtlook tegels zijn ook een optie: ze hebben de uitstraling van hout, maar hebben een stuk minder onderhoud nodig. Natuurlijk leg je ze in visgraatmotief. De basis houd je verder rustig met witte muren, mat zwarte kranen en een zwarte omlijsting van de douchewand en spiegels. Een hoogpolige badmat en planten maken de landelijke badkamer compleet.

  • Klassieke hotel chic op z’n best

Een klassieke badkamer is zeker geen ouderwetse badkamer met witte tegels en wit sanitair. Denk juist aan een badkamer uitgevoerd in rijke materialen en donkere kleuren. Ga in de klassieke badkamer voor een marmeren muur in combinatie met een visgraattegel in een diepblauwe tint. Deze combinatie geeft de badkamer een luxe gevoel. Mat zwarte badkameraccessoires, dikke handdoeken en een grote ronde spiegel zorgen ervoor dat jij je in dit type badkamer eigenlijk elke dag een beetje op vakantie waant.

Lees verder onder de advertentie
  • Vintage visgraat

Oude tijden herleven in een vintage badkamer. Roep sfeer van de jaren ‘50 en ‘60 op met een klassieke wastafel met zuil of juist met een retro houten badkamermeubel. Een creatieve manier om daar visgraat in te verwerken is door met tegels een lambrisering op de wand te creëren. Hierbij betegel je minstens de helft van de wand. Heb je voldoende ruimte in de badkamer? Ga dan voor een vrijstaand bad met sierlijke poten. Dat wordt badderen als een gevierde Hollywood-ster.

Lees verder onder de advertentie

Ben je klaar om aan de slag te gaan met visgraattegels in de badkamer? Maak eerst een goed plan voordat je de badkamer gaat verbouwen. Werk toe naar een mooi eindresultaat met deze stappen.

Moois voor in de badkamer…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld via Unsplash | fotografie Super Snapper. Overige beelden via Instagram