WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De badkamer schoonmaken: alle klusjes op een rij

De badkamer schoonmaken: you love it or you hate it. Het is heerlijk als je weer zingend in een frisse, glanzende douche stapt, maar eh… het is nogal wat werk. Je badkamer maak je schoon in deze 8 stappen.

zeep op tegels
Handgemaakte tegel Quarter Cirkle met subtiele imperfecte look, 14x14x10 cm (sminkthings.co.uk). Japanse badsnippers, biologische zeep Marseilles, Japans zeepbakje, haarborstel van perenhout, massageborstel, natuurspons, ronde borstel, rechthoekige borstel (pantoufle-design.nl). Marmeren schaaltje, marmeren zeepbakje (stonedmarble.com). Handdoek van 100% biologisch linnen(bymolle.nl).

Schone badkamer

Ondanks dat je misschien liever in je pyjama je favo Netflix-serie kijkt, is het erg belangrijk om je badkamer goed te onderhouden. Doe je dit niet, dan vinden kalkaanslag en schimmel snel hun weg in de badkamer. Zonde! Maak ‘m daarom één keer per week schoon en ga zo nu en dan voor een grote schoonmaakbeurt. Handschoenen aan en gáán.

De douche

Maak een sopje van schoonmaakazijn en water, allesreiniger en water of gebruik een speciale badkamerreiniger. Poets allereerst de douchekop, douchekraan en tegels schoon met een borstel of spons. Haal ook het douchegootje uit de grond, verwijder alle haren en maak ‘m grondig schoon. Spoel de tegels en doucheputje af met de douchekop en spoel water over de douchekop zelf. Neem de tegels en douchekop daarna af met een droge doek. Zo voorkom je kalkaanslag. Zit er al kalkaanslag in je douche? Zo verwijder je die.


Tip: maak na het douchen de douche altijd even droog door een trekker over de muren te halen. Zo blijft de douche langer mooi en verminder je de kans op kalkaanslag. Tijd voor een uitgebreide schoonmaakbeurt voor je douchekop? Zo doe je dat.

Het bad

Maak een sopje van allesreiniger en water of schoonmaakazijn en water of gebruik een speciale badkamerreiniger. Poets het bad hiermee schoon en laat het nog 15 minuten inwerken. Neem de badkuip af met een natte doek met azijn en spoel alles goed na. Droog de badkuip goed met een doek om kalkaanslag te voorkomen. Lees hier meer over het schoonmaken van het bad.

Het toilet

Als er íets regelmatig een goede schoonmaakbeurt nodig heeft, is het natuurlijk het toilet. Je kunt een sopje maken van water en allesreiniger of je gebruikt een speciale toiletreiniger. Spuit de binnenkant van de pot er goed mee in en laat het goeed inwerken. Sluit de deksel en begin met de buitenkant van de pot. Een uitgebreide schoonmaaktutorial voor de toiletpot vind je hier.

Als er íets regelmatig een goede schoonmaakbeurt nodig heeft, is het

natuurlijk het toilet

toilet terra
vtwonen badkamercollectie

De wastafel

Maak een sopje van water en allesreiniger, water en schoonmaakazijn of gebruik een badkamerreiniger. Poets de wastafel en kraan hiermee schoon en laat het nog 15 minuten inwerken. Neem de wastafel en kraan af met een natte doek met azijn en spoel alles goed na. Zorg dat je ook de stop van de wastafel meeneemt, deze zitten tegenwoordig vaak ingebouwd. Draai ‘m los en til ‘m eruit. Maak deze stop extra goed schoon. Laat het even intrekken en spoel ‘m vervolgens schoon met warm water. Droog vervolgens de stop, kraan en wastafel goed af met een droge doek.

LEES OOK
Badkamer (laten) verbouwen? 7 handige tips

De badkamerkastjes

Ja, ook die verdomde kastjes moeten eens in de tijd schoongemaakt worden – van buiten én binnen. Haal daarom eerst alle spullen eruit voor je aan de slag gaat. Poets met een droge stofdoek het stof van de planken. Maak daarna een lauw sopje met azijn, allesreiniger of een ander schoonmaakproduct en poets de binnenkant van de kast(en). Vergeet ook de bovenkant niet, want hier verzamelt snel een hoop stof. Wil je echt grondig te werk gaan? Maak dan ook alle parfumflesjes, shampooflessen en andere spullen schoon die in de kast staan. Laat het opdrogen of maak de kastjes droog met een doek en zet vervolgens alles weer terug.

De spiegel(s)

Spiegels zijn eenvoudig schoon te maken door met een speciale spiegelreiniger te sprayen en met een zachte, droge doek in te wrijven. Droog eventueel met een krant (!) om schoonmaakstrepen op je spiegel te vermijden.

zelfgemaakte spiegelkast
Spiegelkast zelfgemaakt. Tandenborstel beker van Bloomingville. Overig privébezit.

Spiegels maak je eenvoudig schoon met een spiegelreiniger en

zachte doek

De spiegelkast op de foto hierboven komt uit een vtwonen DIY. Zelf aan de slag? De instructies vind je hier.

De voegen

Met een oude tandenborstel en een papje van baking soda en water kun je de voegen van het tegelwerk in je badkamer weer helemaal wit en schoon krijgen. Breng het papje op je tandenborstel aan en smeer hiermee de voegen in. Laat het een halfuur inwerken. Spoel vervolgens de voegen af met water en tadáá: blinkend schoon. Als nieuw toch?

Sommigen gebruiken ook bleek, maar dit kan een agressieve werking hebben en uiteindelijk je voegen aantasten. Heb je toch íets agressiever geschut nodig? Er zijn flink wat speciale middeltjes te koop die je verder kunnen helpen.

badkamer groen tegel
Kunststof spiegel Gorgeous in wit inclusief ledstrip met bewegingssensor, 59,6x90x10 cm (lxbxd) € 440,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 cm en 120 cm en in zwart, zand en grijs). Top Solid wastafel Wide in wit, 40x91x20 cm (lxbxd) € 690,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 61 en 121 cm en in Quartz en Marmer). Kunststof afdekblad in wit, 90 cm € 200,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 en 120 cm). Kunststof onderkast Tidy in wit, 2 lades met push-systeem (ook verkrijgbaar met handgreep), 20x90x40 cm (lxbxd) € 1432,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 cm en 120 cm en in zwart, grijs en zand). Top Solid bad Soft Edge in wit inclusief plateau, 160x73x59,5 cm (lxbxh), inhoud 200 liter € 2950,- (ook verkrijgbaar in zand en in Quartz in grijs en zwart). Op de wand vtwonen tegels Marrakesh Nieve mat, 6,5×40 cm, per m² € 70,-. Op de vloer vtwonen tegels Classic Grey mat, 74×74 cm, per m² € 74,50.

Met een oude tandenborstel, baking soda en water kun je de voegen weer helemaal

wit krijgen

LEES OOK
Heb jij zwarte tegels in de badkamer? Zo verwijder je die lelijke, witte kalkaanslag

De vloertegels

Bij tegels schoonmaken is het erg belangrijk dat je het juiste schoonmaakmiddel gebruikt voor je juiste tegels. Vermijd bij keramische tegels altijd zeep- of oliehoudende producten. Natuurstenen tegels kun je bijvoorbeeld het best schoonmaken met een speciaal schoonmaakmiddel voor natuursteen. Lees hier meer over het schoonmaken van matte tegels in de badkamer.

Glanzende (vloer)tegels kun je het best schoonmaken met schoonmaakazijn. Vul een lege spuitfles met het azijn en spuit dit over de tegels. Laat het een halfuur intrekken en boen vervolgens de tegels schoon met de gele kant van een schuursponsje. Maak de tegels vervolgens droog met een schone, droge doek. Bling bling!

Voor een stralende douche…

nog meer: badkamer inspiratie