Bijzondere wastafels: van Marokkaanse waskom tot vintage badmeubel
De gewone wastafel is bijna een uitstervend ras geworden. Steeds vaker zien we de mooiste vintage badmeubels, gekleurde wastafels en bijzondere aardewerken waskommen. De perfecte manier om van je badkamer geen dertien-in-een-dozijn, maar een echte persoonlijke ruimte te maken.
Wastafel in jouw stijl
In je eerste kamer of huurhuis hing ‘ie vast ook: de standaard witte wastafel. Op zich niks mis mee, maar het kan een stuk mooier. Krijg je de kans om een badkamer naar eigen smaak in te richten? Duik dan eens in de vele mogelijkheden voor de wastafel. Dat zijn er heel wat, probeer daarom eerst goed inzicht te krijgen in wat je nu echt mooi vindt. Wat past er bij jouw stijl en bij de huidige badkamer? En probeer daarnaast ook realistisch te zijn, want mooi betekent niet altijd praktisch. De eerste stap: test je badkamerstijl.
Vintage meubel
De een zoekt het liefst in een middag de hele badkamer bij elkaar, de ander ziet het als sport om meerdere unieke items voor de ruimte te verzamelen. Veel vintage kasten en dressoirs krijgen na een kleine make-over een tweede leven als badmeubel waardoor je een echte blikvanger in huis hebt. Alleen voor je het weet ben je uren zoet op Marktplaats, Vinted of vlooienmarkten. Weet dus waar je naar moet zoeken. Een te laag dressoir waardoor je met een zere rug je tanden staat te poetsen is bijvoorbeeld niet handig. Nog een aantal tips voor je zoektocht:
- De ideale hoogte van een badkamerkast is 80 tot 95 centimeter. Berekend vanaf de bovenkant van de waskom tot aan de grond.
- Helemaal verliefd, maar toch wat te hoog? Zaag dan de poten eraf. Is het meubel juist te laag. Dan bevestig je er andere poten onder of zet je een hogere waskom neer.
- Om van het meubel een badkamerkast te maken, moet er plek zijn voor het leidingwerk. In een kast met deuren kun je daar het makkelijkst bij. Bij lades wordt het iets ingewikkelder, maar wanneer je een beetje handig bent kun je uitsparingen aan de achterkant van de lades maken.
- Met een speciale gatenzaag maak je de openingen voor de kraan en de afvoer van de wastafel of -kom.
“Veel vintage kasten en dressoirs krijgen na een kleine make-over een tweede leven als badmeubel waardoor je een echte blikvanger in huis hebt.”
MEER LEZEN
Vintage dressoir wordt beauty van een badkamermeubel
Marokkaanse waskom
Is jouw stijl een tikkie bohemian en zeker niet saai of zoek je voor je basic badkamer naar een smashing detail? Google dan op Marokkaanse waskom. Misschien heb je er nu nog geen beeld bij, maar als je zo’n mooie, bewerkte aardewerken kom ziet, dan ben je vast en zeker verkocht. De met de hand beschilderde kommen zijn kunstwerkjes op zich en verschillen daardoor allemaal van elkaar. Je kunt kiezen voor een bont patroon, maar er zijn ook kommen die door het gebruik van zwart en wit grafischer ogen. Fez meets Kopenhagen, zoiets.
De waskom bevestig je op een houten blad of kast, mooi met een koperkleurige, losstaande kraan. Is zo’n waskom te druk voor jouw badkamerstijl? Dan vind je in winkels gespecialiseerd in Oosterse interieuritems ook vaak koperen waskommen.
LEES OOK
Pretty in pink: zo mooi is een roze badkamer
“Veel sanitair – van wastafel tot toiletpot – is tegenwoordig in een bonte stoet aan kleuren te vinden.”
Gekleurde wasbakken
De tijd dat wasbakken er alleen in wit en crèmewit waren is voorbij: veel sanitair – van wastafel tot toiletpot – is tegenwoordig in een bonte stoet aan kleuren te vinden. En dan niet alleen in zachte pastellen, het mag ook lekker knallen met roze, oranje en groen. Een mix van the seventies en 2022, waar kleur helemaal terug is. Bang dat je snel verveeld raakt door die opvallende, gekleurde wasbak? Kies dan een zachtere tint of een gekleurde terrazzo wasbak. Dit materiaal heeft een meer tijdloze uitstraling en staat prachtig in jaren 30-huizen.
Bron: beeld 1: vtwonen 11-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | m.m.v. Soekijad (vloer) | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist, Kula van den Broek | beeld 2: vtwonen 10-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen