Vintage dressoir wordt beauty van een badkamermeubel

Tegels House of Ceramics. Vloer en muur onder de tegels Patroonfabriek. Spiegels Ikea, lampen Nordlux, kranen One-collection, waskommen Sanitairkamer. Houten ladekast Maisons du Monde. Vloerkleed Kwantum. Jurk herkomst onbekend, slippers Havaianas. Beeld vtwonen 05-2021 | fotografie Peggy Janssen | tekst Cathelijne van Wingerden
Beeld vtwonen 05-2021 | fotografie Peggy Janssen | tekst Cathelijne van Wingerden

Is standaard niet jouw stijl? Dan zijn er bij het uitzoeken van een nieuwe badkamer gelukkig genoeg uitwijkmogelijkheden. Met een middagje zoeken en combineren tover jij eigenhandig de mooiste badkamerindeling uit je mouw. Met net even anders-dan-anders tegels en een vintage dressoir als badkamermeubel.

Lees verder onder de advertentie

Dressoir scoren

Je zoektocht naar een vintage dressoir begint hoogstwaarschijnlijk op Marktplaats of Catawiki, maar sla ook de kringloop of een veiling niet over. Deze hunt kost je waarschijnlijk nog de meeste tijd, helemaal als je een bepaalde kleur, afmeting of stijl in gedachten hebt. Kijk bij het formaat niet alleen of je ‘m in de breedte kwijt kunt, de hoogte is eigenlijk nog belangrijker. Een te laag badkamermeubel resulteert al snel in een vervelende rugpijn.

  • Het ligt natuurlijk ook een beetje aan jouw of jullie lengte, maar de ideale hoogte van een badkamerkast is 80 tot 95 centimeter. Berekend vanaf de bovenkant van de waskom tot aan de grond.
  • Is het meubel te hoog? Dan zou je eventueel de poten kunnen verwijderen, of er een stukje afzagen.
  • Juist te laag? Dan kun je nog wat spelen met de hoogte van de waskom of andere poten bevestigen. Pas wel op dat dit niet afdoet aan de uitstraling van het meubel.

LEES OOK
Eenmaal, andermaal… Hierom zijn veilingen ook jouw nieuwste hobby

Lees verder onder de advertentie

Het technische gedeelte

Is het dressoir gelukt? Dan volgt nu een wat lastiger gedeelte: ruimte maken en het aansluiten van kraan en sifon. Roep hiervoor hulp in als je er zelf geen kaas van hebt gegeten, want dit luistert nauw. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk ruimte binnenin overhouden voor alle toiletspullen, dus het is even goed passen en meten.

  • Heb je lades in het dressoir? Dan kun je uitsparingen maken aan de achterzijde, zodat al het leidingwerk erachter valt en de lades bruikbaar blijven. Lukt het niet om de lades te sparen, dan zou je het binnenwerk er helemaal uit kunnen halen en de frontjes voor ‘nep’ er weer op kunnen zetten.
  • Heb je deuren in het vintage meubel, dan is het iets minder lastig. Kijk of de planken wat hoger of lager kunnen worden geplaatst om zo de leidingen te omzeilen.
  • Een ronde of vierkante wastafel? Het is helemaal aan jou! Let goed op de hoogte en kies ook voor de juiste kranen. Bij een waskom zijn hoge badkamerkranen ideaal. Met een speciale gatenzaag maak je de openingen voor de kraan en de afvoer van de wastafel of -kom.
Lees verder onder de advertentie

Zo blijft het vintage badkamermeubel mooi

Eerlijk is eerlijk, van een echte badkamerkast zul je waarschijnlijk langer plezier hebben. Die is er nu eenmaal voor gemaakt. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je er zo lang mogelijk mee doet door het dressoir slash badkamermeubel een waterafstotende coating te geven. Het liefst twee keer. Verder doe je er goed aan om na het tandenpoetsen en wassen de druppels op de kast meteen met een handdoek droog te deppen.

Bron: beeld: vtwonen 05-2021 | fotografie Peggy Janssen