WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oekraïens stel geeft gouden verbouwingtips: ‘Voor elk probleem is er altijd een oplossing’

Verbouwen is een intens, tijdrovend en duur proces. Dat staat als een huis boven water. Al helemaal als het huis an sich volledig platgegooid wordt en het langer duurt dan gehoopt. De Oekraïense Maryna en Illia gingen twee jaar geleden de uitdaging aan. Zonder enige ervaring, maar mét heel veel optimisme. Het stel geeft gouden tips om hoop te houden in barre (verbouw)tijden.

verbouwen

Van Oekraïne naar België

Zeven jaar geleden liet het koppel huis en haard achter. Wegens de situatie in hun thuisland Oekraïne, maar ook wegens een grote ambitie en nieuwsgierigheid naar andere delen van de wereld. Het stel besloot naar België te verhuizen, waar ze beiden in de ICT konden werken. Ze betrokken een huurhuis, maar de droom om ooit een eigen huis te bezitten groeide. Een huis met een grote tuin, dát was de droom. Een oude boerderij uit 1908 die ze volledig – maar dan ook echt volledig – moesten verbouwen, werd de realiteit.

Bouwval met potentie

‘We hadden gespaard, maar wilden niet zomaar een huis kopen. We droomden van een huis met karakter en geschiedenis. Maar om dat volledig gerenoveerd te kopen, was ontzéttend duur. En dus besloten we een huis te kopen dat wel de karakteristieke eigenschappen had, maar waar we veel aan ons moesten doen. Toen we deze Vlaamse hoeve zagen, waren we gelijk verliefd’, vertelt Maryna. ‘In mijn hoofd begon ik het al helemaal te decoreren en was de verbouwing al gaande.’

Hoe mooi het huis ook was, het was gelijk duidelijk dat ze er niet zomaar in konden trekken. Integendeel, het héle huis werd uit noodzaak gesloopt. ‘Alleen het karkas van de woning wilden en konden we behouden, maar verder hebben we vrijwel alles gestript. Omdat het huis echt gedateerd is, maar ook omdat we er echt ons droomhuis van wilden maken’, vertelt Ilia.

Oude materialen hergebruiken

‘In de jaren ’50 is het huis gerenoveerd, maar alsnog was er bijna niets meer te gebruiken. Zelfs de trap was niet goed meer. De enige dingen die we wilden behouden en hergebruiken zijn de mooie en unieke terracotta tegels. En we hergebruiken zoveel mogelijk hout uit de woning, ook om de kosten laag te houden.’ Ook de raampartijen uit de jaren ’80 besloot het jonge koppel te behouden. ‘Die willen we in de loop van de tijd ook nog veranderen. Maar dat is voor latere zorg, we doen nu eerst het hoognodige.’

Verbouwen zonder ervaring

Ervaring? Dat hadden ze totaal niet. Maar dat weerhield hen niet het project aan te pakken. Maryna: ‘We besloten om zelf te leren hoe je moet renoveren, want we hadden niet de middelen om iemand in te huren. De verschillen qua kosten zijn zo groot dat we het wel zelf moesten doen. We hebben bijna alles geleerd door YouTube en zijn veel gaan lezen over verbouwen.’

LEES OOK
Zelf de badkamer verbouwen? Hier moet je aan denken

Hobby

‘Het is wel echt onze hobby geworden. En omdat we het zó zien in plaats van alleen een einddoel dat we willen bereiken, blijft het ook leuk. Veel mensen zien het proces als een grote worsteling, maar als je het zoals wij juist leuk vindt om alles te doen en leergierig bent, blijft het leuk en voel je minder druk’, vertelt ze. ‘Om anderen te inspireren besloten we daarom ons YouTube-kanaal te starten, om andere verbouwers mee te nemen in ons proces.’ En dat doen ze met verve. Inmiddels kijken er meer dan 87.000 volgers werkelijks reikhalzend uit naar een verbouwupdate.

Toekomstvisie

‘Onze visie is om oud en nieuw te combineren, geïnspireerd op het huis zelf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het dak eraf gebombardeerd en dat is dus nieuwer dan de onderkant van het huis. Dit stamt uit de jaren 1900, het dak is van rond 1960. Deze combinatie willen we dus behouden’, vertelt Ilia. ‘De benedenverdieping houden we klassieker, de bovenverdieping waar we wonen willen we moderner maken. De schuur die bij het huis zit wordt de brug tussen deze twee stijlen, en maken we een combinatie van oud en nieuw.’ Maryna lacht. ‘Het klinkt geweldig he? We kunnen niet wachten tot het zover is.’

Het stel had graag willen vertellen dat ze het nieuwe jaar in hun nieuwe woning konden inluiden, maar dat is niet haalbaar. En dus gaan ze in het voorjaar van 2023 in een stacaravan in de tuin van de Hoeve wonen. ‘Zo drukken we kosten en zijn we dichterbij, waardoor we echt ieder vrij uur kunnen verbouwen.’

Tips voor verbouwers (in spé)

Om andere verbouwers een hart onder de riem te steken, geven de enthousiastelingen een aantal handige tips die het proces wellicht iets kunnen vergemakkelijken.

  1. Om het niet té overweldigend te laten voelen, is het slim om een groot renovatieproject in meerdere kleinere projecten in te delen. Door het te zien als meerdere losse projecten voelt het kleiner en verwerk je eventuele tegenslagen gemakkelijker.
  2. Bedenk altijd meerdere scenario’s. De kans is groot dat door tegenslagen dingen anders gaan en moeten. Maak dus altijd een plan B. Vaak is een plan C ook nog een must.
  3. De kans is groot – heel groot – dat de aanvankelijke tijd – en budgetramingen niet goed ingeschat zijn. Plan liever meer tijd in en maak het kostenplaatje ook stuk groter zodat je niet schrikt van de kosten. Renoveer je een oud huis? Weet dan dat je de verbouwingstijd rustig kunt vermenigvuldigen.
  4. Zie nieuwe problemen – die altijd weer opduiken – als een uitdaging of integraal onderdeel van het proces. Voor elk probleem is er altijd een oplossing.
  5. Weinig budget? Gebruik zoveel mogelijk oude materialen die nog in goede staat zijn.
  6. Doe om kosten te drukken eerst het belangrijkste en maak het daarna per onderdeel nog meer naar je smaak. Zo laat het stel nu nog oude ramen zitten, die ze op den duur willen vervangen.
  7. Denk niet alleen aan het einddoel maar probeer ook van het proces zelf te genieten, hoe lastig dat soms ook is. Zo is het mentaal leuker en wordt het geen (jaren)lange worsteling.
nog meer: badkamer inspiratie