5 handige tips om een donkere werkplek lichter te maken

beeld vtwonen Beeld

Grote kans dat je momenteel meer tijd thuis doorbrengt dan normaal. Om te leven én te werken. Wel zo fijn om al die uren binnenshuis dan door te brengen in een frisse, lichte ruimte die energie geeft. Van donkere hoek naar een zee van licht? Wij geven 5 tips.

Lees verder onder de advertentie

In samenwerking met Velux

1. Licht, lichter, lichtst

Niet iedereen beschikt over riante ramen. Maar: je kunt wel optisch meer licht in huis creëren. Muren in een lichte kleur maximaliseren de natuurlijke hoeveelheid licht die binnenvalt. Denk nu niet dat je enige optie wit is, zachte pasteltinten als ijsblauw of poederroze werken in dit geval ook. Tip: schilder het plafond in dezelfde lichte kleur. Accessoires in ton sur ton tinten in de werkkamer (of dat nu een speciale ruimte is of een hoek aan de keukentafel) versterken dit effect.

2. Let it shine

Glanzende oppervlakken wekken de illusie van meer licht, doordat ze het bestaande licht reflecteren. Slim! Een hoogglans tafel in een lichte kleur om aan te werken, is dus zo’n gek idee nog niet. Denk ook aan accessoires met een subtiele glans die de werkplek compleet maken, zoals een bureaulamp of opbergbakken.

3. Denk eens aan dakramen

Daglicht is onmisbaar voor wie geïnspireerd aan de slag wil gaan. Jezelf ‘s ochtends nog voor de laptop opengaat blootstellen aan helder ochtendlicht zorgt de rest van de dag voor een alerter gevoel en een betere concentratie. Win-win dus. En wist je dat bij gebruik van elektrische apparatuur goede ventilatie al helemáál een noodzaak is? En dan zorgt het goed luchten van de ruimte ook nog eens voor een fijne temperatuur. Een vermoeid gevoel of vervelende hoofdpijn zijn vaak de gevolgen van slechte ventilatie in huis. Dakramen zorgen ervoor dat er twee keer zoveel daglicht binnenkomt als bij een raam in de gevel. Door het uitzicht haal je buiten naar binnen en als je de ramen opent zorgt dat voor veel frisse lucht. Precies wat je nodig hebt voor een productieve werkdag. Goed om te weten: ze zijn minder duur dan je denkt!

Lees verder onder de advertentie

4. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Simpeler kan niet: spiegels zorgen voor een instant ruimtelijk effect. Door een spiegel op een strategische plek op te hangen of neer te zetten kun je een ruimte lichter en ruimer laten lijken. Zorg ervoor dat de spiegel tegenover het raam staat of hangt, dit reflecteert extra daglicht de ruimte in. Geen raam in de buurt? Hang de spiegel dan schuin tegenover een lamp. Of check even tip 5!

beeld vtwonen Beeld

5. Verbind buiten met binnen

Vanaf de plek waar je de hele dag werkt (een deel van) de lucht zien geeft een vrijheidsgevoel. Connectie hebben met de natuur werkt positief op je gezondheid en geeft een levendig gevoel. Ja, zelfs als je elke centimeter van je werkplek inmiddels kunt uittekenen. Zeeën van licht creëren? Ook daarvoor zijn dakramen dé oplossing. Het natuurlijke licht dat van boven de ruimte instroomt, zorgt voor de illusie dat een ruimte veel groter lijkt dan deze in werkelijkheid is. Ook fijn: doordat zonnestralen gedurende de dag via het glas in verschillende hoeken en intensiteiten naar binnen komen, houd je contact met de natuur. Zo weet je aan het einde van de werkdag tenminste wat voor weer het was. Hoe meer raamoppervlak, hoe meer daglicht er binnenkomt. Dat kan met meerder dakramen bijvoorbeeld, of met een dakkapel. Soms is het beter om verschillende dakramen te verspreiden, zodat het daglicht ieder hoekje van de kamer bereikt.

Heerlijk veel licht

Zijn de snelle tips niet voldoende om meer licht te creëren? Dan zijn dakramen de way to go. Doe nu alvast inspiratie op en ontdek het 4-stappenplan voor de daglichtoplossing die bij jou past. Na de zomervakantie al genieten van een werkruimte die baadt in het zonlicht? Een dakraam is vaak al binnen een dag gemonteerd. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Ga naar velux.nl/wooninspiratie.

Lees verder onder de advertentie

Bron: In samenwerking met VELUX

Lees verder onder de advertentie